Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

Παιχνίδια κατασκόπων!

«Ιός» εσωτερικών παρακολουθήσεων έχει προσβάλει αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις στην Ευρώπη, όπως αποκαλύπτεται τις τελευταίες εβδομάδες από πλήθος δημοσιευμάτων του ευρωπαϊκού Τύπου.

«Ιός» παρακολουθήσεων σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η Γερμανία όπου, ύστερα από την αποκάλυψη των FT για παρακολουθήσεις στελεχών στην Deutsche Telekom, χθες ήταν η σειρά των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (Deutsche Bahn) να εμπλακούν σε παρόμοιο σκάνδαλο.

Όμως το φαινόμενο αγγίζει και τη Βρετανία, όπου πριν από δύο ημέρες, η εφημερίδα Daily Mail έφερε στο φως της δημοσιότητας ανάλογη υπόθεση στο Δ.Σ. της Vodafone.

Ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος παραδέχθηκε πως παρακολουθούσε παρανόμως το 2005 τηλεφωνικά δεδομένα, ύστερα από την εμφάνιση δημοσιεύματος στον Τύπο, το οποίο περιείχε εμπιστευτικές πληροφορίες.

Στο στόχαστρο είχε βρεθεί η ηγεσία της εταιρείας και δημοσιογράφοι, προκειμένου να εντοπιστεί από πού προήλθε η διαρροή.

Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα Handelsblatt, η Network Deutschland, η εταιρεία που εμπλέκεται στο σκάνδαλο των υποκλοπών στην Deutsche Telekom, παρακολουθούσε επίσης τηλεφωνικά δεδομένα για λογαριασμό της Deutsche Bahn.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη υπεργολάβο της Network, αναφέρει πως η δουλειά που έγινε για τις δύο εταιρείες ήταν παρόμοια.

«Η δουλειά αφορούσε την έρευνα τηλεφωνικών συνδέσεων, τραπεζικών δεδομένων, καθώς και πλήρεις ακτινογραφίες των ατόμων που ήταν στόχοι».

Εκπρόσωπος της Deutsche Bahn επιβεβαίωσε την ύπαρξη επιχειρηματικών σχέσεων ανάμεσα στη Network και την εταιρεία των σιδηροδρόμων, αλλά δήλωσε πως η επιχείρηση δεν παρακολουθεί παρανόμως προσωπικό της ή πρόσωπα εκτός αυτής.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Γερμανία έκανε τον υπουργό Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να προειδοποιήσει, με έκδηλη ανησυχία: «Τα προσωπικά δεδομένα πρέπει να προστατευθούν πιο αποτελεσματικά. Όλα αυτά οδηγούν ασφαλώς σε μια γενική απώλεια εμπιστοσύνης».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ, επισήμανε ότι είναι απαράδεκτο από την πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου να μην τηρεί ένα συγκεκριμένο κώδικα αξιών.

Η Vodafone
Όσο για το όνομα της Vodafone, έρχεται για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο με αφορμή σκάνδαλο που αφορά παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, αυτή τη φορά στη Βρετανία.

Όπως ισχυρίζεται σε δημοσίευμά της η Daily Mail, κατόπιν κόντρας στην κορυφή της εταιρείας το 2005 μεταξύ του απερχόμενου διευθύνοντος συμβούλου Αρούν Σαρίν και του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου Λόρδου ΜακΛόριν, ακολούθησε εσωτερική έρευνα για τη δράση των μελών του διοικητικού συμβουλίου και την επικοινωνία τους με επενδυτικούς παράγοντες και δημοσιογράφους.

Αφορμή ήταν η πτώση της μετοχής της εταιρείας, λόγω επιχειρηματικών επιλογών του Σαρίν, που οδήγησε στη δυσφορία του Σίτι.

Από την έρευνα, που διενεργήθηκε από ενδοεταιρικούς παράγοντες, δεν εξαιρέθηκε ούτε ο ιδρυτής της εταιρείας Σερ Κρις Τζεντ.

Γερμανία
Deutsche Telekom και Deutsche Bahn παρακολουθούσαν συστηματικά στελέχη τους αλλά και δημοσιογράφους.

Βρετανία
Η Vodafone εμπλέκεται σε μία ακόμη υπόθεση παραβίασης προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με την Daily Mail.

Πηγή: Γιώργος Κ. Γκοτσίνας (gotsinas@pegasus.gr) - Ημερησία

7 σχόλια:

geokalp είπε...

ο ιδιωτικός τομέας παίρνει τη θέση των κατασκόπων;

Τdi είπε...

Ακριβώς!

Ιδιωτικοποιούνται και οι μυστικές υπηρεσίες!!

Τρομαχτικό..

geokalp είπε...

θέμα κόστους φαίνεται ότι είναι κι αυτό!

Τdi είπε...

Πάντα οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών ήταν στο παιχνίδι, αλλά τώρα φαίνεται να αντικαθιστούν τις μυστικές υπηρεσίες ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ!

Το τρομαχτικό όμως δεν είναι αυτό.
Είναι ότι η εκάστοτε πληροφορία πια έχει τιμή, πουλιέται και αγοράζεται!

Η υψηλή στρατηγική του κάθε κράτους (όχι υπερδύναμης)υποβαθμίζεται και γνωστοποιείται με τυπικές πια διαδικασίες..λίγο πολύ στο όνομα της διεθνοποίησης των θεσμών και της οικονομίας...

Τdi είπε...

Ο ψυχρός πόλεμος τελείωσε τελικά?

geokalp είπε...

μα καλά, δε βλέπεις alias?

Τdi είπε...

;))

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»