Κυριακή 1 Ιουνίου 2008

Πυροβολισμοί και νεκροί στην Αλβανική περιοχή των Σκοπίων !

Με γκάγκστερ παρομοιάζουν τον Αλί Αχμέτι ηγέτη του DUI (Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση), του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ.


Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίστηκαν όταν περίπολος της αστυνομίας δέχθηκε πυροβολισμούς σε χωριό βόρεια των Σκοπίων.

«Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίστηκαν κατά το περιστατικό αυτό που σημειώθηκε στο χωριό Αρατσίνοβο, το οποίο βρίσκεται 10 χιλιόμετρα βόρεια των Σκοπίων», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο αστυνομική πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Νωρίτερα η ίδια πηγή είχε δηλώσει ότι «περίπολος της αστυνομίας δέχθηκε πυροβολισμούς, ένας άνθρωπος τραυματίστηκε» στην είσοδο του Αρατσίνοβο, αλλά δεν μπορούσε ακόμη να διευκρινίσει σχετικά με το περιστατικό και την ταυτότητα του τραυματία.

Η είσοδος του Αρατσίνοβο, η πλειοψηφία των κατοίκων του οποίου είναι Αλβανοί, αποκλείστηκε μετά το περιστατικό από οχήματα της αστυνομίας και σημαντικές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται στην περιοχή, σύμφωνα με ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου.

Λίγο νωρίτερα ο υπεύθυνος της Εκλογικής Επιτροπής Ζόραν Τανέφσκι είχε δηλώσει ότι η ψηφοφορία στο Αρατσίνοβο «διεκόπη για λόγους ασφαλείας».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι εκλογές θεωρούνται δοκιμασία για την πολιτική ωριμότητα της χώρας ύστερα από την έκρηξη βίας, η οποία αναγεννά φόβους για την καθυστέρηση της ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πρόσφατες επιθέσεις κατά κομματικών γραφείων των Αλβανών και η απόπειρα εναντίον του πολιτικού τους ηγέτη, Αλί Αχμέτι, έχουν θορυβήσει έντονα Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η ΠΓΔΜ είναι υποψηφία χώρα, για ένταξη στην ΕΕ από το 2005, ωστόσο λόγω της πολιτικής αναταραχής αλλά και των διαφόρων εντάσεων με την αλβανική μειονότητα έχει καθυστέρηση η ακριβής ημερομηνία έναρξης συνομιλιών για την ένταξη, προσθέτει το AFP.

Photo

Οι δημοσκοπήσεις

Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, (VMRO-DPMNE) αναμένεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να είναι ο νικητής των εκλογών.

Δεύτερος αναμένεται να έρθει ο συνασπισμός της σλαβομακεδονικής αντιπολίτευσης «Ήλιος-Συνασπισμός για την Ευρώπη», του οποίου ηγείται το κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Mακεδονίας» (SDSM) της Ράντμιλα Σεκερίνσκα.

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και εκτιμήσεις αναλυτών, αναμένεται να επικρατήσει η «Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη» ( DUI) του Αλί Αχμέτι, η οποία βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Δεύτερο, αναμένεται να έρθει το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι, το οποίο συμμετέχει στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Σημειώνεται ότι, οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας) και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν από την Κρατική Εκλογική Επιτροπή, πριν τα μεσάνυχτα.

Συνολικά, στις εκλογές αυτές συμμετέχουν 19 κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 1.780.000 ψηφοφόρους, οι οποίοι σε διάστημα λιγότερο των δύο χρόνων καλούνται εκ νέου να ψηφίσουν για την ανάδειξη κυβέρνησης στη χώρα. Την εκλογική διαδικασία θα επιβλέπουν 464 διεθνείς και περίπου 5.800 τοπικοί παρατηρητές.

Photo

Αδιάφορα τα ΜΜΕ και οι ψηφοφόροι

Η προεκλογική εκστρατεία, πάντως, άφησε αδιάφορη όχι μόνο την πλειοψηφία των ψηφοφόρων της χώρας, αλλά και τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία, με ορισμένες μόνο εξαιρέσεις, ασχολήθηκαν λίγο με τις εκλογές αυτές, σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, απηύθυνε δύο ημέρες πριν από τις εκλογές της 1ης Ιουνίου, έκκληση για διεξαγωγή δίκαιων, ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών, εκτιμώντας πως αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στις ευρω-ατλαντικές δομές, καθώς και μια ευκαιρία για να αλλάξει η προεκλογική εικόνα της χώρας.

Η Βουλή της ΠΓΔΜ αριθμεί 120 έδρες. Η χώρα είναι διαιρεμένη σε έξι εκλογικές περιφέρειες και σε καθεμία από αυτές εκλέγονται 20 βουλευτές.

Πηγή: μετάφραση από kathimerini - προτότυπο Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»