Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008

Αρχίσανε τα τζαρτζαρίσματα....

Τα ιρανικά πλοία πλησίασαν τα αμερικανικά σε απόσταση μόλις 200 μέτρων

Ουάσινγκτον

Τελευταία ενημέρωση 07/01/08 22:10

Παρ' ολίγον «θερμό επεισόδιο» μεταξύ ιρανικών και αμερικανικών πλοίων σημειώθηκε στα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ σε ένα περιστατικό που χαρακτηρίζεται από τις ΗΠΑ ως σοβαρότατη πρόκληση εκ μέρους του Ιράν, και μάλιστα παραμονές της επίσκεψης Μπους στη Μέση Ανατολή. Η Τεχεράνη επιχειρεί να υποβαθμίσει το γεγονός.

Πέντε ταχύπλοα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν παρενόχλησαν και προκάλεσαν τρία πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ τα ξημερώματα της Κυριακής.

Επικαλούμενο μη κατονομαζόμενους Αμερικανούς αξιωματούχους, το CNN αποκάλυψε το μεσημέρι της Δευτέρας ότι τα ιρανικά πλοία - ορισμένα ήταν εμφανώς οπλισμένα - πλησίασαν τα αμερικανικά σε απόσταση μόλις 200 μέτρων.

Ακολούθησε ανταλλαγή απειλών μέσω ασυρμάτου και η ένταση κλιμακώθηκε σε τέτοιο σημείο, ώστε το πλήρωμα των αμερικανικών σκαφών να προετοιμασθεί να ανοίξει πυρ εναντίον των ιρανικών. Ο πλοίαρχος ενός αμερικανικού πλοίου ετοιμαζόταν να δώσει διαταγή για επίθεση, όταν τα ιρανικά πλοία άρχισαν να απομακρύνονται.

Αμερικανικές στρατιωτικές πηγές δήλωσαν στο CNN ότι επρόκειτο περί «επιθετικών σκαφών» που πιστεύεται ότι χρησιμοποιεί το επίλεκτο σώμα των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης. Αργότερα, εκπρόσωπος των Φρουρών επιβεβαίωσε ότι τα σκάφη ανήκαν στο Σώμα τους.

Το παρ' ολίγον «θερμό επεισόδιο» επιβεβαιώθηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο, το οποίο έκανε λόγο για «απερίσκεπτες και δυνητικά εχθρικές» ενέργειες εκ μέρους του Ιράν. Ακολούθως ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Ιράν να μείνει μακριά από προκλητικές ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις.

«Καλούμε τους Ιρανούς να απέχουν από τέτοιες προκλητικές ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε ένα επικίνδυνο επεισόδιο στο μέλλον» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Γκόρντον Τζόντροου.

«Είναι η πιο σοβαρή πρόκληση του είδους που έχουμε δει μέχρι στιγμής» δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας υπό καθεστώς ανωνυμίας.

«Δεν είχαμε τραυματισμούς, αλλά θα μπορούσαμε να έχουμε» είπε και συμπλήρωσε ότι τα ιρανικά σκάφη «απομακρύνθηκαν κυριολεκτικά τη στιγμή που οι αμερικανικές δυνάμεις ήταν έτοιμες να ανοίξουν πυρ».

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν έχει στη διάθεσή του την ακριβή απομαγνητοφώνηση της επικοινωνίας μεταξύ των πλοίων μέσω ασυρμάτου, όμως οι Ιρανοί φέρεται να είπαν κάτι του τύπου «ερχόμαστε σε εσάς και θα ανατιναχθείτε σε λίγα λεπτά».

Η Τεχεράνη επιβεβαίωσε -με κάποια καθυστέρηση- το περιστατικό, επιχειρώντας παράλληλα να το υποβαθμίσει.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, με δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA, αναφέρθηκε σε «συνηθισμένο και φυσικό ζήτημα» που επιλύθηκε όταν τα σκάφη των δύο πλευρών αναγνώρισαν το ένα το άλλο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Φρουροί της Επανάστασης, εκπρόσωπος των οποίων χαρακτήρισε το γεγονός «τίποτα το ασυνήθιστο». «Τα σκάφη των Φρουρών ζήτησαν, όπως συνήθως, από τα άλλα πλοία να δώσουν την ταυτότητά τους, αυτό συνέβη, και συνέχισαν το δρόμο τους» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Πηγή:Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press


5 σχόλια:

geokalp είπε...

