Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Κοινοτικός Σοσιαλισμός λοιπόν!

http://media.charlotteobserver.com/smedia/2008/08/04/20/475-The_Daily_Edit_0003.standalone.prod_affiliate.138.JPG

source: www.charlotteobserver.com

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, έθεσε σε ισχύ το αναθεωρημένο Σύνταγμα στη χώρα του, το οποίο ενισχύει την πλειοψηφία των Ιθαγενών και του επιτρέπει να διεκδικήσει για δεύτερη φορά το αξίωμα του προέδρου. Όπως λέει ο ίδιος, αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει τη μετάβαση της Βολιβίας προς έναν «κοινοτικό σοσιαλισμό».

Το νέο Σύνταγμα, το πρώτο που εγκρίνεται με τη λαϊκή ψήφο, επικυρώθηκε σε επίσημη τελετή στο Ελ Άλτο, μια πόλη κοντά στην πρωτεύουσα της Λα Παζ. Οι συνταγματικές αλλαγές συμπεριλαμβάνουν μέτρα που εξασφαλίζουν σε 36 φυλετικές ομάδες, μέχρι πρότινος περιθωριοποιημένες, το δικαίωμα στη γη, τη γλώσσα και την «κοινοτική δικαιοσύνη» τους. Το –επίσης περιθωριοποιημένο!- φυτό της κόκας, αποτελεί πλέον κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς της Βολιβίας.

Ο Μοράλες έχει δηλώσει ότι οι αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε μια «επανίδρυση της Βολιβίας», της φτωχότερης λατινοαμερικάνικης χώρας και τερματίζουν την πολιτική και κοινωνική τάξη πραγμάτων που είχε ξεμείνει από την εποχή της ισπανικής αποικιοκρατίας. Οι συνταγματικές αλλαγές ψηφίστηκαν από το 61% του βολιβιανού λαού, στο δημοψήφισμα της 25ης Ιανουαρίου.

Παρά τη σημαντική υποστήριξη στο Μοράλες, υπάρχει και ένα κομμάτι της κοινωνίας που βλέπει πολύ αρνητικά τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Στις εύπορες περιοχές Σάντα Κρουζ, Ταρίχα, Μπένι και Πάντο, στις οποίες υπάρχει μεγάλο ποσοστό των φυσικών πόρων, υπήρχε έντονη δυσαρέσκεια. Ο Χόρχε Λαζάρτε, πολιτικός της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι «στο όνομα των ''αποκλεισμένων'', περιθωριοποιείται ένα άλλο κομμάτι της Βολιβίας».

Ο Μοράλες αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και απαντάει στους αντιπάλους του: «Μπορείτε να με καθαιρέσετε από πρόεδρο, μπορείτε να με σκοτώσετε, αλλά η αποστολή για την επανίδρυση της Βολιβίας έχει επιτευχθεί». Παρόλο που ο Μοράλες είναι πολύ δημοφιλής, η άνοδός του στο προεδρικό αξίωμα και οι συνταγματικές αλλαγές του έχουν εντείνει το διχασμό, με αποκορύφωμα τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου 20 υποστηρικτές του σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια.

Πηγή: TVXS.gr

Το Δημοψήφισμα: Bolivian constitutional referendum, 2009

http://www.electoralgeography.com/new/en/wp-content/gallery/bolivia2008r/2008-bolivia-referendum-municipalities.PNG
http://www.electoralgeography.com/new/en/wp-content/gallery/bolivia2008r/2008-bolivia-referendum.PNG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»