Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Το Ιράν προκαλεί την ΕΕ σε μια από τις πιο ρευστές περιόδους για την διεθνή οικονομία

Το Ιράν θα αποσύρει χρηματικά ποσά από την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρώντας έτσι στις νέες σκληρότερες κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος του λόγω του πυρηνικού του προγράμματος, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μάχντι Σαφάρι σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse.

«Θα αποσύρουμε τα χρήματα και θα επενδύσουμε αλλού», τόνισε. «Αν αποσύρεις περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, τότε ασφαλώς αυτό προκαλεί έλλειψη χρημάτων και έχει επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε.

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν στην επιβολή νέων κυρώσεων τη Δευτέρα για επιχειρήσεις και πρόσωπα που οι χώρες της Δύσης υποστηρίζουν ότι έχουν σχέση με το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ιρανικό μηνιαίο έντυπο ανέφερε στις αρχές Ιουνίου ότι η Ισλαμική Δημοκρατία απέσυρε προληπτικά 75 δισεκατομμύρια δολάρια από την Ευρώπη, ώστε τα χρήματα αυτά να μην δεσμευτούν σε περίπτωση που επιβάλλονταν νέες κυρώσεις.

Ο ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που θα χάσουν, εξαιτίας των νέων κυρώσεων που επιβλήθηκαν. «Έχουμε κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που όλοι θέλουν να αγοράσουν. Τώρα έχουμε συναλλαγές κυρίως με ασιατικές χώρες», τόνισε. «Προηγουμένως οι κύριοι εταίροι μας ήταν στην Ευρώπη -η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Αυστρία. Τώρα έχουμε άλλους εταίρους», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Λίγες ώρες πιο πριν....

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών, ναύαρχος Μάικλ Μάλεν, αναμένεται μέχρι τα τέλη της εβδομάδας αυτής στο Ισραήλ στο πλαίσιο «προγραμματισμένης» επίσκεψης εν μέσω πάντως φημολογίας, ότι το Ισραήλ αναζητεί τη «σιωπηρή» έγκριση από την Ουάσινγκτον, για να επιτεθεί κατά του Ιράν.

Ο ναύαρχος Μάλεν «αναχώρησε ήδη από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το εξωτερικό, όπου θα επισκεφθεί ομολόγους του και θα έχει ανταλλαγή απόψεων για θέματα με την Ασφάλεια, το Ισραήλ δεν αποτελεί τον μοναδικό σταθμό στην περιοδεία που ξεκίνησε» αναφέρεται σε επίσημο αμερικανικό ανακοινωθέν στην Ουάσινγκτον.

«Πρόκειται για μία προγραμματισμένη από μακρού χρόνου περιοδεία» υπογραμμίζεται σε αυτό το ανακοινωθέν.

Στις αμερικανικές εφημερίδες δημοσιεύτηκαν προσφάτως ρεπορτάζ, για στρατιωτικά γυμνάσια «μεγάλης κλίμακας», με συμμετοχή 100 ισραηλινών πολεμικών αεροπλάνων, στην αρχή Ιουνίου (και στον εναέριο χώρο Ελλάδας), με τον χαρακτήρα της ανάληψης στρατιωτικής δράσης σε «πολύ μεγάλη απόσταση». Τα ρεπορτάζ συνοδεύτηκαν από επισημάνσεις, ότι στόχος αυτών των γυμνασίων ήταν να «προειδοποιηθεί» η ιρανική κυβέρνηση, την οποία υποπτεύεται η Ουάσινγκτον για προσπάθεια απόκτησης πυρηνικού όπλου.

«Καμία επίθεση κατά του Ιράν δεν σχεδιάζουμε», αντέδρασε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπενιαμίν μπεν Ελιέζερ, που ρωτήθηκε σήμερα. «Αν όμως το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ, τότε θα καταστραφεί», τόνισε ταυτοχρόνως.

Ο διπλωματικός σύμβουλος του τηλεοπτικού δικτύου CBS Μάικλ Ορεν σχολίασε ότι «η κυβέρνηση Μπους διαβεβαίωσε το Ισραήλ, ότι δεν θα επιτρέψει το Ιράν να αποκτήσει την πυρηνική δύναμη», πρόσθεσε δε ότι «αβέβαιοι είναι οι Ισραηλινοί για την πολιτική έναντι του Ιράν που θα ακολουθήσει η (αμερικανική) κυβέρνηση, που θα προέλθει από τις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου φέτος». Ο ίδιος αμφιβάλλει εάν σήμερα το Ισραήλ μπορεί να ενεργήσει στρατιωτικά χωρίς την αμερικανική «υποστήριξη».

Η σχετική φημολογία αναθερμάνθηκε πάντως μετά τα σχόλια αυτήν την εβδομάδα του αμερικανού πρώην πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον. Κάνοντας δηλώσεις στη βρετανική «Ντέϊλι Τέλεγκραφ» ο Μπόλτον ανέφερε ότι το Ισραήλ μπορεί να προκρίνει να πλήξει το Ιράν μεταξύ της 4ης Νοεμβρίου και της 20ης Ιανουαρίου 2009, την παραμονή της επίσημης ανάληψης καθηκόντων από τον ερχόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

geokalp είπε...

μου άρεσαν οι ημερομηνίες, εκεί στο τέλος!!!

Τdi είπε...

...την παραμονή της επίσημης ανάληψης καθηκόντων από τον ερχόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών...

Όντως είναι η πιο αποτελεσματική περίοδος για κάτι τέτοιο...

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»