λες να επιμείνουν λόγω του ότι δεν έχουν βρει νέο σχέδιο;

ίσως, μόνο εάν έχουν πειστεί ότι δεν έχουν πυρηνικά ικανά να τους πλήξουν...

εάν είναι ντε και καλά να γίνει πόλεμος, θα προτιμούσα κάπου αλλού, πιο εύκολα για τα γεράκια...

Τdi είπε...

..όσο μεγαλύτερη η κρίση, τόσο μεγαλύτερη η εκτόνωση..

Μόνο με τις ενεργειακές κρίσεις προ του 1ου και προ του 2ου παγκοσμίου πολέμου μπορώ να παραλληλίσω την παρούσα ενεργειακή κρίση..

Δεν συμφωνείς?

Με τρομάζει, είναι η αλήθεια, ένας "βαρύς" πόλεμος στην Κεντρική Ασία. Όχι μόνο λόγω πιθανής εκτόξευσης των Α'Υλων στο χρηματιστηριακό ταβάνι, αλλά γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλέσει αντίροπες ενέργειες από Κίνα και Ρωσία..Έχουν πέσει πολλά ΚΡΑΤΙΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ στις υποδομές του Ιράν, και μια επίθεση σ'αυτές μπορεί και να προκαλέσει πολλαπλά -ας τα πούμε- "τρομοκρατικά χτυπήματα".
Πολύ φοβάμαι ότι η μετα-ψυχροπολεμική περίοδος θα πρέπει να επαν-ονομαστεί "νεο-ψυχροπολεμική περίοδος"!

Ας ελπίσουμε, ότι η οικονομική διπλωματία θα βρεί και πάλι την λύση...

Τdi είπε...

..επίσης, ένα καλό ερώτημα είναι: "Eμείς, σαν Ελλαδίτσα, τί θέση παίρνουμε;"

Το θέμα αυτό δεν μπορεί να λυθεί με ελεύθερες πτώσεις από τις ταράτσες!!

geokalp είπε...

καλά το τι θέση έχουμε/παίρνουμε νομίζω ότι θα άπαντηθεί μόλις το fax έρθει στο ΥΠΕΞ...
χαχαχαχαχα

μου φαίνεται ότι κοντεύουμε για την "νεο-ψυχροπολεμική περίοδο", ίσως να ξεκινήσει επίσημα την επόμενη της λήξης των ΟΑ 08!

νομίζω ότι στην Αμερική είναι πολύ μπερδεμένοι (μάλλον θα ανεβάσω σχετικά) με την όλη οικονομική κατάσταση...
επίσης, θεωρώ ότι εάν είναι να γίνει κάτι, θα το ξέρουμε ίσως και τον άλλο μήνα (να περάσει και η σούπερ Τρίτη 5/2) καθώς το καλοκαίρι κοντεύει

Τdi είπε...

Τι άλλο να πώ!

Τα 'πες όλα εσύ!Με κάλυψες πλήρως..Ειδικά για την Super Τρίτη..έτσι ακριβώς είναι φίλε μου.

Πάντως το Τουρκο-Κουρδο-Ιρακινό σκηνικό δεν είναι καθόλου ξέχωρο μ αυτό του Ιράν..Δώσε βάση τα σύνορα του "Μεγάλου Κουρδιστάν" και θα δείς. Όπως επίσης και η κατάσταση του Αφγανιστάν (βλέπε πόλη Χεράτ (Herat)). Τα γεράκια, δεν κάνανε καθόλου τυχαίες επιθέσεις περιμετρικά του Ιράν, όπως επίσης και οι συμμαχίες (Πακιστάν, Τουρκμενιστάν, Αζερμπαϊτζάν, και όσο μπορούν Καζακστάν-αν και τους τα κάνει νερά που και που-.

Πετρέλαιο, φυσικό αέριο, και πόσιμο νερό, φίλε. Αυτή είναι η υψηλή στρατηγική του σήμερα. Και τα γεράκια παλεύουν όσο είναι καιρός, γιατί μετά...ποιός τον πιάνει τον Βλαδίμιρο!!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»