Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

Η πρώτη επίσκεψη στην Μαμά Πατρίδα !


ΑΠΕ
Χασίμ Θάτσι και Σαλί Μπερίσα στα Τίρανα

Στην ευρεία συνεργασία Τιράνων-Πρίστινας σε όλα τα πεδία εστιάστηκαν οι συνομιλίες του Σαλί Μπερίσα με τον Χασίμ Θάτσι την Πέμπτη, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού του Κοσόβου στην Αλβανία μετά τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας.

«Η Αλβανία και το Κόσοβο είναι προσηλωμένες στη διαδικασία μιας ευρείας συνεργασίας που στόχο έχει την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Σαλί Μπερίσα.

Η συνάντηση των δύο ανδρών, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε, εστίασε στη συνεργασία Τιράνων-Πρίστινας.

«Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε σε όλα τα πεδία, κυρίως στο οικονομικό, καθώς η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί στενή συνεργασία στο συγκεκριμένο τομέα» είπε ο Σαλί Μπερίσα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός έδωσε επίσης ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η ενέργεια αποτελεί βασική προτεραιότητα και για τις δύο χώρες».

Ο Μπερίσα χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη του Χασίμ Θάτσι, καθώς είναι η πρώτη επίσημη μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Από την πλευρά του, ο Χασίμ Θάτσι εξήρε το ρόλο της Αλβανίας και ιδιαίτερα του Σαλί Μπερίσα στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

«Η ελευθερία και ανεξαρτησία του Κοσόβου συνδέονται άμεσα με την αλβανική συνεισφορά προς αυτή την κατεύθυνση, γι' αυτό και χαιρετίζω τη στήριξη του αλβανικού κράτους και του πρωθυπουργού Μπερίσα» είπε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Ο.Μπους πριν από ένα χρόνο, στα Τίρανα, ο Θάτσι δήλωσε υπερήφανος που ο πρόεδρος των ΗΠΑ «έστειλε ένα σαφές μήνυμα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του Κοσόβου από αυτή τη χώρα».

Ερωτηθείς για τη διμερή συνεργασία Τιράνων-Πρίστινας, ο Θάτσι επισήμανε πως υπάρχουν προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση αυτής, ενώ κάλεσε και τους Αλβανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στο Κόσοβο.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»