Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Μια ματιά στην Ελληνική Σκακιέρα των ΜΜΕ

Ένας αδυσώπητος πόλεμος εξελίσσεται στο προσκήνιο, ιδιαίτερα όμως στο παρασκήνιο του γοητευτικού, λαμπερού αλλά και «άγριου» κόσμου των media. Ο φαινομενικά φανταχτερός εκδοτικός χώρος, με τα κέρδη και τις ζημίες του να ανεβοκατεβαίνουν, μπαίνει σε ένα μέτωπο «εχθροπραξιών» αλλά και συμμαχιών, στο οποίο πρωταγωνιστές είναι εκδότες, καναλάρχες και πολιτικοί από τη μία και φιλόδοξοι επιχειρηματίες και εφοπλιστές που έκαναν έφοδο στα media.

Η έκρηξη του «ηφαιστείου» των εκδοτών έχει ήδη αρχίσει και οι ισχυροί των media επιδιώκουν να γίνουν οι πρωταγωνιστές των πολιτικών εξελίξεων. Οι καναλάρχες σέρνουν τον χορό, που βγαίνει σε καλό της κυβέρνησης. Η απόφαση του Καραμανλή να απομακρύνει τον Θόδωρο Ρουσόπουλο, λειτούργησε θετικά για την κυβέρνηση που άρχισε να παίρνει ανάσες. Ο Ρουσόπουλος ήταν το κόκκινο πανί για τους περισσότερους, και ήταν η αιτία της σφοδρής κριτικής που γινόταν στην κυβέρνηση όσο ήταν υπουργός Επικρατείας.



Το κανάλι των εκδοτών


Με το MEGA και τον Σταύρο Ψυχάρη… τα έχουν στη Χαριλάου Τρικούπη. Μόλις έφυγε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος από την κυβέρνηση, ως δια μαγείας, η δυσμενής κριτική όχι απλά μειώθηκε, αλλά έγινε και φιλοκυβερνητική. Στο «Μεγάλο Κανάλι», το οποίο θεωρείται ως το κατ’ εξοχήν αντιπολιτευτικό κανάλι, οι σχολιαστές των ειδήσεων, τοποθετούνται τους τελευταίους τρεις μήνες θετικά απέναντι σε επιλογές του Κώστα Καραμανλή, εκεί όπου στο παρελθόν ήταν αδιανόητη μια καλή κουβέντα. Την «στροφή» αυτή δεν την είδαν με καθόλου καλό μάτι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα λέγεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει φροντίσει να φτάσει…στα αυτιά των υπευθύνων του MEGA η δυσαρέσκειά του. Ειδικά τα σχόλια του Γιάννη Πρετεντέρη στο δελτίο ειδήσεων, αλλά και στην «Ανατροπή» έχουν προκαλέσει τις περισσότερες αντιδράσεις. Ξαφνικά στο ΠΑΣΟΚ «βλέπουν» ότι αν συνεχιστεί το «βιολί» αυτό, τότε… θα χάσουν ένα σημαντικό προπύργιο στη «μάχη» της επικοινωνίας, αφού η κυβέρνηση θα έχει περισσότερους mediaαρχες υποστηρικτές.

Παράλληλα, ενώ οι δημοσκοπήσεις ακόμα και για το ίδιο το κανάλι εμφάνιζαν το ΠΑΣΟΚ να προηγείται σταθερά, οι σχολιασμοί των δημοσιογράφων, «οδηγούσαν» σταθερά προς τη λύση συγκυβέρνησης, με τον Καραμανλή μέσα.

Κάποιοι αποδίδουν την στροφή αυτή του Mega, στο γεγονός ότι ο Καραμανλής έδιωξε τον άνθρωπο που ο Μπόμπολας θεωρούσε υπεύθυνο, όχι για τον βασικό μέτοχο, αλλά γιατί του χρέωνε ότι με δική του παρέμβαση βγήκε εκτός τσάμπιονς λιγκ το Mega το φθινόπωρο του 2004, υπέρ της ΕΡΤ. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι παίζει μεγάλο ρόλο ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ Σταύρος Ψυχάρης. Πιστεύουν ότι δεν είναι συμπαθής ο Γιώργος Παπανδρέου για το κανάλι των εκδοτών, και είχαν δείξει την αντιπάθειά τους, όταν προέβαλαν στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ τον Ευάγγελο Βενιζέλο και χρεώνουν αδυναμία στρατηγικής στον Γ. Παπανδρέου.

