Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Είτε είμαστε σε ύφεση είτε όχι, το Μεγάλο Παιχνίδι συνεχίζεται.

Εντατικοποιεί τις ενεργειακές συμφωνίες της η Ρωσσία


Σε νέες συμφωνίες στρατηγικής σημασίας στην διεθνή ενεργειακή σκακιέρα προχωρά η Ρωσσία, ενισχύοντας έτσι τον ρόλο της ως ενεργειακή υπερδύναμη.

Συγκεκριμένα, η ρωσσική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την σύναψη σημαντικών συμφωνιών τις αμέσως επόμενες εβδομάδες με την Βενεζουέλα, το Περού και την Σερβία.

Ρωσσία-Βενεζουέλα

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας της Βενεζουέλας, η Petroleos de Venezuela (PDVSA – κρατική επιχείρηση) πρόκειται να υπογράψει μία στρατηγική συμφωνία συνεργασίας με ρωσσικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, με σκοπό την δημιουργία μίας ενεργειακής κοινοπραξίας.

Η συμφωνία πρόκειται να υπογραφεί κατά την διάρκεια της διήμερης επίσκεψης στην Βενεζουέλα του ρώσσου προέδρου Δημήτρη Μεντβέντεφ την Τετάρτη (26/11).

Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του Stanislav Tsygankov (επικεφαλής του τμήματος των διεθνών ενεργειακών σχέσεων), η Gazprom θα κατέχει το 50% του ρωσσικού μεριδίου, ενώ θα συμμετέχουν επίσης οι εταιρείες Rosneft, Surgutneftegas, LUKoil κ.α.

Ενδιαφέρουσες δηλώσεις έκανε και ο ρώσσος Υπουργός Ενέργειας Sergei Shmatko, ο οποίος δήλωσε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας θα προκύψει μία κοινοπραξία επιχειρήσεων από τις εταιρείες των δύο χωρών υπό την ηγεμονία της PDVSA (άνοιξη 2009) όπου σύντομα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ηγετική επιχείρηση πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Λατινική Αμερική!

Η επένδυση αυτή, αναμένεται να κοστίσει δεκάδες δις δολλάρια.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι η Βενεζουέλα είναι μία από τις μεγαλύτερες χώρες-παραγωγοί πετρελαίου, με γνωστά αποθέματα ύψους 87 δις βαρελιών.

Ρωσσία – Περού

Την θέληση της Ρωσσίας να αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με το Περού στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας, εξέφρασε χθες Δευτέρα ο ρώσσος πρόεδρος Δημήτρης Μεντβέντεφ.

«Ενδιαφερόμαστε να αναπτύξουμε συνεργασίες στους τομείς της ενέργειας, των μεταλλείων, της πυρηνικής ενέργειας, του διαστήματος και της μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και για την υπογραφή συμβολαίων αμυντικής και τεχνολογικής συνεργασίας», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

Ο ρώσσος πρόεδρος δήλωσε επίσης, ότι μολονότι οι δύο χώρες είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε μία σειρά συμφωνιών, οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν μέχρι στιγμής λόγω της διπλάσιας φορολόγησης στην οποία υπόκειται η Gazprom.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες μελλοντικά θα προσεγγίσει ποσά μερικών δις δολλαρίων, ενώ δεν αμέλησε να ανταποδώσει την πρόσκληση για επίσκεψη στον Περουβιανό ομόλογό του, Alan Garcia.

Ρωσσία - Σερβία

Ξεκινούν τη Δευτέρα, στη Μόσχα οι διήμερες διαπραγματεύσεις κυβερνητικών αντιπροσωπειών για την ενεργειακή συμφωνία Σερβίας-Ρωσίας. Επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης 'Ιβιτσα Ντάσιτς.

Η εν λόγω συμφωνία θα περιλαμβάνει την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της NIS στη Gazprom, την κατασκευή υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Μπανάτσκι Ντβορ και την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream από το σερβικό έδαφος.

Επίσης, ο κ. Ντάτσιτς δήλωσε ότι θα υπάρξει υλοποίηση μερικών συμφωνιών τον Δεκέμβριο αν η Ρωσία δώσει τις απαιτούμενες εγγυήσεις ότι μετά την πώληση του πακέτου της NIS στη Gazprom, θα περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου από τη Σερβία και θα κατασκευαστούν υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου στο Μπανάτσκι Ντβορ.

Δημήτριος Κουλουμπής

Πηγή: Strategy-Geopolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»