Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2008

Με "μπροστάρη" τον Άγιο Πέτρο !

Το πυρηνοκίνητο καταδρομικό «Μέγας Πέτρος» είναι η ναυαρχίδα του στόλου

Μοίρα του ρωσικού Στόλου του Βορρά καταπλέει την Τρίτη έπειτα από ταξίδι δύο μηνών στο λιμάνι Γκουάιρα της Βενεζουέλας για μία πρωτοφανή, μεταψυχροπολεμικά, κοινή στρατιωτική άσκηση στα χωρικά ύδατα της Καραϊβικής. Την ίδια ώρα, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ πραγματοποιεί περιοδεία στη Λατινική Αμερική....

Ο στόλος των πλοίων, με ναυαρχίδα το πυρηνοκίνητο καταδρομικό «Μέγας Πέτρος», απέπλευσε στα τέλη Σεπτεμβρίου από το Σεβερομόρσκ της Αρκτικής για να ταξιδέψει 15.000 ναυτικά μίλια με προορισμό τη Βενεζουέλα του Ούγκο Τσάβες, προκειμένου να λάβουν χώρα τα κοινά ναυτικά γυμνάσια που ανακοινώθηκαν στον απόηχο της σύρραξης στον Καύκασο.

Η άσκηση, πρωτοφανής για τα χωρικά ύδατα της Καραϊβικής καθώς θεωρούνται «αμερικανικό λημέρι» μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αποτελει μία νέα πρόκληση για τις ήδη τεταμένες σχέσεις Μόσχας - Ουάσινγκτον μετά τα γεγονότα του Καυκάσου.

Η μοίρα του ρωσικού Στόλου του Βορρά θα καταπλεύσει στο λιμάνι Γκουάιρα την Τρίτη και την Τετάρτη ο Ούγκο Τσάβες θα υποδεχθεί τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί ο Ρώσος πρόεδρος στη Λατινική Αμερική, και η οποία περιλαμβάνει επίσης επίσκεψη στην Κούβα.

Την 1η Δεκεμβρίου, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη Λατινική Αμερική, τα ρωσικά πολεμικά πλοία θα διεξαγάγουν ναυτικές ασκήσεις με το Πολεμικό Ναυτικό της Βενεζουέλας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ρωσικού Στόλου. Στις ασκήσεις θα μετάσχουν δύο έως τρία πλοία της Βενεζουέλας.

Ο Ντ.Μεντβέντεφ βρίσκεται στη Λατινική Αμερική από το Σάββατο, όπου μετείχε στο Περού στο Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC). Σήμερα, Δευτέρα, πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βραζιλία, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη μεταβαίνει στους αντιπάλους» των ΗΠΑ στην περιοχή, τη Βενεζουέλα και την Κούβα.

Αφότου οι σχέσεις της με την Ουάσινγκτον χτύπησαν «κόκκινο» εξαιτίας του πολέμου στη Γεωργία και της σχεδιαζόμενης επέκτασης της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, η Μόσχα κινήθηκε προς ενίσχυση των σχέσεών της με τη Βενεζουέλα και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής (προτίθεται ακόμη και να βοηθήσει την Κούβα στην κατασκευή διαστημικού σταθμού).

Κούβα και Βενεζουέλα διατηρούν ήδη σημαντικούς εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται σε περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Η Σοβιετική Ένωση ήταν σταθερός σύμμαχος του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ενώ επί προεδρίας Ούγκο Τσάβες η Βενεζουέλα έχει συνάψει συμφωνίες εκατομμυρίων δολαρίων σε αγορά ρωσικών όπλων και έχει επίσης καλέσει τους ρωσικούς ενεργειακούς γίγαντες στο έδαφός της.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ


Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Σαν μήνυμα για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ερμήνευσε το θετικό για την φιλοκυβερνητική παράταξη αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών στη Βενεζουέλα ο πρόεδρος της χώρας, Ούγκο Τσάβες. Κέρδη και αναστροφή του κλίματος βλέπει η αντιπολίτευση...

Η κυβερνητική πλευρά κέρδισε 17 από τις 23 περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και την Μπαρίνας όπου εκλέχτηκε κυβερνήτης ο αδελφός του προέδρου Τσάβες. Στο παρελθόν κυβερνήτης είχε υπάρξει και ο πατέρας τους.

Αντίθετα, η αντιπολίτευση κέρδισε τις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες, τη Μιράντα και την Ζούλια όπως και τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, την πρωτεύουσα Καράκας και το Μαρακαΐμπο. Καλύτερα ποσοστά έχει καταγράψει στις πλουσιότερες περιφέρειες.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Ούγκο Τσάβες δήλωνε ότι «οι άνθρωποι μου λένε: «Συνέχισε σε αυτόν τον δρόμο»».

Πρόσθεσε ακόμη, εμμέσως, ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες να περάσουν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ώστε να επεκταθεί η προεδρία του και μετά το 2012. Οι σχετικές προτάσεις είχαν απορριφθεί σε δημοψήφισμα το 2007.

«Αλλάζει ο χάρτης της Βενεζουέλας» δήλωσε από την πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μανουέλ Ροζάλες, νέος δήμαρχος του Μαρακαΐμπο.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Hello. And Bye.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»