Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

ΗΠΑ: Ζητούνται σύμμαχοι για πόλεμο με το Ιράν (ΑΝΑΝΕΩΣΗ)

Μερικούς μήνες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές επανέρχονται τα σενάρια μιας αμερικανικής επίθεσης κατά του Ιράν.

Αναλυτές διερωτώνται εάν όλη αυτή η ρητορική συνιστά ψυχολογικό πόλεμο ή εάν όντως ο Τζορτζ Μπους και ο αντιπρόεδρός του, Ντικ Τσέινι, σχεδιάζουν μια επίθεση κατά του Ιράν με την αρωγή του Ισραήλ. Το θέμα φαίνεται ότι προβληματίζει και τους ευρωπαίους ηγέτες, που χθες επισκέφθηκε στην Λιουμπλιάνα για τελευταία φορά ο αμερικανός πρόεδρος.

Πόσο πιθανό είναι ο αμερικανός πρόεδρος να αρχίσει στους τελευταίους μήνες της θητείας του μια νέα πολεμική περιπέτεια στην πολύπαθη περιοχή; Οι εκτιμήσεις είναι αντιφατικές.

Δεν απέχουν πολύ οι απόψεις της Κοντολίζα Ράις και του Εχούντ Ολμέρτ για το ΙράνBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Δεν απέχουν πολύ οι απόψεις της Κοντολίζα Ράις και του Εχούντ Ολμέρτ για το Ιράν


Πάντως η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις επέλεξε το βήμα της Αμερικανοϊσραηλινής Επιτροπής Δράσης AIPAC για να δώσει το στίγμα της κυβέρνησης Μπους. «Ένα καθεστώς, που αρνείται το Ολοκαύτωμα, που σκοτώνει πολίτες στην γειτονική του χώρα, που απειλεί με εξαφάνιση από τον χάρτη μια χώρα μέλος των Ηνωμένων Εθνών, σε ένα τέτοιο καθεστώς δεν είναι δυνατόν να επιτρέψει η διεθνής κοινότητα να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», τόνισε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Ομπάμα υπόσχεται «να κάνει τα πάντα»

Εγγυήσεις στο Ισραήλ έδωσε ο Μπάρακ Ομπάμα

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Εγγυήσεις στο Ισραήλ έδωσε ο Μπάρακ Ομπάμα


Αλλά ούτε ο Μπάρακ Ομπάμα πάει πίσω. Και εκείνος επέλεξε το βήμα του ισραηλινού λόμπι προκειμένου να διακηρύξει την αποφασιστικότητα του να αποτρέψει τον πυρηνικό εξοπλισμό της Τεχεράνης. Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών υπογράμμισε ότι «θα κάνει στην κυριολεξία τα πάντα για να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα το Ιράν».

Δεσμεύσεις που ικανοποίησαν τον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος ήταν επίσης παρών στην εκδήλωση του AIPAC. Ο διαφιλονικούμενος πρωθυπουργός ζήτησε μάλιστα πιο σκληρά μέτρα τιμωρίας του ισλαμικού καθεστώτος. «Το γεγονός ότι το Ιράν περιφρονεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών καταστεί σαφές ότι είναι αναγκαία η λήψη περαιτέρω μέτρων που θα διακρίνονται από αποφασιστικότητα», είπε στην ομιλία του ο κ. Ολμέρτ.

«Ο Μπους ανέμενε ισραηλινό αίτημα για σύμπραξη»

Τον περασμένο Μάιο ήταν ένα ρεπορτάζ της ραδιοφωνίας των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων που συζητήθηκε έντονα. Ο σταθμός υποστήριξε ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στο Ισραήλ, με αφορμή την επέτειο των 60 ετών του κράτους, οι κύριοι Μπους και Τσέινι ανέμεναν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα τους ζητούσε να συμπράξουν σε μια επίθεση κατά του Ιράν. Από τότε το ενδεχόμενο ενός νέου πολέμου στην περιοχή απασχολεί τα αμερικανικά ΜΜΕ. Η Ντιάν Ρεμ, μια από τις σημαντικότερες τηλεοπτικές δημοσιογράφους έθεσε ευθέως το ερώτημα σε μια από τις εκπομπές της, μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο ενός νέου ψυχολογικού πολέμου.

