Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

Συμμαχία ή Καιροσκοπία...;

Είναι άξιο ενδιαφέροντος να δούμε πως θα αντιδράσουν ΚΑΙ ο Ομπάμα...

αλλά ΚΑΙ τα ηπειρωτικά ευρωπαϊκά κράτη (κυρίως Γερμανία, Γαλλία)

που δεν συμμετέχουν -έστω τυπικά- στο θέμα της κατοχής του Ιράκ αλλά και στον τρόπο διαχείρησης της επιχείρησης στο εγγύς και το "μακρόχρονο" - όσο μακρόχρονο μπορεί να είναι για έναν Πρόεδρο των ΗΠΑ- μέλλον.

Πριν λίγες ώρες...

Η Γερμανία πρόκειται να θέσει τέλος στην επί μακρόν ψυχρή σχέση της με την κυβέρνηση του Ιράκ, που στηρίζεται από την αμερικανική κυβέρνηση, στέλνοντας τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγιερ στη Βαγδάτη στις αρχές του νέου έτους, ανακοίνωσαν συνεργάτες του υπουργού.

Η αλλαγή στάσης θα είναι μια χειρονομία στήριξης της πολιτικής στη Μέση Ανατολή του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, θα γράφει στο κύριο άρθρο της τη Δευτέρα η εφημερίδα Handelsblatt δήλωσαν ανώτατοι αξιωματούχοι του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ ήταν επιτελάρχης του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ και συνδέεται άμεσα με τη γερμανική αποδοκιμασία της διαταχθείσας από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ το 2003.

Το Βερολίνο είχε αρνηθεί να συνδράμει στρατιωτικά στο Ιράκ και έκτοτε ήταν ψυχρά τυπικό απέναντι στη νέα ιρακινή κυβέρνηση.

Η εφημερίδα Handelsblatt γράφει ο Στάινμάγιερ θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη του στο Ιράκ τους πρώτους μήνες του 2009, δηλώνουν οι συνεργάτες του και προσθέτουν ότι θα εξετάσει σχέδια βοηθείας για τη χώρα αυτή.

Παρά το γεγονός ότι κάποιος άλλος γερμανός υπουργός είχε επισκεφθεί το Ιράκ ο Στάινμάγιερ θα είναι ο πρώτος γερμανός υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται τη χώρα μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν.

Το σχέδιο αναβάθμισης των σχέσεων Γερμανίας-Ιράκ αναφέρεται και σε ρεπορτάζ του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel.

Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»