Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Ministry of Education presents...

Την οργή των ακαδημαϊκών και των πολιτών της Αρμενίας έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι το τουρκικό υπουργείο Παιδείας έχει αποστείλει προς όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ για το Αρμενικό ζήτημα.

Επίσημο έγγραφο του τουρκικού υπουργείου Παιδείας έφερε στη δημοσιότητα το γεγονός ότι στις 25 Ιουνίου 2008 το υπουργείο απέστειλε προς τα δημοτικά σχολεία όλης της χώρας ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο “Σαρί Γκελίν: Το πραγματικό πρόσωπο του Αρμενικού Ζητήματος”.

Ακαδημαϊκοί κατηγορούν το ντοκιμαντέρ ότι αντικατοπτρίζει την επίσημη ιδεολογία του τουρκικού κράτους για τα γεγονότα του 1915 και ότι υπονομεύει τις αξιώσεις για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Κατηγορείται έντονα ως μη επιστημονικό και αδύναμο στους ισχυρισμούς του, καθώς υπερβάλλει στις απώλειες των Τούρκων ενώ υπονομεύει τα θύματα που είχαν οι Αρμένιοι, προκειμένου να απορρίψει τους ισχυρισμούς της Αρμενίας περί «γενοκτονίας».

«Αυτοί οι μαθητές αναγκάζονται να δουν αυτό το ντοκιμαντέρ, το οποίο πραγματικά δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Το μόνο που θα προκαλέσει είναι να αυξήσει το μίσος και τις διακρίσεις εις βάρος των Αρμενιών», αναφέρει σε δήλωσή του το Ινστιτούτο Ιστορίας της Τουρκίας.

Επιπροσθέτως, πεντακόσιοι Αρμένιοι και διανοούμενοι απέστειλαν ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός. Με την επιστολή ζητάνε τουλάχιστον να εξαιρεθούν και να μην δουν το ντοκιμαντέρ τα αρμενικά σχολεία και οι Αρμένιοι μαθητές που φοιτούν σε ίδια σχολεία με Τούρκους, προκειμένου να αποφευχθεί «αίσθηση ενοχής, ντροπής και αποκλεισμού από τα άλλα παιδιά».

Η Ένωση Εκπαιδευτικών της Τουρκίας Eğitim-Sen απαίτησε την άμεση παύση της προβολής της επίμαχης ταινίας στα σχολεία. Η εκπρόσωπος της Ένωσης δήλωσε ότι η αναφορά του σχετικά με το ντοκιμαντέρ θα δημοσιοποιηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα και ότι διατίθενται να φτάσουν μέχρι τα δικαστήρια προκειμένου να απαγορεύσουν περαιτέρω προβολή του ντοκιμαντέρ.

Η εκπρόσωπος της Ένωσης Εκπαιδευτικών, Zübeyde Kılıç, δήλωσε ότι αυτή η ταινία θα διδάξει σε 12 εκατομμύρια μαθητές να μισούν τους Αρμένιους ή οποιονδήποτε είναι διαφορετικός. «Θα δημιουργήσει μια γενιά ποτισμένη στο μίσος», τόνισε η εκπαιδευτικός.

«Θα είναι αδύνατον για όποιο εξάχρονο παιδί δει αυτή την ταινία να μην μισήσει τους Αρμένιους. Και τα παιδιά με αρμενική καταγωγή θα περιθωριοποιηθούν και θα υποστούν διακρίσεις, κάτι που μπορεί να τα αναγκάσει να κρύβουν την εθνική τους ταυτότητα», υπογράμμισε η κ. Kılıç.

Με την αρχική αποστολή της επίμαχης ταινίας στα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας ζήτησε από τους διευθυντές των σχολείων να την προβάλουν προκειμένου να την δουν όλοι οι μαθητές και να στείλουν «συμπερασματική αναφορά» μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2009.

Αρθρογράφος της εφημερίδας Yenişafak σχολίασε σχετικά ότι «αυτό γίνεται για να ταυτιστεί η επίσημη ιδεολογία με την δημόσια άποψη. Είναι παρόμοιο με τις τακτικές των απολυταρχικών καθεστώτων» και προσέθεσε ότι είναι αντιδημοκρατικό να απαιτείται από αρμενικά σχολεία και Αρμένιους μαθητές που είναι στο ίδιο σχολείο με Τούρκους μαθητές να παρακολουθήσουν αυτή την ταινία.

«Σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις Τουρκίας – Αρμενίας βελτιώνονται, είναι σφάλμα να διανέμεται υλικό προπαγάνδας, ειδικότερα σε παιδιά», σχολίασε ο ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Mensur Akgün.

Πηγή: TVXS.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»