Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Ααα ρε Ψαροκώσταινα...Ξέχασες πως ξενιτευόντουσαν τα παιδιά σου!!

Αποκλειστικό: Η Ελλάδα κατηγορείται για κακοποίηση και εξευτελισμό μεταναστών από γνωστή διεθνή Μ.Κ.Ο. προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων! (Πηγή: Strategy-Geopolitics)


Άνδρες του Λιμενικού ενώ προσεγγίζουν ένα παράνομο σκάφος ασφυκτικά γεμάτο από λαθρομετανάστες.

Σε έκθεση της γνωστής Μ.Κ.Ο. για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Human Rights Watch» η Ελλάδα κατηγορείται για κακοποίηση και για απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης των ιρακινών προσφύγων που εισέρχονται στην χώρα μας διαμέσου Τουρκίας.

Η έκθεση της «Human Rights Watch» που δημοσιεύτηκε προχθες Τρίτη 25 Νοεμβρίου υπό τον τίτλο «Εγκλωβισμένοι σε μια Περιστρεφόμενη Πόρτα: Ιρακινοί και Άλλοι Αιτούντες Άσυλο και Μετανάστες στην Ελληνο-τουρκική Είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση» (121 σελίδων), φέρει την υπογραφή του Bill Frelick, διευθυντή προσφυγικής πολιτικής στην Human Rights Watch.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα συστηματικά συλλαμβάνει και κρατεί Ιρακινούς αιτούντες άσυλο και άλλους μετανάστες κάτω από βρώμικες συνθήκες και σε υπερπλήρη κρατητήρια και τους απομακρύνει, κρυφά και εξαναγκαστικά, προς την Τουρκία.

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα ο συντάκτης της έκθεσης κατηγορεί του άνδρες του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας ότι επιδεικνύουν ζήλο (!) για την σύλληψη των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν την χώρα μας παρανόμως (χρησιμοποιώντας στο σημείο αυτό ακόμη και ισχυρισμούς του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου!), ενώ υποστηρίζει ότι μέλη του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος απωθούν τους μετανάστες εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ανοίγοντας τρύπες στις φουσκωτές βάρκες στις οποίες επιβαίνουν ή αχρηστεύοντας με άλλο τρόπο τα σκάφη τους και μάλιστα προβαίνουν και σε ληστείες των μεταναστών, σκιαγραφώντας ουσιαστικά τους Έλληνες λιμενικούς σχεδόν ως απάνθρωπους που δεν υπολογίζουν καν την ανθρώπινη ζωή!

Επίσης, ο συντάκτης κατηγορεί την χώρα μας ότι οι ελληνικές αρχές παρεμποδίζουν την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου σε όσους καταφέρνουν να φθάσουν στην Ελλάδα και απορρίπτουν σχεδόν όλα τα αιτήματα για άσυλο, απαιτώντας μάλιστα από την χώρα μας να γίνονται δεκτές όλες οι αιτήσεις ασύλου.
«Η Ελλάδα αρνείται προστασία σε ευάλωτα άτομα και τα κακομεταχειρίζεται κατά τη διάρκεια της κράτησής τους», σύμφωνα με τον Bill Frelick, ενώ δεν διστάζει να ζητήσει από την Ε.Ε. «έως ότου η Ελλάδα διορθώσει την κατάσταση, τα κράτη της ΕΕ δεν πρέπει να επιστρέφουν αιτούντες άσυλο στη χώρα αυτή».

Στην έκθεση περιλαμβάνονται και δηλώσεις μεταναστών που βίωσαν την ελληνική βαναυσότητα, όπως ενός 34χρονου Ιρακινού Τουρκομάνου από το Κιρκούκ που δήλωσε ότι προσπάθησε δέκα φορές να μπει στην Ελλάδα πριν τελικά το καταφέρει: «Μια φορά πέρασα στην Ελλάδα από το ποτάμι και έφτασα στην Κομοτηνή» διηγείται. «Μας φυλάκισαν για πέντε μέρες και μετά μας πήγαν στο ποτάμι και μας έδιωξαν απέναντι. Ήμασταν 60 άτομα. Με έβαλαν σε μια μικρή ποταμόβαρκα με μηχανή, δέκα άτομα τη φορά. Το έκαναν αυτό μέσα στη νύχτα. Έβρεχε πολύ και οι Έλληνες αστυνομικοί άρχισαν να μας χτυπούνε για να μας κάνουν να πάμε πιο γρήγορα. Είδα έναν άνθρωπο που δεν ήθελε να μπει στη βάρκα, τον έδειραν και τον πέταξαν στο ποτάμι. Μας χτυπούσαν με κλομπ για να μας κάνουν να μπούμε στη βάρκα».

Τέλος, ο συντάκτης της έκθεσης δεν παραλείπει να προβεί σε συστάσεις προς την Ελλάδα, όπως:

1. Nα προβεί σε δημόσια δέσμευση ότι οι μετανάστες που συλλαμβάνονται στο ελληνικό έδαφος ή στα σύνορα —χερσαία ή θαλάσσια– θα αντιμετωπίζονται με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια, θα τους προσφέρεται η ευκαιρία, εφόσον το επιθυμούν, να ζητήσουν άσυλοκαι δεν θα κινδυνεύουν με επαναπροώθηση.
2. Nα διακόψει αμέσως την συνήθη και συστηματική πρακτική της αστυνομίας της επαναπροώθησης από τον Έβρο των λαθρομεταναστών.
3. Να ασκήσει διώξεις εναντίον των λιμενικών που κατηγορούνται ότι βυθίζουν τα σκάφη των λαθρομεταναστών και προβαίνουν στην κακοποίησή τους.
4. Να διασφαλίσει ότι θα δημιουργήσει νέες εγκαταστάσεις όπου θα διαθέτουν τους απαραίτητους κοινόχρηστους και ιδιωτικούς χώρους και θα παρέχουν καθαριότητα, αναψυχή, πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη καθώς και επικοινωνία με νομικούς συμβούλους και τα μέλη της οικογένειας.
5. Nα αναστείλει την συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία μέχρις ότου η τελευταίαεφαρμόσει τις ελάχιστες προδιαγραφές για την κράτηση των μεταναστών.

Στοιχεία για την «Human Rights Watch» (αντιγραφή από την ιστοσελίδα της):

Who We Are
Human Rights Watch is a nonprofit, nongovernmental human rights organization made up of more than 275 staff members around the globe. Its staff consists of human rights professionals including country experts, lawyers, journalists, and academics of diverse backgrounds and nationalities.Established in 1978, Human Rights Watch is known for its accurate fact-finding, impartial reporting, effective use of media, and targeted advocacy, often in partnership with local human rights groups. Each year, Human Rights Watch publishes more than 100 reports and briefings on human rights conditions in some 80 countries, generating extensive coverage in local and international media.With the leverage this brings, Human Rights Watch meets with governments, the United Nations, regional groups like the African Union and the European Union, financial institutions, and corporations to press for changes in policy and practice that promote human rights and justice around the world.

Our History
Human Rights Watch began in 1978 with the creation of Helsinki Watch, designed to support the citizens groups formed throughout the Soviet bloc to monitor government compliance with the 1975 Helsinki Accords. Helsinki Watch adopted a methodology of publicly "naming and shaming" abusive governments through media coverage and through direct exchanges with policymakers. By shining the international spotlight on human rights violations in the Soviet Union and Eastern Europe, Helsinki Watch contributed to the dramatic democratic transformations of the late 1980s.

Περισσότερες πληροφορίες:

Η ιστοσελίδα της «Human Rights Watch», εδώ
Ολόκληρη η έκθεση, εδώ
Σύνοψη της έκθεσης στα ελληνικά, εδώ
Ενδιαφέρουσες οικονομικές πληροφορίες (προσοχή στην σελ. 19), εδώ
-
Y.Γ. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι τα τουρκικά Μ.Μ.Ε. έχουν σπεύσει ήδη από την πρώτη μέρα να εκμεταλλευθούν αυτήν την έκθεση, προσπαθώντας να σπιλώσουν την χώρα μας και φυσικά να απενεχοποιήσουν την Τουρκία από τις βαρύτατες ευθύνες που τις αναλογούν ως χώρα-δουλέμπορος.

Δημήτριος Κουλουμπής (πηγή: http://www.hrw.org/)

ΑΛΛΗ Μη κυβερνητική οργάνωση καταγγέλλει κακομεταχείριση προσφύγων στην Ελλάδα


Καταγγελίες σε βάρος των ελληνικών αρχών για τη σκληρότητα που επιδεικνύουν προκειμένου να ανασχεθεί το κύμα των προσφύγων (κυρίως από Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν και αφρικανικές χώρες) που επιχειρούν από τα τουρκικά παράλια να «πατήσουν» σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποβιβαζόμενοι στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και για τις θεσμικές ελλείψεις της πολιτείας στη διαχείριση του προβλήματος των προσφύγων, δημοσίευσε σήμερα η γερμανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Pro Asyl» - που εδρεύει στη Φρανκφούρτη - σε έκθεση με τίτλο «Η αλήθεια μπορεί να είναι πικρή, αλλά πρέπει να ειπωθεί».

Σχετικό δημοσίευμα περιέχεται στο τεύχος του περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ». Η έκθεση βασίζεται - σύμφωνα με τα στοιχεία της «Pro Asyl» - σε δύο αποστολές που πραγματοποίησαν φέτος τον Ιούλιο στελέχη της, σε συνεργασία με την ελληνική «Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και Μεταναστών», στη Λέσβο τη Χίο και τη Σάμο, όπου μίλησαν με περίπου 100 πρόσφυγες στα Κέντρα Κράτησης Προσφύγων, αλλά και με εκπροσώπους του Λιμενικού Σώματος και των τοπικών αρχών.

Η «συστηματική κακομεταχείριση» των προσφύγων από το Λιμενικό Σώμα, η πρακτική της «επαναπροώθησης» στη θάλασσα, οι απαράδεκτες από πλευράς υγιεινής συνθήκες που επικρατούν στα Κέντρα Κράτησης, η άσκηση βίας στις ανακρίσεις, ο «αυτοματισμός» στην καταδίκη όλων των συλληφθέντων για παράνομη είσοδο στη χώρα, η απουσία ειδικής μέριμνας για τους ανήλικους κλπ, τεκμηριώνονται στην έκθεση με μαρτυρίες, ενώ το βασικό συμπέρασμα της «Pro Asyl» είναι ότι πρέπει να καταστεί στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας ανενεργή η ρύθμιση που ισχύει στην ΕΕ, σύμφωνα με την οποία αρμόδια χώρα για το τι μέλλει γενέσθαι με έναν λαθρομετανάστη, είναι η χώρα-μέλος της ΕΕ στην οποία πρωτοαφίχθη.

«Λόγω αυτών των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σημειώνονται στην Ελλάδα, δεν επιτρέπεται η επιστροφή στην Ελλάδα προσφύγων που έφτασαν μέσω αυτής παράνομα σε κεντροευρωπαϊκές χώρες», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της «Pro Asyl», η οργάνωση έχει κοινοποιήσει τα στοιχεία της έρευνας και το σχετικό πόρισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Επιτροπή ενάντια στα βασανιστήρια του Συμβουλίου της Ευρώπης και στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Και πολλά άλλα ενδιαφέροντα που μπορεί να βρεί κανείς....

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν βλέπω και ιδιαίτερη ευσθαισία από τους κόπτοντες για την "αλλαγή" ή δεν τα ξέρουν;
Αδυνατούν σταεπί της ουσίας.
Μια διαδήλωση για την συλλογική σύμβαση και καθαρίσαμε.
Μαύρα κι'άραχνα και την τύφλα μας.
Μιλάω με λένΕ και ρεφόρμα και καθαρίζουν οι επαναστάτες!

Τdi είπε...

Έτσι..

Καρμπόνιασμένη κινητοποίηση και μετά στο συρτάρι..

Τdi είπε...

Έλεγαν κάποιοι τότε στην σύνοδο...

Στις νάρκες του Έβρου και στο πάτο του Αιγαίου, βρίσκεται η ασφάλεια του κάθε Ευρωπαίου!

Τdi είπε...

Ακραίο σαν άκουσμα, αλλά συνάμα τόσο ρεαλιστικό σαν το αντιληφθεί κανείς!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»