Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

Θέλει ο Τούρκος να ξαναγίνει Οθωμανός;

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρείας A&G και δημοσιεύεται στην εφημερίδα Milliyet, το 53,3% των ερωτηθέντων αντιτίθεται στην απαγόρευση της λειτουργίας το κυβερνώντος κόμματος, ενώ το 34,3% τάσσεται υπέρ.

Η δημοσκόπηση εξακολουθεί να αναδεικνύει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα, παρά τη διαδικασία διάλυσής του που επιδιώκεται μέσω της δικαστικής οδού.

Με βάση τη δημοσκόπηση, το 43,4% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, έναντι 18,1% που θα ψήφιζαν υπέρ του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης επικράτησε στις εκλογές του Ιουλίου 2007 με 47% των ψήφων. Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2011.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

H δημοσκόπηση αυτή, κρατόντας πάντα τις επιφυλάξεις απέναντι στα όργανα της προπαγάνδας -όλων των πλευρών-, μάλλον απαντά στο ερώτημα που έθεσα ώς τίτλο...

ας μην ξεχνάμε ότι:

http://www.turkishdailynews.com.tr/vote2007/webimg/percents2002.jpg

Μήπως, η περιφεριακή κοσμική Τουρκία πνέει τα λίσθια...

Image:MustafaKemalAtaturk.jpg

...δίνοντας την σκυτάλη σε μια νέα Υπερ-περιφεριακή οντότητα με 'ισλαμικά' δημοκρατικό σύνταγμα...

Image:Sultan Mahmud II.jpg

(αυτό που όλοι οι σύγχρονοι Αραβες μουσουλμάνοι θεωρητικοί προτείνουν σε αντίιπαράθεση με τις δυτικές Χριστανοδημοκρατίες) με οθωμανικού τύπου εξωστρέφεια (βλέπε ποιός νομιμοποίησε το κουρδικό κόμμα!) η οποία θα είναι περισσότερο προσιτή και οικία με το ανατολικό-έντονα μουσουλμανικό- περιβάλλον της (βλέπε Ιράν και Συρία-αλλά και Ισραήλ) αλλά και το Τουρκομάνικο στοιχείο σε όλη την Κεντρική Ασία! (από το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν έως το Κιργκιστάν και τους Ουιγκούρους της Δυτικής Κίνας).

Βέβαια, όπως οι εκάστοτε Οθωμανικές εξουσίες έτσι και η παρούσα δεν θα "θεοκρατικοποιήσουν" το έθνος, αλλά θα πια θα συνεργαστούν έντονα είτε σε πολιτικό είτε σε κοινωνικό είτε ακόμα και σε κοινωνικό επίπεδο με τις εκάστοτε θρησκευτικές ηγεσίες.

Προσθέτοντας την αμερικάνικη και ευρωπαϊκή τάση για γεοπολιτική και οικονομική επικράτηση στην ευρύτερη Κεντρική Ασία, η Τουρκία είναι ο πλέον σημαντικός middleman τον οποίο ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ θέλουνε πλάι τους.

...τώρα όσο για την ένταξη αυτής της Τουρκίας στην ΕΕ...ας καταφέρουμε πρώτα να μείνουμε ενωμένοι και μετά βλέπουμε και τι θα γίνει με την Τουρκία..εκτός και αν κάτι "μεγάλο" έπεται λίαν συντόμως...αλλά αυτά που να τα ξέρω εγώ...προς το παρών μόνο να αναρωτιέμαι μπορώ!

και τέλος για να μην ξεχνιόμαστε....

Iraq is set to award oil contracts to dozens of foreign companies in a bid to boost production that could also give multinationals a foothold in the country's large but underdeveloped oil fields.

The Iraqi oil ministry is to hold a press conference on Monday to announce the deals with companies such as Shell, ExxonMobil, Chevron, Total and BHP Billiton, Asim Jihad, an oil ministry spokesman, said.

The ministry also plans to sign contracts with 41 other foreign companies for extracting oil, Jihad said.

However, these are expected to be short-term arrangements.

Πηγή: Al Jazeera

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»