Σκληρή κριτική απέναντι στις ελληνικές αρχές, για παραβίαση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, πρόκειται να ασκήσει ο ΟΗΕ, σε έκθεση που θα δημοσιευθεί το Μάρτιο. Αυτό προέβλεπε με βεβαιότητα πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Vreme, που επικαλούνταν «πηγές της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα». Το tvxs ζήτησε την άποψη του καθηγητή Δημήτρη Χριστόπουλου για τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη βόρεια Ελλάδα.
Την έκθεση εκπονεί η ειδική ερευνήτρια του ΟΗΕ για τα θέματα των μειονοτήτων, Γκέι Μακντούγκαλ. Όπως ανέφερε η εφημερίδα, «από τις διαβουλεύσεις που είχαν εκπρόσωποι της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα με εκπροσώπους αρκετών αρμόδιων διεθνών Οργανισμών, έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι η Έκθεση της ειδικού για τις μειονότητες του ΟΗΕ, κας Μακντούγκαλ, θα αποτελεί ρεαλιστική περιγραφή αυτού που διαπίστωσε η ίδια κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα». Η Vreme υποστηρίζει ότι στην έκθεση «θα αναφέρεται σαφώς η παραβίαση των μειονοτικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στη μακεδονική και τουρκική κοινότητα».
Σε επίσκεψή της στη Βόρεια Ελλάδα τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, η κα Μακντούγκαλ συναντήθηκε με μέλη της σλαβόφωνης και της τουρκόφωνης μειονότητας, καθώς επίσης και με εκπροσώπους των Ρομά. Πάντως, με το ζήτημα της παραβίασης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Ελλάδα δεν ασχολείται μόνον εκείνη. Η Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων (ECRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης επίσης καταπιάνεται με το θέμα, σε σχετική έκθεση που ετοιμάζει.
Με αφορμή την έκθεση Μακντούγκαλ, ανοίγεται ένα επίμαχο ζήτημα που απασχολεί, για χρόνια, την ελληνική πολιτική σκηνή και διπλωματία και προπαντός τους μειονοτικούς. Η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, εδώ και πάρα πολλά χρόνια αντιμετωπίζει αυτούς τους πληθυσμούς σαν να μην υπάρχουν, μη αναγνωρίζοντάς τους ως μειονότητα. Κατά συνέπεια, ο μόνος τρόπος για να υπάρξουν (!) στην Ελλάδα, είναι ως Έλληνες. Από την καταπάτηση αυτού του βασικού δικαιώματος, αυτό της αναγνώρισης, ξεκινάει το πρόβλημα και επεκτείνεται στο ότι δεν επιτρέπεται η επίσημη χρήση της γλώσσας τους, στη ρατσιστική αντιμετώπιση και γενικότερα στην προσπάθεια κατάπνιξης της ταυτότητας τους, καθώς και της αφομοίωσής τους.
Όπως επισημαίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο tvxs ο Δημήτρης Χριστόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, μέλος της γραμματείας του Κέντρου Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: «το θέμα των σλαβόφωνων Μακεδόνων σχετίζεται με την άρνηση της μειονοτικής ταυτότητας. Τους αρνούνται να εκφράσουν την συνείδησή τους». Συμπληρώνοντας, υπενθυμίζει ότι, παλαιότερα, ακόμα και η λεκτική έκφραση της μειονοτικής τους συνείδησης ήταν «ποινικώς κολάσιμη» και οδηγούσε σε διωγμούς. Πλέον, αυτό έχει πάψει να συμβαίνει, αλλά εξακολουθεί να είναι ποινικώς κολάσιμη η δημιουργία συλλόγων. «Όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο μιας σκληρής αφομοιωτικής λογικής και λογοκρισίας», καταλήγει.
