Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Διαφορετικός Πρόεδρος...ίδια τακτική!

Ο επικεφαλής της CIA Μάικλ Χέιντεν

Ζωντανός, αλλά απομονωμένος βρίσκεται ο Οσάμα μπιν Λάντεν, σύμφωνα τουλάχιστον με τον διευθυντή της CIA Μάικλ Χέιντεν. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η Αλ Κάιντα, αν και «εκτός ισορροπίας», εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ και πως η μεθόριος Πακιστάν-Αφγανιστάν παραμένει η βάση της οργάνωσης.

Αναφερόμενος στον αρχηγό της Αλ Κάιντα, ο Χέιντεν ανέφερε πως «αφιερώνει τεράστια ενέργεια στην ίδια την επιβίωσή του, πολλή ενέργεια για την ασφάλειά του» και «στην πραγματικότητα, φαίνεται να έχει απομονωθεί από τις επιχειρήσεις της οργάνωσης που διευθύνει».

Ο διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας αντικατασκοπίας ανέφερε ενώπιον του Ατλαντικού Συμβουλίου των ΗΠΑ ότι η αμερικανική πίεση στην Αλ Κάιντα, κοντά στα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν, έχει θέσει την οργάνωση «εκτός ισορροπίας», αλλά από την περιοχή εξακολουθεί να προέρχεται η μεγαλύτερη απειλή για τρομοκρατικές ενέργειες στις ΗΠΑ.

Τον περασμένο μήνα συζήτησε το θέμα της τρομοκρατικής απειλής με τον επικεφαλής της πακιστανικής αντικατασκοπίας, Αχμέντ Σούζα Πάσα. Η συνάντηση αυτή έγινε παρά τις εντεινόμενες διαμαρτυρίες του Πακιστάν για τα αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα στο πακιστανικό έδαφος, που έχουν στόχο την ανάσχεση της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν, αλλά έχουν στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων αμάχων.

«Υπάρχει συναντίληψη ως προς το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η απειλή» δήλωσε ο Χέιντεν.

Ενδιαφέρον έχει η άποψη του επικεφαλής της CIA ότι ίσως υπάρχουν στοιχεία στις τάξεις των Ταλιμπάν με τα οποία οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συνομιλήσουν, με στόχο να σπάσουν τη συμμαχία των Ταλιμπάν με την Αλ Κάιντα. Την άποψη αυτή υιοθετούν και σύμβουλοι του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Χέιντεν, χωρίς να αναφερθεί στις επιθέσεις που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον κρησφύγετων της Αλ Κάιντα, υποστήριξε ότι αρκετοί βετεράνοι μαχητές της Αλ Κάιντα και διοικητές της έχουν χάσει τη ζωή τους «από βίαια ή φυσικά αίτια». Αυτό, κατά τον επικεφαλής της CIA, έχει κλονίσει το αίσθημα ασφάλειας που είχαν τα μέλη της Αλ Κάιντα.

«Όταν εμείς και οι σύμμαχοί μας βγάζουμε εκτός πεδίου μάχης τρομοκράτες σαν κι αυτούς... αυτοί που μένουν αισθάνονται την πίεση» δήλωσε. «Τους υποχρεώνουμε να δαπανούν περισσότερο χρόνο και πηγές για την αυτοπροστασία. Και αυτό εκτρέπει την προσοχή τους από την προετοιμασία της επόμενης επίθεσης. Θέτουμε την Αλ Κάιντα εκτός ισορροπίας» εξήγησε ο διευθυντής της CIA.

Ωστόσο, επισήμανε ότι τα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως βάση για την ηγεσία της Αλ Κάιντα, που έχει αναπτύξει πιο ανθεκτική δομή και έχει εφεδρείες περισσότερο ικανών στελεχών.

«Η δράση της Αλ Κάιντα από την ασφάλεια των πακιστανικών περιοχών που ελέγχονται από τις φυλές παραμένει ο πιο σαφής κίνδυνος για την ασφάλεια των ΗΠΑ» κατέληξε.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»