Η Τεχεράνη ενίσχυσε την αντιαεροπορική της άμυνα

Απαντήσεις δεν υπάρχουν σ` αυτά τα ερωτήματα. Υπάρχουν όμως αξιοσημείωτες κινήσεις: Η Τεχεράνη τελειοποίησε με την βοήθεια των Ρώσων τα αντιαεροπορικά της συστήματα και ενίσχυσε σημαντικά την άμυνά της. Από την άλλη πλευρά η ισραηλινή πολεμική αεροπορία δεν είναι σε θέση να νικήσει με τις δικές της μόνο δυνάμεις την αντιαεροπορική άμυνα των Ιρανών. Χρειάζεται περισσότερα αεροπλάνα ανεφοδιασμού εν πτήσει. Αυτό σημαίνει ότι οι Ισραηλινοί χρειάζονται την βοήθεια των Αμερικανών. Εάν συμβεί αυτό η Ουάσιγκτον διακινδυνεύει μια νέα σύγκρουση με τη Ρωσία και την Κίνα, ενώ ολέθριες θα είναι οι συνέπειες στο Ιράκ και στην Εγγύς Ανατολή.

Σταμάτης Ασημένιος

Πηγή: Deutsche Welle

-------------------------------------------------------------------------------------------------



Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε την Τετάρτη από τη Γερμανία ότι σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά». Είπε ωστόσο ότι επιθυμεί να λύσει το θέμα μέσω της διπλωματικής οδού (εδώ γελάμε...).

Μετά τις προειδοποιήσεις που απηύθυνε την Τρίτη στην Τεχεράνη και μετά την έκκληση για «σκληρή διπλωματία», ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε μετά από συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

«Η πρώτη επιλογή είναι να λύσουμε το θέμα μέσω της διπλωματικής οδού και αυτό ακριβώς κάνουμε. Το μήνυμά μας προς την κυβέρνηση του Ιράν είναι ξεκάθαρο» είπε σε κοινή Συνέντευξη Τύπου με τη Μέρκελ.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι θέμα της συνάντησης ήταν «οι προσφορές που κάνουμε στο Ιράν, αλλά φυσικά και το γεγονός ότι εάν το Ιράν δεν απαντήσει, τότε θα πρέπει να ακολουθήσουν περισσότερες κυρώσεις».

Λίγο νωρίτερα, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωνε ότι παρά τις απειλές και τις προειδοποιήσεις, η Δύση δεν κατάφερε να «νικήσει» το Ιράν στο θέμα του πυρηνικού της προγράμματος.

Την Παρασκευή αναχωρεί για το Ιράν ο Χαβιέρ Σολάνα, όπου θα έχει συνομιλίες το Σαββατοκύριακο. Η ελπίδα είναι «ότι θα προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα από την επίσκεψη αυτή» και «θα βρεθεί μία διπλωματική λύση στο ζήτημα», όπως είπε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την ΚΕΠΠΑ.

Στρατηγική συμφωνία με Ιράκ

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι αναμένει να οριστεί μια στρατηγική συμφωνία ασφαλείας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράκ, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για μόνιμες αμερικανικές βάσεις στη χώρα.

Χαρακτήρισε «εσφαλμένες» τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για δημιουργία μόνιμων αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ. «Είμαστε στο Ιράκ με πρόσκληση της ανώτατης αρχής του Ιράκ».

«Ένα από τα μαθήματα του Ιράκ είναι ότι για την οικονομική ανάπτυξη χρειάζεται να καθιερωθεί ένας βαθμός ασφάλειας, κάτι που γίνεται τώρα. Αυτό δεν θα περιλαμβάνει μόνιμες βάσεις, ούτε δεσμεύει τον οποιονδήποτε μελλοντικό πρόεδρο για τον αριθμό των στρατευμάτων (στη χώρα)» δήλωσε.

Η απόφαση του ΟΗΕ που καθορίζει το πλαίσιο της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ εκπνέει στα τέλη του 2008. Το Ιράκ και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπραγματεύονται τώρα μία νέα συμφωνία η οποία θεωρείται πολύ αμφιλεγόμενη στη Βαγδάτη.

Εξάλλου, ο Τζ.Μπους δήλωσε ότι «ουδόλως μετανιώνει» για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Η ανατροπή του «έκανε τον κόσμο πιο ασφαλή», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας: «Στη δική μου δουλειά, δεν μπορείς να γυρίσεις πίσω».

Επόμενος σταθμός, Ρώμη

Η Γερμανία ήταν ο δεύτερος, μετά τη Σλοβενία, σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου. Ήδη ο Μπους βρίσκεται στην Ιταλία, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και με τον πάπα Βενέδικτο 16ο στο Βατικανό.

Η αποχαιρετιστήρια ευρωπαϊκή περιοδεία του Τζορτζ Μπους θα ολοκληρωθεί με επισκέψεις στο Παρίσι, το Λονδίνο και το Μπέλφαστ.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»