Το φιτίλι άναψε πριν από λίγες μέρες, και λέγεται ότι υπήρξε τηλεφώνημα του Γιάννη Ραγκούση στον Γιάννη Πρετεντέρη, για το απαξιωτικό, όπως χαρακτηρίστηκε άρθρο του στο «Βήμα», την περασμένη Τρίτη.

Ο Γιάννης Πρετεντέρης, υποστήριζε πως το ΠΑΣΟΚ έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να καθαρίσει τις επόμενες εκλογές και «ο Καραμανλής και η ΝΔ ξαναμπήκαν στο παιχνίδι», ενώ σε ένα σημείο υπογραμμίζει: «Νομίζω ότι εκείνο που κυρίως στοιχίζει στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι υστερεί στο πεδίο όπου το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει ορθώς αποσαφηνίσει ότι θα κριθούν οι επόμενες εκλογές: το πεδίο της οικονομίας.» Και αποφαίνεται ο αρθρογράφος του «Βήματος» ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν διαμορφώνει προφίλ κοινωνικής ευθύνης».



Προβληματισμός για Αλαφούζο


Εκεί που υπάρχει προβληματισμός τόσο στη Ν.Δ. όσο και στο ΠΑΣΟΚ είναι για το «ποιον θεό πιστεύει ο Αλαφούζος» είτε λέγεται Αριστείδης (ο πατέρας) είτε Γιάννης. Ο όμιλος Αλαφούζου, στηρίζει αναφανδόν τη Ντόρα (ο Μαρινάκης είναι μια σημαντική αιτία γι’ αυτό), έδιωξε όμως από την «Καθημερινή» τον φιλοκυβερνητικό Νίκο Νικολάου. Τελευταία όμως έχει έρθει σε ευθεία σύγκρουση με την ΕΡΤ και κατ’ επέκταση με την κυβέρνηση, για τους αγώνες της Super League. Παράλληλα έχει ανοίξει μέτωπο εναντίον του Γιώργου Σουφλιά, τον οποίο θεωρεί «υπάλληλο» του Μπόμπολα! Κατηγορώντας τον ΥΠΕΧΩΔΕ για έλλειψη περιβαλλοντικής πολιτικής και οικολογικής συνείδησης. Αυτή η στάση του ομίλου Αλαφούζου, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στο Μαξίμου.



Γ. Κουρής: Πιέσεις από παλιούς παπανδρεϊκούς


Ένα άλλα «αγκάθι» για το ΠΑΣΟΚ είναι ο Γιώργος Κουρής. Δημοσιεύματα της «Αυριανής» κατά καιρούς, έχουν κάνει έξαλλο ακόμα και τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πολύ καλά πως ο Γιώργος Κουρής «δεν τον πάει» καθόλου. Θεωρεί πως δεν έχει καμιά τύχη να κυβερνήσει, καθώς δεν έχει την ηγετική φυσιογνωμία του πατέρα του.

Βλέποντας ο Γ. Παπανδρέου πως οι δημοσκοπήσεις τον ωφελούν, αλλά δεν ξέρει πώς θα τον αντιμετωπίσει από τη μια μέρα στην άλλη ο απρόβλεπτος Γιώργος Κουρής, έστειλε παλιά στελέχη του Ανδρέα Παπανδρέου να πιέσουν τον εκδότη της «Αυριανής» και μέτοχο του Alter, ώστε να αλλάξει τακτική.

Ο Γ. Κουρής μίλησε μαζί τους, αλλά δεν τους υποσχέθηκε τίποτε, πέρα από το ότι θα μειώσει την αρνητική κριτική.

Πάντως, η «Αυριανή» ανησυχεί και το Μαξίμου, καθώς γνωρίζουν ότι ο Γιώργος Κουρής κρατάει στα χέρια του το «χαρτί» της Ντόρας Μπακογιάννη, το οποίο θα ρίξει, όταν εκείνος κρίνει κατάλληλη περίοδο. Μια τέτοια στροφή του Γ. Κουρή, θα αποτελέσει ταυτόχρονα και προσφορά στο ΠΑΣΟΚ, καθώς ο μεγάλος αντίπαλος σήμερα θεωρείται ο Κώστας Καραμανλής, περισσότερο και από ό,τι όλο το κόμμα.



Ποιους ενόχλησαν Καραμανλής και Γιάννα


Σαν «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε σε εκδότες και καναλάρχες η είδηση για την επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στα γραφεία του «Ελεύθερου Τύπου». Κάποιοι ενοχλήθηκαν από την επιλογή του πρωθυπουργού, υπονοώντας ότι η Γιάννα Αγγελοπούλου τείνει χείρα φιλίας προς την κυβέρνηση, επικαλούμενοι μάλιστα και την φιλοκυβερνητική στροφή της εφημερίδας το τελευταίο διάστημα, για να εξασφαλίσει η ίδια την κρατική εύνοια.

Η επίσκεψη αυτή ενόχλησε περισσότερο το συγκρότημα Μπόμπολα, το οποίο έγραψε στην «Ημερησία» (δεν ήθελε να προβάλλει το θέμα από το «Έθνος»): «Ο Καραμανλής στον «ΕΤ» με άλλοθι την... τέχνη».

Πιο επιθετικός ήταν ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο οποίος μιλώντας στον Real FM την Πέμπτη το πρωί είπε: «Εμείς δεν χρειαζόμαστε τις επισκέψεις του Καραμανλή, αλλά την ουσία του, μια δήλωση, μια συνέντευξη. Εξάλλου δεν έχουμε τόσο μεγάλα και πολυτελή γραφεία για τον υποδεχτούμε»…

Πολλοί ωστόσο, ήταν εκείνοι που μόλις έμαθαν ότι σκοπός της επίσκεψης Καραμανλή ήταν η εκδήλωση για την έκδοση του «Ελληνομουσείου» που θα διανεμηθεί από την εφημερίδα, «έβαλαν λίγο νερό στο κρασί τους» λέγοντας:

«Τουλάχιστον δεν ήταν επίσκεψη- ινκόγκνιτο, αλλά έγινε στα φανερά». Στα πηγαδάκια πάντως, λένε ότι η Γιάννα Αγγελοπούλου μόλις πληροφορήθηκε την όχληση των ανταγωνιστών της, απαντούσε χαμογελώντας: «ας διοργανώνουν και εκείνοι ανάλογες εκδηλώσεις να παρευρίσκεται ο πρωθυπουργός. Εμείς δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε».



ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ


Συμμαχίες και κόντρες για Κυριακού-Κούβελο


Μια πολυμετωπική σύγκρουση έχει ήδη ξεκινήσει και εξελίσσεται για να κορυφωθεί λίγο πριν από τις εκλογές της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, που θα γίνουν το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Η μεγάλη κόντρα ξεκίνησε με το ποδόσφαιρο για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Super League της 3ετίας 2009 – 2012. Η ΕΡΤ κατέθεσε, με το πλεονέκτημα του ανταποδοτικού τέλους πρόταση 32 εκατ. ευρώ για τα δικαιώματα δύο ποδοσφαιρικών αγώνων κάθε Σαββατοκύριακο. Ο ΣΚΑΪ όμως που θέλει να πάρει κι αυτός μεταδόσεις, ετοιμάζεται να προσφύγει στην Ε.Ε. εναντίον της ΕΡΤ, για τις συμβάσεις με Ολυμπιακό, Ξάνθη. Εδώ και αρκετές μέρες βέβαια ο ΣΚΑΪ καταγγέλλει την κυβέρνηση για την ΕΡΤ, με αποτέλεσμα, το ποδόσφαιρο να αποτελεί την αφορμή και για μια γενική αντιπολιτευτική τακτική από τον όμιλο Αλαφούζου.

Στον ανταγωνισμό όμως μπήκε δυναμικά και ο ΑΝΤ1 από την αρχή της χρονιάς, καθώς πήρε τους αγώνες του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και «άρπαξε» από την ΕΡΤ τους μεγάλους του μπάσκετ της Α1, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, Άρη.

Η πιο μεγάλη μάχη του πολέμου όμως δίνεται για τις εκλογές στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, της οποίας ο σημερινός πρόεδρος Μίνωας Κυριακού είναι υποψήφιος, με αντίπαλό του τον σύζυγο της Ντόρας Μπακογιάννη, Ισίδωρο Κούβελο. Με αφορμή αυτή την εκλογική αναμέτρηση, έχουν γίνει οι πιο ιδιότυπες συμμαχίες.

Ο Μίνωας Κυριακού, έδωσε τα χέρια με τον ΔΟΛ, ο οποίος, με αιχμή του δόρατος το «Βήμα», υποστηρίζει ανοιχτά την υποψηφιότητα του ισχυρού άνδρα του ΑΝΤ1 στην ΕΟΕ. Στην ίδια συμμαχία μετέχει και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης με το Star, που προωθεί αναφανδόν την υποψηφιότητά του. Σύμμαχος του κ. Κυριακού είναι και ο Δημήτρης Κοντομηνάς με τον Alpha και τις εφημερίδες επιρροής του, και ο Μάκης Κουρής με το «Παρόν».

