Ετοιμο για απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Συρία και τον Λίβανο εμφανίζεται το Ισραήλ, λίγες ώρες μετά τη σύναψη συμφωνίας για εκεχειρία με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα, εκτός απροόπτου.
Το Τελ Αβίβ φέρεται πως επιθυμεί η ατζέντα να περιλαμβάνει όλα τα ανοιχτά θέματα και δηλώνει έτοιμο για μια ειρηνική και βιώσιμη διευθέτησή τους.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον σύμβουλο του Νικολά Σαρκοζί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Κλοντ Γκεάν, δεν αποκλείεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ και ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ να συνομιλήσουν πρόσωπο με πρόσωπο στο Παρίσι στις 13 Ιουλίου, στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης - κάτι που η γαλλική πλευρά επιθυμεί διακαώς, μιας και θα έχει ήδη αναλάβει την προεδρία της ΕΕ.
Αξίζει δε να υπενθυμίσουμε ότι Ισραηλινοί και Σύριοι αξιωματούχοι έχουν αποκαταστήσει εδώ και καιρό δίαυλο επαφής, ενώ έχουν συναντηθεί επανειλημμένως επί τουρκικού εδάφους, καθώς η Άγκυρα έχει αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι το Ισραήλ επιταχύνει τις προετοιμασίες για μια στρατιωτική επιχείρηση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.
Δηλώσεις Μοφάζ
Στις 6 Ιουνίου, άλλωστε, σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα Yedioth Ahronoth, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Μεταφορών της χώρας, Σαούλ Μοφάζ (ο οποίος έχει γεννηθεί στο Ιράν), είχε δηλώσει: «Οι διεθνείς κυρώσεις είναι αναποτελεσματικές.
Η επίθεση κατά του Ιράν, με στόχο την ακύρωση των πυρηνικών του σχεδίων, θα είναι αναπόφευκτη».
Στο τελευταίο του τεύχος, επίσης, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ισχυρίζεται ότι «υπάρχει πλέον ευρεία συναίνεση στην ισραηλινή κυβέρνηση στην εκτίμηση ότι μια αεροπορική επιδρομή κατά του Ιράν είναι αναπόφευκτη».
Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ο σχεδιασμός έχει πρακτικά ολοκληρωθεί και η πίεση για να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή οφείλεται σε έναν κυρίως λόγο: Την επικείμενη αποχώρηση του Τζορτζ Μπους από την προεδρία των ΗΠΑ, γεγονός που καθιστά τη στήριξη της Ουάσιγκτον προς μια στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν αμφίβολη.
Προετοιμασία
Υπό αυτό το πρίσμα, αρκετοί υποστηρίζουν ότι τα ανοίγματα του Ισραήλ προς τη Δαμασκό, τη Χαμάς ή ακόμη και τη Χεζμπολάχ, έχουν ως στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος για την επικείμενη -όπως λέγεται- επιδρομή κατά του Ιράν.
Με τον τρόπο αυτό, η ισραηλινή ηγεσία επιδιώκει να αποδείξει ότι έχει φιλειρηνικές διαθέσεις, αλλά και να αποδυναμώσει τους δεσμούς της Τεχεράνης με τους φυσικούς της συμμάχους στην περιοχή.
Λεπτομέρειες για το σχέδιο επίθεσης δεν έχουν γίνει, φυσικά, γνωστές. Είναι προφανές, ότι το Τελ Αβίβ θα επιθυμούσε την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ - ακόμη και χωρίς αυτήν, όμως, διαβεβαιώνει ότι μπορεί να τα καταφέρει.
Εξάλλου, το 1981 η ισραηλινή αεροπορία κατέστρεψε τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ, ενώ η ίδια πραγματοποίησε προειδοποιητική επιδρομή κατά της Συρίας τον Σεπτέμβριο του 2007. Μόνο που το Ιράν συνιστά πολύ μεγαλύτερη πρόκληση?
Του Γιώργου Παυλόπουλου
Πηγή: Ημερησία
2 σχόλια:
από εκει δείχνει ότι θα έχουμε τις αφορμές!
"...Η επίθεση κατά του Ιράν, με στόχο την ακύρωση των πυρηνικών του σχεδίων, θα είναι αναπόφευκτη"
Μετά από τέτοιες δηλώσεις...δύσκολα ΔΕΝ βλέπεις πόλεμο...
Δημοσίευση σχολίου