Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Μπρός το Χρεός και πίσω οι Καλοθελητές !

Προκειμένου να καλύψει το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος των 260 δις ευρώ και τα ελλείμματα, η Ελλάδα προσφεύγει στον εξωτερικό δανεισμό. Αυτός, όμως, δεν έρχεται χωρίς αντάλλαγμα...

Και το αντάλλαγμα που η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει είναι η αγορά οπλικών συστημάτων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία προμηθεύεται μέσα από ένα λαβύρινθο διαπραγματεύσεων με τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Η.Π.Α. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, ωστόσο, η θέση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές υποβαθμίζεται διαρκώς. Έτσι, καθώς η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας χάνει έδαφος, καθίσταται όλο και πιο δύσκολη η εξεύρεση χρηματικών πόρων για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας μας, καθώς οι "οικονομικοί κολοσσοί" της διεθνούς σκηνής είναι όλο και πιο απρόθυμοι να παράσχουν δάνεια στην Ελλάδα.

Έτσι, για να πετύχει την παροχή των δανείων που χρειάζεται επειγόντως, η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να μεταδώσει σε "φίλους" και "εταίρους" την καλή της διάθεση να προμηθευτεί μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, φρεγάτες και υποβρύχια αξίας δεκάδων δις ευρώ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα", οι διπλωματικές κινήσεις προς τη Γαλλία κατευθύνονται στην κατασκευή πολεμικών πλοίων και στην προμήθεια επιθετικών ελικοπτέρων. Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία αφορούν την ολοκλήρωση της κατασκευής του γνωστού υποβρυχίου και την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών. Πολεμικά αεροσκάφη, ωστόσο, είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης και με τις Η.Π.Α., αφού ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ομπάμα απαιτεί νέες παραγγελίες για τους μεγάλους παραγωγούς πολεμικών αεροσκαφών της χώρας του.

Αυτή η "πολλαπλή" δέσμευση της χώρας, ωστόσο, με διαφορετικούς παραγωγούς οπλικών συστημάτων - που δεν είναι συμβατά μεταξύ τους - έχει προκαλέσει στο παρελθόν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Ο λόγος είναι πως η κατοχή διαφορετικών οπλικών συστημάτων και τύπων αεροσκαφών, οδήγησε σε διπλές εκπαιδεύσεις πιλότων και διπλές επισκευαστικές βάσεις. Αυτό με τη σειρά του προκάλεσε μείωση της αμυντικής ικανότητας της χώρας μας και αύξηση του επιπλέον κόστους για τη λειτουργία του αμυντικού μηχανισμού.

Ωστόσο, παρά την πικρή εμπειρία από αυτές τις πρακτικές του παρελθόντος, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να οδηγήσει τη χώρα σε ένα κύκλο "πολλαπλών" δεσμεύσεων. Είναι ίσως κάτι σαν "εθνική κατάρα" να μετατρέπονται τα χρέη και τα ελλείμματα της χώρας σε... οπλικά συστήματα μη συμβατά μεταξύ τους!

Πηγή: TVXS.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»