Κυριακού και Κοντομηνάς εξάλλου έχουν ανοίξει πόλεμο με το Alter και τους Γιώργο Κουρή, Κώστα Γιαννίκο, για την υποστήριξη της υποψηφιότητας Κούβελου, αλλά και την αποσιώπηση όσων κατήγγειλε, μέσω ΑΝΤ1, ο Μ. Κυριακού για τον Ι. Κούβελο, ως «σκάνδαλο» στο χώρο διεξαγωγής των Μεσογειακών Αγώνων.

Το Alter έχει συμμαχήσει με τον ΣΚΑΪ στο θέμα των εκλογών της ΕΟΕ, καθώς τάσσονται αναφανδόν υπέρ της υποψηφιότητας του Ισίδωρου Κούβελου, λόγω υποστήριξης στην Ντόρα Μπακογιάννη.

Από την άλλη πλευρά, ο Φώτης Μπόμπολας με το «Έθνος», το «Θέμα», το “Goal» και τον “Sentra FM», κρατούν ουδέτερη στάση, όπως κάνει και το Mega, λόγω των καλών σχέσεων με την Ντόρα, ενώ η Γιάννα Αγγελοπούλου, θα υποστηρίξει, όποιον υποψήφιο «δείξει» το Μαξίμου.



Η είσοδος των 40άρηδων κροίσων


Ο χώρος των media δέχτηκε την «χρυσοφόρα» επίθεση επιχειρηματικών, βασικά εφοπλιστών, που προχώρησαν σε εξαγορές σημαντικών ποσοστών σε εκδοτικούς κολοσσούς αλλά και μικρότερης εμβέλειας έντυπα, με στόχο να επενδύσουν σε ένα χώρο που έχει μεγάλη ισχύ και να βοηθήσουν τα μεγάλα αφεντικά των media να ξεπεράσουν με τους λιγότερους, πιθανόν, κλυδωνισμούς, τις συμπληγάδες της οικονομικής κρίσης.



Οι στρατηγικές κινήσεις Ρέστη


Με τη δημιουργία του MTV TV, του ελληνικού μουσικού καναλιού, ο Βίκτορας Ρέστης μπήκε δυναμικά στο χώρο των media, αφού βέβαια είχε περάσει πριν από μια αποτυχημένη συνεργασία με τον Πέτρο Κωστόπουλο στην ΙΜΑΚΟ. Η πιο εντυπωσιακή ωστόσο κίνηση του Βίκτορα Ρέστη ήταν η είσοδός του στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, όπου ο εφοπλιστής εξαγόρασε το 19,2% και οδεύει ολοταχώς προς το 20%, όπως λένε οι πληροφορίες, με αποτέλεσμα να καθίσταται στρατηγικός επενδυτής σε έναν πανίσχυρο όμιλο. Παράλληλα, έχει τον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό Arrena, ενώ εξαγόρασε το Teletime στην Πάτρα.



Η «επίθεση» Λαυρεντιάδη


Η καταιγιστική εξαγορά ΜΜΕ από τον μετρ των «χρυσών deals» Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, έφερε τα πάνω κάτω στον εκδοτικό χώρο και αναστάτωσε τα συγκροτήματα. Η συμμετοχή του επιχειρηματία στον «Πήγασο», την εκδοτική – εταιρεία κολοσσό του Γ. Μπόμπολα, έχει φθάσει το 12,22%. Λίγο πριν, ο Λ. Λαυρεντιάδης είχε αγοράσει, μαζί με τον συνεργάτη του Πέτρο Κυριακίδη την Espresso και στη συνέχεια εξαγόρασε το περιοδικό Free και την αγγλόφωνη εφημερίδα “Athnes News», από τον ΔΟΛ. Παράλληλα το δίδυμο Λαυρεντιάδη – Κυριακίδη έχει την εφημερίδα «Σφήνα», και το 26,66% της free press εφημερίδας του Γιώργου Κύρτσου «City Press».

Κάποιες φήμες θέλουν τον κ. Λαυρεντιάδη να ενδιαφέρεται για την εξαγορά μικρού τηλεοπτικού σταθμού.



Ο Βαγγ. Μαρινάκης


Στο γκρουπ των εφοπλιστών – mediaρχών προστίθεται και ο μεγαλοεφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος ταυτοποίησε το 25% των μετοχών που είχε στα ραδιοφωνική εταιρεία του ΣΚΑΪ από την offshore
Santaphon Limit και το ποσοστό αυτό, ανήκει πια σε όλο τον όμιλο ιδιοκτησίας Αλαφούζου.


Πηγή: Εφημερίδα Press Time
http://www.press-time.com/index/mediaisxiroi-gr.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»