ΑΠΕ
Υπέρ μίας νέας συμφωνίας ασφαλείας που θα καλύψει τα ζητήματα που χωρίζουν την Ευρώπη τάχθηκε από τη Γερμανία ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατά την πρώτη επίσημή επίσκεψη στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα εξέφρασε τις ανησυχίες του και για την επέκταση του ΝΑΤΟ.
«Θα είναι μία περιφερειακή συμφωνία, βασισμένη στις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ η οποία θα ξεκαθαρίζει, επιτέλους, το νόημα του παράγοντα ισχύος μέσα στην Ευρω-ατλαντική κοινότητα», διευκρίνισε ο Ντ.Μεντβέντεφ ενώ πολιτικών και παραγόντων της οικονομίας.
Η συμφωνία θα προστατεύει τα συμφέροντα όλων των χωρών της Ευρώπης, υπογράμμισε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ που πρότεινε μία πανευρωπαϊκή σύνοδο για την υπογραφή της συνθήκης.
Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι η αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών χωρών προς τη Ρωσία γίνεται όλο και πιο σκληρή εν μέσω των ανοιχτών διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο πλευρές.
«Ανησυχούμε για το ότι συρρικνώνεται το πεδίο της αμοιβαίας κατανόησης στην ευρωατλαντική πολιτική», δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Τα ζητήματα όπου επικεντρώνονται οι διαφορές περιλαμβάνουν, κατά τον πρόεδρο την ανάπτυξη της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, τη συνθήκης για τις συμβατικές δυνάμεις στην Ευρώπη και τη διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, τόνισε ότι αν το ΝΑΤΟ επεκταθεί προς τα ανατολικά θα υπονομεύσει τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ προσέθεσε ότι «δεν θα υπάρξει φυσικά αντιπαράθεση αλλά το τίμημα θα είναι υψηλό· αυτό θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά».
Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το ΝΑΤΟ ψάχνει να βρει λόγο ύπαρξης, σημείωσε ο Ντ.Μεντβέντεφ και για το λόγο αυτό αποδύθηκε στην επέκταση και την «παγκοσμιοποίηση της αποστολής της Συμμαχίας», όπως είπε. «Ο Ατλαντισμός εξαντλήθηκε», τόνισε και προσέθεσε ότι «τώρα πρέπει να μιλήσουμε για την ακεραιότητα όλου του ευρωατλαντικού χώρου από το Βανκούβερ ως το Βλαδιβοστόκ».
Σχετικά με τις σχέσεις με τη Γερμανία, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε ότι η Ρωσία διατηρεί στενές, στρατηγικές σχέσεις με τη Γερμανία και αυτό σηματοδοτεί η απόφασή του να πραγματοποιήσει το πρώτο ευρωπαϊκό ταξίδι του στο Βερολίνο.
Από την πλευρά της, η Ανγκελα Μέρκελ υπογράμμισε την σχέση των δύο χωρών σε ό,τι αφορά την παροχή φυσικού αερίου ενώ έκανε και αναφορά στην κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των ελευθεριών των ΜΜΕ στη Ρωσία. Οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά στον τομέα της ενέργειας, με τη Γερμανία να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Ρωσία, ενώ κατασκευάζουν και αγωγό για την απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου, παρακάμπτοντας τις χώρες της Βαλτικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου