Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

Και τώρα ξεκίνησαν οι γενναιοδωρίες..."αγαθοεργίες" να το πούμε;

Σε συμφωνία για τη χορήγηση δανείου στην Ισλανδία, στο Πακιστάν και στη Σερβία κατέληξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο αποφάσισε να προσφέρει οικονομική βοήθεια στις χώρες που έχουν πληγεί σημαντικά από την τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση.

Ειδικότερα, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, ανακοίνωσε ότι οι χώρες-μέλη του διεθνούς οργανισμού κατέληξαν σε μια συμφωνία αναφορικά με το δάνειο που ζητεί η Ισλανδία, η οποία θα τεθεί την Τετάρτη προς ψήφιση από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, από τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της προχθεσινής Συνόδου Κορυφής του ομίλου G20.

Ο Στρος-Καν, ο οποίος έκανε δηλώσεις μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ομίλου G20, δεν διευκρίνισε το ύψος αυτής της βοήθειας. Σύμφωνα με προηγούμενες πληροφορίες, πρόκειται για ένα ποσό της τάξεως των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στο μεταξύ, το Πακιστάν ζήτησε από το ΔΝΤ δάνειο ύψους 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αντιμετωπίσει την κρίση του ισοζυγίου πληρωμών και να σταθεροποιήσει την οικονομία του. «Την επόμενη εβδομάδα θα υποβάλλουμε επισήμως αίτηση και θα στείλουμε την επιστολή πρόθεσης», δήλωσε συγκεκριμένα ο Σαουκάτ Ταρίν, σύμβουλος του Πακιστανού πρωθυπουργού.

Ο ίδιος πρόσθεσε, συγχρόνως, ότι περιμένει το ΔΝΤ να αποδεσμεύσει τα πρώτα κεφάλαια μέσα στον τρέχον μήνα. Η αποπληρωμή του εν λόγω δανείου αναμένεται να αρχίσει το 2011 και να ολοκληρωθεί μέχρι το 2016 με επιτόκιο μεταξύ 3,5% και 4,5%.

Παράλληλα, η σερβική κυβέρνηση συμφώνησε με το ΔΝΤ για το οικονομικό πρόγραμμα των επόμενων 15 μηνών. Με τη συμφωνία αυτή, η Σερβία εντάσσεται στο σχέδιο υποστήριξης (stand by arrangement) του διεθνούς οργανισμού και θα μπορέσει, εάν κριθεί αναγκαίο, να χορηγηθεί δάνειο ύψους 516 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα στο 2009.

Συγχρόνως, η συμφωνία προβλέπει το «πάγωμα» των μισθών και των συντάξεων για το επόμενο έτος στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2008, ενώ επίσης ορίστηκε ότι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό δεν θα πρέπει να ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ και το πλαφόν για τον πληθωρισμό τέθηκε στο 8%.

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ αναμένεται να χορηγήσει δάνειο στην Τουρκία, μετά από συνάντηση του Στρος- Καν με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα του χρειάζεται άμεσα οικονομική ενίσχυση, εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης, ενώ παράλληλα η Κίνα ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με το ΔΝΤ, προκειμένου να συμβάλλει στη βοήθεια των κρατών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Υπενθυμίζεται, ότι ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Τάρο Ασο, δήλωσε την Παρασκευή έτοιμος να δανείσει 100 δισ. δολάρια στο ΔΝΤ για να στηρίξει τόσο το διεθνή οργανισμό όσο και τα κράτη που υποφέρουν από την κρίση.

Πηγή: Naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»