Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β στην περίπτωση ενός όχι»...

http://www.nrc.nl/multimedia/archive/00191/barroso_191377a.jpg

...δήλωνε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ την ίδια ακριβώς άποψη εξέφραζε και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μπρίαν Κόουεν, λίγα 24ωρα αργότερα.

http://i.l.cnn.net/cnn/2008/WORLD/europe/04/09/irish.pm/art.cowen2.afp.gi.jpg

Αμφότεροι, όπως είναι φανερό, αναφέρονταν στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί αύριο στην Ιρλανδία, με αντικείμενο την έγκριση ή μη της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της ΕΕ -όπως ονομάστηκε το σχέδιο που εγκρίθηκε επί πορτογαλικής προεδρίας και αντικατέστησε το Σύνταγμα του Βαλερί Ζισκάρ ντ Εστέν.

Στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι (που αναλαμβάνει τα ηνία της ΕΕ σε τρεις εβδομάδες) και στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι φανερό ότι κρατούν πλέον την ανάσα τους. Διότι μια ενδεχόμενη αρνητική ψήφος από την πλευρά των Ιρλανδών δεν θα έβαζε απλώς ταφόπλακα και στη νέα συνθήκη.

Ακόμη χειρότερα, θα απειλούσε με ναυάγιο ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το οποίο, εξάλλου, μόλις και μετά βίας κατάφερε να αντέξει τον δίδυμο σεισμό που προκάλεσαν τα «όχι» Γάλλων και Ολλανδών, το καλοκαίρι του 2005.

«Βόμβα»
«Ενα όχι θα ισοδυναμούσε με μια πολιτική βόμβα στις Βρυξέλλες και θα απειλούσε να ξαναστείλει ξανά στην αφετηρία ολόκληρη τη συζήτηση περί μεταρρύθμισης στην Ε.Ε.», έγραφαν στο προχθεσινό τους κεντρικό σχόλιο οι Financial Times, ενώ η International Herald Tribune, στο φύλλο της ίδιας ημέρας, εκτιμούσε ότι «η απόρριψη από την Ιρλανδία, τη μοναδική από τις χώρες-μέλη της ΕΕ όπου διεξάγεται δημοψήφισμα, ενδέχεται να στείλει στον κάλαθο των αχρήστων πολυετείς προσπάθειες για την εξεύρεση συμφωνίας γύρω από τον τρόπο διακυβέρνησης του διευρυνόμενου μπλοκ της ΕΕ».

Οσο για τη γαλλική le Monde, που κυκλοφόρησε στην έκδοση του Σαββατοκύριακου με κεντρικό τίτλο «Ευρώπη: αν η Ιρλανδία πει όχι...», σημειώνει πως «η απειλή ενός ιρλανδικού όχι στη Συνθήκη της Λισαβόνας προκαλεί τρέλα στην Ευρώπη».

Δημοσκοπήσεις
Τι λένε, όμως, οι δημοσκοπήσεις; Όπως σημειώνει χθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters από το Δουβλίνο, το στρατόπεδο του «όχι» κερδίζει διαρκώς έδαφος και, για πρώτη φορά, σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις, βρίσκεται μπροστά.

Όλοι δε συμφωνούν ότι θα πρόκειται για μια αμφίρροπη αναμέτρηση, το «κλειδί» της οποίας κρατούν οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι ανέρχονται περίπου στο 20% του εκλογικού σώματος.

Σε κάθε περίπτωση, μοιάζουν να δικαιώνονται εκείνοι που αποφάσισαν να καταστρατηγήσουν κάθε έννοια δημοκρατίας και να μη ζητήσουν λαϊκή έγκριση για ένα θέμα που θα σφραγίσει το μέλλον 490 εκατομμυρίων Ευρωπαίων. Φανταστείτε να πέρναγαν την ίδια αγωνία και στις 27 χώρες-μέλη...

Η εμπειρία του 2001
Οι Ιρλανδοί δεν είναι η πρώτη φορά που «φλερτάρουν» με την αρνητική ψήφο σε θέματα που αφορούν την Ε.Ε. Υπενθυμίζεται ότι (βλέπε γράφημα) είχαν προκαλέσει σοκ σε όλη την Ευρώπη με την απόρριψη της Συνθήκης της Νίκαιας στο δημοψήφισμα του 2001 -αν και τότε οι Βρυξέλλες τους ανάγκασαν να προσέλθουν εκ νέου στις κάλπες, σχεδόν 15 μήνες αργότερα, όπου είπαν το «ναι» μέσα σε ένα κλίμα σφοδρών πολιτικών πιέσεων και εκβιασμών.

Θα επαναληφθεί, άραγε και τώρα το ίδιο σενάριο, στην περίπτωση που οι κάλπες βγάλουν ξανά «όχι»; Πολύ δύσκολα -αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε σε μια Ε.Ε. που καίγεται για να βρει τρόπο να κινήσει αποτελεσματικά έναν τεράστιο μηχανισμό, χωρίς να ανατρέψει τις λεπτές ισορροπίες...

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Πηγή: Ημερησία

Επιπλέον Πηγές: Financial Times

7 σχόλια:

geokalp είπε...

απίστευτο αλλά το οικοδόμημα βρίσκεται έστω και για σήμερα σε χέρια πολιτών...

έχω αγωνία!

Τdi είπε...

Έχει λες το 'ενιαίο ευρώ' να φοβηθεί κάτι από μια τέτοια εξέλιξη?

geokalp είπε...

μη το λες, όλα πάνε ακόμα πιο πίσω και τους έχει πιάσει πρεμούρα...

Τdi είπε...

Πόσες πιθανότητες δίνεις για το έσχατο/απαισιόδοξο σενάριο;

geokalp είπε...

δεν έχω ιδέα τι θα γίνει
μάλλον πάμε για θρίλερ

geokalp είπε...

Οριακή επικράτηση του 'ναι' αναμένεται στο σημερινό δημοψήφισμα

http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,3407178,00.html

Τdi είπε...

Την εποχή που ο καθένας τρέχει να σώσει τον κώλο του...είναι δύσκολο να "πουληθεί" η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση..

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»