Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Όπου βλέπουν παπαρούνα...στο ψαχνό !!

Αρχιστράτηγος του NATO εξέδωσε παράνομη εντολή για δολοφονίες



Διαμάχη έχει ξεσπάσει στους κόλπους της ανώτατης διοίκησης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, με αφορμή παράνομη εντολή του Αμερικάνου αρχιστράτηγου Τζον Κράντοκ. Ο ανώτατος αξιωματικός των συμμαχικών δυνάμεων φέρεται να εξέδωσε εντολή, με την οποία ζητά το θάνατο όλων των εμπόρων οπίου, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο στο οποίο απέκτησε πρόσβαση το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο αξιωματικός δίνει εντολή για χρήση θανατηφόρας βίας ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν αποδείξεις για τη συμμετοχή των υπόπτων στην ένοπλη αντίσταση κατά της κυβέρνησης του Αφγανιστάν ή κατά των στρατευμάτων της Δύσης. “Δεν είναι πλέον απαραίτητο να προσκομίζονται πληροφορίες ή άλλες αποδείξεις που να καθιστούν στρατιωτικό στόχο τον τάδε έμπορο ή εγκατάσταση ναρκωτικών”, γράφει ο Κράντοκ.

Ο αρχιστράτηγος του ΝΑΤΟ φέρεται να είναι από καιρό απογοητευμένος με την απροθυμία κάποιων κρατών μελών – συγκεκριμένα της Γερμανίας – να υιοθετήσουν επιθετική στάση προς όσους εμπλέκονται στo εμπόριο ναρκωτικών. Ο Κράντοκ αιτιολογεί την εντολή του σημειώνοντας ότι η συμμαχία “έχει αποφασίσει ότι (οι έμποροι ναρκωτικών και οι εγκαταστάσεις παραγωγής των ουσιών) είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένα με τις αντιστασιακές στρατιωτικές δυνάμεις κι έτσι μπορούν να γίνουν στόχος επίθεσης”. Στο έγγραφο αυτό ο Κράντοκ αναφέρει ότι η εντολή αυτή είναι αποτέλεσμα μιας συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που έγινε τον Οκτώβριο του 2008, κατά την οποία συμφωνήθηκε ότι οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν μπορούν να επιτίθενται σε εμπόρους οπίου.

Η εντολή εστάλη στις 5 Ιανουαρίου στον Έγκον Ραμς, το Γερμανό αρχηγό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Μπρουνσούμ της Ολλανδίας, ο οποίος είναι και επικεφαλής της αποστολής των Διεθνών Δυνάμεων Αρωγής Ασφάλειας (ISAF), καθώς και στον Ντέιβιντ ΜακΚίερναν, διοικητή των ειρηνευτικών δυνάμεων της ISAF στο Αφγανιστάν. Κανείς από τους δύο δεν επιθυμεί να ακολουθήσει την εντολή, την οποία θεωρούν παράνομη και πιστεύουν ότι παραβιάζει τόσο τους κανονισμούς της ISAF όσο και τη διεθνή νομοθεσία για τις ένοπλες διαμάχες.

Απόρρητο έγγραφο που εξέδωσε σε απάντηση το γραφείο του ΜακΚίερναν στην Καμπούλ, υποστηρίζει ότι ο Κράντοκ επιχειρεί να δημιουργήσει μια «νέα κατηγορία» στους κανονισμούς των συμπλοκών για την αντιμετώπιση των αντιστασιακών δυνάμεων που θα «υπονομεύσει τη δέσμευση της ISAF με τον λαό του Αφγανιστάν και τη διεθνή κοινότητα [...] για περιορισμό της χρήσης βίας και για την αποφυγή της απώλειας ζωής πολιτών στο μέγιστο δυνατό βαθμό».

Ο Γερμανός στρατηγός Ραμς έκανε απόλυτα ξεκάθαρο στην απάντησή του προς τον στρατηγό Κράντοκ ότι δεν διατίθεται να παρεκκλίνει από τους τρέχοντες κανονισμούς σχετικά με τις επιθέσεις, κάτι που προκάλεσε την οργή του Αμερικάνου στρατηγού. Ο Τζον Κράντοκ, ο οποίος θεωρείται πιστός οπαδός του Μπους και φοβάται την αντικατάστασή του από τη νέα ηγεσία του Λευκού Οίκου, έκανε γνωστό ότι διατίθεται να απαλλάξει από τα καθήκοντά του όποιον στρατηγό δεν επιθυμεί να ακολουθήσει τις διαταγές του. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν την άδεια να βομβαρδίζουν εργαστήρια ναρκωτικών, αν έχουν στοιχεία ότι κατά την επιχείρηση δεν θα σκοτωθούν «πάνω από 10 πολίτες».

Οι Αφγανοί κάτοικοι της υπαίθρου διαμαρτύρονται για την αύξηση των θανάτων συγγενών τους που σκοτώθηκαν κατά λάθος από στρατιωτικές επιχειρήσεις των Αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων, ενώ στα μάτια πολλών Αφγανών, οι πρώην απελευθερωτικές δυνάμεις της Δύσης έχουν προ πολλού μετατραπεί σε σκληρούς κατακτητές.

Πηγή: TVXS.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»