Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Προπαγάνδα ή "Μη Κερδοσκοπική" Υπερ-Κερδοσκοπία ;



Το νέο βιβλίο του Γάλλου δημοσιογράφου Πιερ Πεάν κατηγορεί τον ιδρυτή της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, για διαπλοκή συμφερόντων με αφρικανικά καθεστώτα προς όφελος ιδιωτικών εταιριών υγείας.

Στο βιβλίο του, «Ο κόσμος σύμφωνα με τον Κ», ο Πιερ Πεάν ισχυρίζεται πως από το 2002 ως το 2007 ο Κουσνέρ κατείχε τη θέση του εκπροσώπου ιδιωτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας στην Αφρική. Χάρη στις προσωπικές ικανότητες του Κούσνερ, γιατρού και συμβούλου ιατρικών επιχειρήσεων, οι συγκεκριμένες εταιρίες κατάφεραν να συνάψουν με τις κυβερνήσεις της Γκαμπόν και του Κονγκό συμβόλαια αξίας 4,6 εκατομμυρίων ευρώ. Ως αντάλλαγμα οι συμβουλευτικές εταιρίες ανέλαβαν να συντάξουν εξειδικευμένες εκθέσεις για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τις οποίες οι δύο αφρικανικές χώρες θα οργάνωναν εκ νέου το εθνικό τους σύστημα δημόσιας υγείας.

Αν και αυτό το γεγονός δε μπορεί να χαρακτηρισθεί παράνομο, ο Πεάν κατηγορεί τον Κουσνέρ για διαπλοκή, διότι σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, τμήμα αυτού του ποσού κατεβλήθη αργότερα, όταν ο Κουσνέρ είχε ήδη λάβει τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας. Κατά συνέπεια, δημιουργούνται υποψίες για διαπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων με την άσκηση δημόσιας εξουσίας και για ανήθικη διαχείριση της θέσης πολιτικής επιρροής, στοιχείο που έχει ξεσηκώσει αντικρουόμενες αντιδράσεις στα γαλλικά ΜΜΕ. Επιπλέον, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σοβαρά διότι οι κατηγορίες αυτές στρέφονται κατά ενός ανθρώπου που έχει επανειλημμένα καταγραφεί ως ο «πιο δημοφιλής Γάλλος πολιτικός» και είναι διάσημος παγκοσμίως για το φιλανθρωπικό του έργο και ειδικότερα για την ίδρυση των οργανώσεων «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και «Γιατροί του Κόσμου».

Ο Κουσνέρ απευθυνόμενος στο γαλλικό κοινοβούλιο απέρριψε ως παντελώς αναληθείς και αβάσιμες όλες τις κατηγορίες που του αποδίδει ο Πεάν. «Τα τρία χρόνια που δούλεψα ως σύμβουλος εταιριών στην Αφρική, κέρδιζα περίπου 6.000 ευρώ το μήνα, δήλωνα το εισόδημά μου, πλήρωνα τους φόρους που μου αναλογούσαν και ποτέ δεν υπέγραψα ή εξαργύρωσα υψηλής αξίας συμβόλαια για τον εαυτό μου. Λειτούργησα πάντα με νομιμότητα και πλήρη διαφάνεια», δήλωσε και απέδωσε τους ισχυρισμούς του βιβλίου σε προσπάθεια «κύκλων που τον μισούν» να τον εξουδετερώσουν πολιτικά.

Πηγή: TVXS.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»