Αναφερόμενος στην «“διπλωματία των επιστολών” μεταξύ των πρωθυπουργών σε Αθήνα και Σκόπια», το καλοκαίρι του 2008, ο Δ. Χριστόπουλος αναλύει:
«Στην πρώτη επιστολή, ο πρωθυπουργός της γείτονος ζητά για πρώτη φορά την “αναγνώριση της μακεδονικής μειονότητας” από την Ελλάδα συνοδευόμενη από μια σειρά δικαιώματα (τη “διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων της” με έμφαση στην εισαγωγή της μητρικής γλώσσας στο σχολείο, χρήση της στην τοπική αυτοδιοίκηση κ.λ.π., επιστροφή των περιουσιών των πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου που έγιναν πολίτες της ΠΓΔΜ και χορήγηση διπλής υπηκοότητας σε όποιους απ’ αυτούς το επιθυμούν). Μια βδομάδα αργότερα, στην απαντητική του επιστολή, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν αρκείται στο να υποστηρίξει πως σήμερα πλέον “δεν υπάρχει ‘μακεδονική’ μειονότητα στην Ελλάδα”. Ανατρέχει στο παρελθόν, λέγοντας πως τέτοια μειονότητα “ποτέ δεν υπήρξε” και “κάθε αντίθετος ισχυρισμός είναι απόλυτα αθεμελίωτος και πολιτικά υποκινούμενος, χωρίς σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα της περιοχής”».
«Σε ομιλία του, ο Βρετανός ιστορικός της πολιτικής θεωρίας, Quentin Skinner, είπε: “καμία έννοια που έχει την ιστορία της δεν έχει ορισμό, καμία έννοια που έχει ορισμό δεν έχει ιστορία”».
«Φαίνεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ανήκει στους πιο κυνικούς αναγνώστες της προηγούμενης αποστροφής (ίσως πιο κυνικός από τον προκάτοχό του, Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αρκετά χρόνια πριν εξομολογείται πως το θέμα των Σκοπίων το είδε από την πρώτη στιγμή στις πραγματικές του διαστάσεις. Αυτό που τον απασχόλησε από τη αρχή δεν ήταν το όνομα του κράτους αυτού. Το πρόβλημα για εκείνον ήταν να μη δημιουργηθεί ένα δεύτερο μειονοτικό ζήτημα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό ήταν το κλειδί της ελληνοσκοπιανής διαφοράς για τον ίδιο). Το μειονοτικό ζήτημα στην Ελλάδα, επειδή έχει την ιστορία που έχει, δεν επιδέχεται ορισμούς. Και για να μην δημιουργούνται επιφυλάξεις και ανασφάλειες ως προς την ιστορία του μειονοτικού ζητήματος, κάπως πρέπει να εποικήσουμε το παρελθόν, να το ρετουσάρουμε – ας μου επιτραπεί η λέξη – με όσους ισχυρισμούς είναι αρκετοί για να κοιμόμαστε ήσυχοι σήμερα. Για τα υπόλοιπα, “μπορείτε να πάτε στο Δικαστήριο” κατά την προσφιλή διατύπωση της ελληνικής διοίκησης, όταν φέρεται σαν να αναγνωρίζει το χαμένο δίκαιο των συναλλασόμενων μαζί της, αλλά αρνείται να κάνει κάτι για να επανορθώσει την κατάσταση».
«Αν λοιπόν σήμερα όντως καθίσταται δυσχερές να εντοπιστούν άνθρωποι που δηλώνουν ότι ανήκουν σε μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα – ακόμη κι αν το νιώθουν – ο ισχυρισμός ότι τέτοια μειονότητα “ουδέποτε υπήρξε” από ένα διδάκτορα ελληνικής διπλωματικής ιστορίας, έστω και πρωθυπουργό της Ελλάδας, είναι σοβαρό θέμα. Βέβαια, ο Κ. Καραμανλής κάθε άλλο παρά αδαής περί του θέματος είναι. Ο λόγος του φαίνεται πως κάτι διαπιστώνει – εν προκειμένω τη διαχρονική ανυπαρξία μακεδονικής μειονότητας – ενώ, κατ’ ουσίαν δε διαπιστώνει τίποτε. Απλώς, επιδιώκει να διευθετήσει, να κανονίσει κάτι. Ένα “πρέπει”, όπως ξέρουν οι νομικοί κυρίως, κρύβεται μέσα σε πραγματολογικές προτάσεις οι οποίες επιτελούν ένα εξόχως κανονιστικό ρόλο: “μακεδονική μειονότητα δεν (πρέπει να) υπάρχει, ούτε (θα μπορούσε να) έχει υπάρξει”. Και αν τα πράγματα δεν συμφωνούν με τις δεοντολογικές μας συνταγές, τότε κακώς για κείνα. Η συνταγή ενισχύεται με δραστικά μέτρα. Εφόσον μειονότητες δεν πρέπει να υπάρχουν, τότε τα κράτη οφείλουν να προβούν στα δέοντα προκειμένου η πραγματικότητα να συμμορφωθεί με τον κανόνα μέσω πολιτικών αφομοίωσης και διωγμών που υπέστησαν, η συγκεκριμένη αλλά και πολλές, μειονότητες στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα».
Πηγή: TVXS.gr
Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009
Τρικλοποδιές ή έχουν κάτι να μας πούν που δεν το ξέραμε;;
ψιθύρισε ο Τdi στις 01:56
Σχετικά με Βαλκάνια, Γεωπολιτικά, Διεθνείς Συσχετισμοί, Ελλάδα, ΟΗΕ, Τακτική, Το Μεγάλο Παιχνίδι, Tdi
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
- «Πατριωτική Συμμαχία για την Αλλαγή»
- «Συνεργατική Στρατηγική για τη Θαλάσσια Ισχύ στον 21ο αιώνα»
- 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος
- Α
- Αγωγοί
- Αζερμπαϊτζάν
- Αιγαίο
- Αίγυπτος
- Αιθιοπία
- Αλ Κάιντα
- Αλβανία
- Αλλαγή Πολιτεύματος
- Αμαζόνιος
- Αμπχαζία
- Αμυντικές Δαπάνες
- Αναδημοσίευση
- Αναζητήσεις
- Ανασκόπηση
- Ανατολική Ευρώπη
- Ανεξαρτησία
- Ανεξάρτητο Κόσοβο
- Ανθρώπινα Δικαιώματα
- Αντ'Επανάσταση
- Ανταρκτική
- Αντάρτικο
- Αντιπολίτευση
- Αντιπυραυλική Ασπίδα
- Απόσπασμα
- Αποστάγματα σοφίας
- Απόψεις
- Αραβικά ΜΜΕ
- Αρκτικός
- Αρμενία
- Άρση της Απαγόρευσης της Ισλαμικής Μαντίλας στα Παν/μια
- Ατλαντικός Ωκεανός
- Αυστραλία
- Αυτονομιστικά Κινήματα στην Ευρώπη
- Αφγανιστάν
- Αφοπλισμός Ανταρτών
- Αφρική
- Βαλκάνια
- Βενεζουέλα
- Βιοκαύσιμα
- Βολιβία
- Βόρειος Κορέα
- Βουλγαρία
- Βρετανία
- Βρετανικό Συμβούλιο
- Γάζα
- Γαλλία
- Γερμανία
- Γεωπολιτικά
- Γεωργία
- Για να μην ξεχνιόμαστε
- ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ
- Γιορτές
- Γουινέα
- Γουινέα - Μπισάου
- Δαλάι Λάμα
- Δανία
- Διεθνείς Συσχετισμοί
- Διεθνές Καθεστώς Εξοπλισμών
- Διεθνής Οικονομία
- Διεθνής Τρομοκρατία
- Δικαιώματα Ρύπων
- Δικαστικές Αρχές
- Δικτατορία
- Διπλωματία
- Διπλωματικές Εντάσεις
- Δίπολο
- ΔΝΤ
- Δορυφόροι
- Δύση
- Εγκλήματα Πολέμου
- ΕΕ
- Εθνικός Αλβανικός Στρατός
- Εισαγωγή στο 2008
- Εκλογές
- Εκουαδόρ
- Ελλάδα
- Ελληνικές Επενδύσεις
- Εμφυλιακές Διαμάχες
- Ενεργειακή Στρατηγική και Διπλωματία
- Έντονα Καιρικά Φαινόμενα
- Εξουσία
- Επανάσταση
- Επισιτιστική Κρίση
- Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
- Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων
- Ευρωπαϊκή Ενότητα και Ολοκλήρωση
- Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
- Ευρωπαϊκή Οδηγία Πλαισίου Ύδατος
- Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης
- ΗΠΑ
- Θαλάσσιες Μεταφορές
- Θάνατοι Αμάχων
- Θιβέτ
- Θρησκεία και Προσηλυτισμός
- Ιαπωνία
- Ιθαγενείς
- Ινδία
- Ινστιτούτο Διεθνών Στρατηγικών Μελετών (IISS) 2008
- Ιράκ
- Ιράν
- Ισλανδία
