Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

«Η Γαλλική Γερουσία ψήφισε υπέρ της Τουρκίας»...

... σχολιάζουν στην Κωνσταντινούπολη για την απόρριψη από τη Γαλλική Γερουσία της ιδέας του υποχρεωτικού δημοψηφίσματος σχετικά με τη διεύρυνση της Ε.Ε. και άρα για την ένταξη της Τουρκίας.

Η υποχρέωση δημοψηφίσματος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. απερρίφθη από τη Γαλλική Γερουσία με ψήφους 297 έναντι 7. Οι αλλαγές θα επικυρωθούν από την Εθνοσυνέλευση και θα τεθούν τον ερχόμενο μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Και οι πλάτες στο κυβερνών κόμμα ακριβώς μετά...

Η εισηγητική έκθεση του Βέλγου ευρωβουλευτή Luc Van den Brande τονίζει ότι αν απαγορευθεί το κυβερνητικό κόμμα, όπως ζητά ο εισαγγελέας, η Τουρκία θα τεθεί στη «μαύρη λίστα» του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η απαγόρευση της λειτουργίας του κόμματος και ο εξοστρακισμός από την πολιτική ζωή του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας «προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία» και «θα επηρεάσουν το πολιτικό μέλλον της χώρας», επισημαίνει η έκθεση.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι είναι απαραίτητη η συνταγματική μεταρρύθμιση που θα αποκλείει την απαγόρευση των κομμάτων.

Η ΚΣΣΕ έχει ήδη επισημάνει ότι η απαγόρευση των κομμάτων εναντιώνεται στην ελευθερία της Βουλής και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η κρίση που ξέσπασε το 2007 με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας λειτούργησε ανασταλτικά στις μεταρρυθμίσεις που επηρέασε τα τελευταία πέντε χρόνια η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει η έκθεση και επισημαίνει ότι τις μεταρρυθμίσεις επιβράδυναν τα βέτο που έθετε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ.

Η έκθεση καταλήγει στην άμεση ανάγκη ενός νέου Συντάγματος, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά ισχύοντα και τα κριτήρια της Βενετίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»