Η Σλοβενία παρεμπόδισε το κλείσιμο ενός ακόμη κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ομάδας εργασίας για τη διεύρυνση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετέδωσε το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, τα 26 κράτη - μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να κλείσει το κεφάλαιο για το εταιρικό δίκαιο, αλλά η Σλοβενία ψήφισε κατά, υποστηρίζοντας ότι και στο συγκεκριμένο κεφάλαιο, η Κροατία έχει καταθέσει έγγραφα που προκαθορίζουν τα σύνορα των δύο χωρών. Το συγκεκριμένο διαπραγματευτικό κεφάλαιο άνοιξε τον Ιούνιο του 2007.
Η Σλοβενία, λόγω των συνοριακών διαφορών με την Κροατία, από το Δεκέμβριο του 2008 έχει «παγώσει» το άνοιγμα οκτώ και το κλείσιμο δύο κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας με την ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να βοηθήσει στην επίλυση των συνοριακών διαφορών των δύο χωρών και να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο μία επιτροπή ειδικών υπό την προεδρία του πρώην προέδρου της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι. Για να αρχίσει το έργο της η επιτροπή πρέπει να υπάρξει συμφωνία των δύο πλευρών.
Η χθεσινή συνάντηση των πρωθυπουργών της Κροατίας Ίβο Σάναντερ και της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ, στην πόλη Μόκριτσε της Σλοβενίας για το θέμα των συνοριακών διαφορών υπήρξε άκαρπη, ωστόσο οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχιστούν οι διμερείς επαφές.
Η Κροατία επιμένει ότι οι συνοριακές διαφορές είναι διμερές ζήτημα, το οποίο παραμένει άλυτο από την ανεξαρτητοποίηση των δύο χωρών το 1991 και ότι τέτοιου είδους ζητήματα ποτέ στην ιστορία της ΕΕ δεν ήταν αντικείμενο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Το Ζάγκρεμπ ζητά το θέμα να αφαιρεθεί από την ημερήσια διάταξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ, να υπάρξει απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ή άλλου διεθνούς δικαστικού ιδρύματος και οι δύο χώρες να συμφωνήσουν εκ των προτέρων ότι δεσμεύονται να σεβαστούν τη δικαστική απόφαση.
Για τη Σλοβενία η παραπομπή των συνοριακών διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν είναι αποδεκτή, επειδή επιθυμεί να επιλύσει το πρόβλημα με πολιτική απόφαση σε διμερές επίπεδο ή με διαμεσολάβηση. Ζητά επίσης να επιλυθεί το θέμα έως το τέλος του τρέχοντος έτους, πριν από την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ.
2 σχόλια:
Boa música.
Thank you my friend...
Δημοσίευση σχολίου