- Ισπανία
- Ισραήλ
- Ιστορία
- Ιταλία
- Καζακστάν
- Καναδάς
- Καρτέλ Ναρκωτικών
- Κατάρ
- Καταστροφές Υποδομών
- Καυκασιανή Κρίση
- Κίνα
- Κολομβία
- Κολοράδος
- Κόσοβο
- Κούβα
- Κουρδιστάν
- Κριμαία
- κρίση νερού
- Κυβέρνηση Πρόντι
- Κύπρος
- Λαθρεμπόριο
- Λατινική Αμερική
- Λίβανος
- Λιβύη
- Λιώσιμο Πάγων
- Λογοκρισία
- Μαδαγασκάρη
- Μακεδονία
- Μακεδονικό
- Μαοϊστές
- Μαυριτανία
- Μαφία
- Μεντβέντεφ
- Μεξικό
- Μέση Ανατολή
- Μεσογειακή Ένωση
- Μεσόγειος
- Μετα-Κομμουνιστική Ρωσία
- Μετανάστευση
- Μήδεια Πατρίδα
- Μιανμάρ
- Μίκης Θεοδωράκης
- Μισθοφόροι
- ΜΚΟ
- ΜΜΕ
- Μολδαβία
- Μοναχοί
- Μουσάραφ
- Μπάαθ
- Μπάρακ Ομπάμα
- Μπεναζίρ Μπούτο
- Μπους
- Μυανμάρ
- Μυστικές Υπηρεσίες
- Ναγκόρνο Καραμπάχ
- ΝΑΤΟ
- Νέος Ψυχρός Πόλεμος
- Νεοσύστατος Στρατός
- Νεπάλ
- Νιγηρία
- Νόαμ Τσόμσκυ
- Νορβηγία
- Νότια Οσσέτια
- ΟΑΠΕΚ
- ΟΗΕ
- Ομπάμα
- Ονδούρα
- ΟΠΕΚ
- Οπλοβιομηχανίες
- Ουκρανία
- Παγκόσμια Ένωση Ναυτιλίας
- Παγκόσμια Παραοικονομία
- Παγκόσμια Ύφεση
- Πακιστάν
- Παλαιστίνη
- Παλαιστινιακό
- Παραγουάη
- Παραοικονομία
- Παρασκήνιο
- Πατριωτικός Λαϊκισμός
- Πειρατεία
- Πεντάγωνο
- Πετρέλαιο
- Πλουτοκρατία
- Πολιτική
- Πολιτική δολοφονία
- Πολιτικοί Ελιγμοί
- Πολωνία
- Πούτιν
- Πραξικοπήματα
- Προπαγάνδα
- Πρόσφυγες
- Πυρηνική Ενέργεια
- Ρωσία
- Σαλί Μπερίσα
- Σαουδική Αραβία
- Σεβαστούπολη
- Σερβία
- Σιίτες
- Σκάκι
- Σκακιέρα
- Σκάνδαλα
- Σκόπια
- Σομαλία
- Σουδάν
- Σρί Λάνκα
- Στρατηγική
- Σύγχρονοι Πειρατές
- Συμβούλιο Ασφαλείας
- Σύνοδος Αραβικών Κρατών
- Συρία
- Συρράξεις
- Τάιβάν
- Τακτική
- Τακτικισμοί
- Ταλιμπάν
- Ταραχές
- Τατζικιστάν
- Ταϋλάνδη
- Το Μεγάλο Παιχνίδι
- Τόμας Μάλθους
- Τουρκία
- Τουρκμενιστάν
- Τρομοκρατία
- Τσάντ
- Τσεχία
- Υδρογονάνθρακες
- Υπερ-Όπλο
- Υπερδνειστερία
- Υπερπληθυσμός
- Υποκλοπές
- υφαλοκριπίδα
- Φασισμός
- Φρουρά του Τσάρου Λαζάρου
- Φυσικές Καταστροφές
- Φυσικό Αέριο
- Χαβιέ Σολάνα
- Χασίμ Θάτσι
- Χεζμπολά
- Χέζμπολλά
- Χρηματοδότηση
- Aγροπληθωρισμός
- Aνασκόπηση
- AIDS/HIV
- Archive
- Blackwater
- CFE
- China
- Commerial Highway
- Cyber Storm 2
- Eξοπλιστικά Προγράμματα
- EADS
- EE
- EULEX
- FARC
- FYROM
- G7
- Lobbying
- Mια εικόνα - χίλιες λέξεις
- Manufacturing
- OAPEC
- OHE
- OPEC
- Opus Dei
- PKK
- Robert James "Bobby" Fischer
- Shanghai Cooperation Organization (SCO)
- Space Race
- Tdi
«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου