Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Ανασκόπηση Ρωσσικών κινήσεων όσον αφορά το "Γεωργιανό θέμα"

Νέα από την Ρωσσία

(Από το Strategy-Geopolitics)

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί από τις προσπάθειες, όπως είπε, της Γεωργίας να ενισχύσει το στρατιωτικό δυναμικό της και τόνισε ότι αυτό μπορεί να έχει μεγαλύτερες συνέπειες από την διένεξη του Αυγούστου.

«Οι προσπάθειες της Γεωργίας να αυξήσει το στρατιωτικό της δυναμικό προκαλούν ανησυχία και νομίζω ότι αυτές οι πρωτοβουλίες μπορεί να έχουν μεγαλύτερες συνέπειες από αυτές που είδαμε τον Αύγουστο», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Στον διαρκείας πέντε ημερών πόλεμο, τον Αύγουστο, τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν μία μαζική αντεπίθεση και κατέλαβαν μεγάλα τμήματα του γεωργιανού εδάφους όταν η Τιφλίδα προσπάθησε να ανακαταλάβει με την βία, στις αρχές του Αυγούστου, την περιοχή της Νότιας Οσετίας.

------------------------------------------------------------------

Νέες ευκαιρίες στις σχέσεις με τις ΗΠΑ βλέπει ο Μεντβέντεφ
Ο πρόεδρος της Ρωσίας κάνει λόγο για βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με τις ΗΠΑ υπό την προεδρία Ομπάμα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι διακρίνει νέες ευκαιρίες για τη βελτίωση των τεταμένων σχέσεων της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες με την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία.

«Στις παρούσες συνθήκες ανοίγονται νέες, θετικές ευκαιρίες», δήλωσε ο Μεντβέντεφ στην πόλη Ιζέφσκ στα Ουράλια. «Ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση, ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα δει πολλά πράγματα από μία νέα οπτική γωνία», πρόσθεσε.
------------------------------------------------------------------

Μεντβέντεφ: «Θανατηφόρο» αν γίνει η Ρωσία κοινοβουλευτική δημοκρατία

Το να γίνει η Ρωσία κοινοβουλευτική δημοκρατία θα ήταν «θανατηφόρο» δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τη στιγμή που το ρωσικό κοινοβούλιο ετοιμάζεται να ψηφίσει μια αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το γεγονός ότι κάποια νέα διάταξη θα υποχρεώνει την κυβέρνηση να δίνει λογαριασμό στο κοινοβούλιο «δεν θα μετατρέψει τη Ρωσία σε κοινοβουλευτική δημοκρατία», διαβεβαίωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να γίνει κοινοβουλευτική δημοκρατία, για μας κάτι τέτοιο θα ήταν θανατηφόρο», πρόσθεσε ο κ. Μεντβέντεφ.
Η Δούμα (ρωσική Κάτω Βουλή) θα ψηφίσει αύριο Τετάρτη σε τρίτη και τέταρτη ανάγνωση μια σειρά συνταγματικών τροποποιήσεων με βάση τις οποίες επεκτείνεται η θητεία του προέδρου της χώρας και της Δούμας από τέσσερα σε έξι χρόνια καθώς και μια άλλη διάταξη που θα υποχρεώνει την κυβέρνηση να λογοδοτεί ενώπιον του κοινοβουλίου.
Αυτή η μεταρρύθμιση ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για μια πιθανή επιστροφή στο Κρεμλίνο του Βλαντιμίρ Πούτιν πρώην προέδρου της Ρωσίας και νυν πρωθυπουργού της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»