Σε νέες συνομιλίες για την κατάσταση ασφαλείας και οι ισορροπίες στον Καύκασο μετά τη σύρραξη του Αυγούστου προσέρχονται αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Γεωργίας στη Γενεύη υπό τη μεσολάβηση ΟΗΕ και ΕΕ. Ο πρώτος γύρος συνομιλιών πριν από ένα μήνα είχε καταλήξει σε «κρυφτούλι»...
Η πρώτη σύνοδος στο Μέγαρο των Εθνών στη Γενεύη στις 15 Οκτωβρίου κατέρρευσε χωρίς να βρεθούν ποτέ στην ίδια αίθουσα οι αντιπροσωπείες Ρωσίας και Γεωργίας. Αυτή τη φορά διαφωνίες ως προς τη σύνθεση των συνομιλιών αναμένεται να ξεπεραστούν, ωστόσο οι μεγάλες διαφωνίες για την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία παραμένουν και καθιστούν τη συνάντηση εξαιρετικά δύσκολη.
Η Ρωσία επιμένει ότι πρέπει να μετέχουν πλήρως στις συζητήσεις αντιπροσωπείες από τις αποσχισθείσες γεωργιανές επαρχίες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, τις οποίες το Κρεμλίνο αναγνώρισε και επίσημα ως ανεξάρτητες μετά τον πόλεμο προκαλώντας την αντίδραση της Δύσης.
Η Γεωργία τονίζει από πλευράς της ότι οι δύο επαρχίες ανήκουν στην κυριότητά της και συνεπώς δεν μπορούν να εκπροσωπούνται στη Γενεύη ως ανεξάρτητα κράτη. Πάντως, διπλωματικές πηγές στη Γενεύη αναφέρουν ότι μάλλον ξεπερνιέται αυτή τη φορά το επίμαχο αυτό ζήτημα -που οδήγησε στην κατάρρευση του πρώτου γύρου- με συμφωνία να μην χρησιμοποιηθούν επίσημοι τίτλοι.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ Μπερνάρ Κουσνέρ αναγνωρίζει ότι η Ρωσία δεν έχει αποσύρει τον συμφωνηθέντα αριθμό στρατευμάτων από τη Νότια Οσετία, στη βάση της εκεχειρίας που επετεύχθη μεταξύ των δύο πλευρών με τη μεσολάβηση του Νικολά Σαρκοζί.
Η Γεωργία καταγγέλλει ότι η Ρωσία διατηρεί στρατό σε περιοχές εντός και εκτός Νότιας Οσετίας, οι οποίες τελούσαν υπό τον έλεγχο της Τιφλίδας πριν από τον πόλεμο του Αυγούστου, και παραβιάζει την εκεχειρία μη επιστρέφοντας στις θέσεις που κατείχε πριν από τη σύρραξη.
Γάλλοι διπλωμάτες αναφέρουν πάντως εμπιστευτικά ότι οι πρόσφατες επαφές μεταξύ Μόσχας και Τιφλίδας ήταν θετικές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αναμένεται κάποια σύντομη και σημαντική πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών κατά τις συνομιλίες της Γενεύης, όπως σημειώνει το BBC.
Πιέζει ο Σαακασβίλι για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Την ίδια ώρα, ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι πιέζει ξανά τις ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να αρχίσουν τη διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια «απόφαση στρατηγική για την Ευρώπη».
«Η άρνηση του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας στη Γεωργία θα γίνει άσχημα δεκτή και θα έχει συνέπειες στην περιοχή» προειδοποίησε ο Μιχαήλ Σαακασβίλι μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιεί την Τετάρτη σύνοδο στη Βαλένθια.
Η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, κατά την οποία τα μέλη της Συμμαχίας αρνήθηκαν να χορηγήσουν το καθεστώς των υποψηφίων χωρών στη Γεωργία και την Ουκρανία, έδειξε «σημάδια αδυναμίας και διαφωνιών ανάμεσα στους μεγάλους συμμάχους του ΝΑΤΟ», τόνισε ακόμη ο Γεωργιανός πρόεδρος.
Η κρίσιμη σύνοδος του Βουκουρεστίου είχε λήξει με υπόσχεση μελλοντικής ένταξης στη Γεωργία και την Ουκρανία, με τον γαλλογερμανικό άξονα να φρενάρει τις κινήσεις της Ουάσινγκτον για πρόσκληση ένταξης προκειμένου να μην πληγούν περαιτέρω οι σχέσεις με τη Ρωσία.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου