Παρασκευή 2 Μαΐου 2008

Νon paper κατά της ενεργειακής συμφωνίας Αθήνας - Μόσχας εξέδωσε το State Department

Ικανοποίηση σε Αθήνα και Βρυξέλλες αλλά και την αναμενόμενη αντίδραση της Ουάσιγκτον προκάλεσε η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία για την κατασκευή του ελληνικού κλάδου του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Μάλιστα, το State Department εξέδωσε non paper στο οποίο εκφράζει τις επιφυλάξεις του και επισημαίνει ότι ο αγωγός αυτός θα ανεβάσει την εξάρτηση της Ελλάδος σε ό,τι αφορά την προμήθεια αερίου από μια συγκεκριμένη εταιρία πάνω από το 80%. Ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Μπράιζα κάλεσε προς ενημέρωση Ελληνες δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν είναι ενοχλημένες από τη συμφωνία και ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει, ασφαλώς, κάθε δικαίωμα να επιλέξει τις ενεργειακές πηγές. Ωστόσο, εκτίμησε ότι η συμφωνία είναι δυσμενής για τον Ελληνα καταναλωτή και, εμμέσως πλην σαφώς, απείλησε πως επιτάχυνση του South Stream εις βάρος του αγωγού TGI (Τουρκίας - Ελλάδος - Ιταλίας που κατασκευάζεται υπό την πολιτική ομπρέλα των ΗΠΑ) θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακύρωση του δεύτερου.
Συγκεκριμένα, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για πολιτική ανακολουθία, εξηγώντας ότι ο εν λόγω αγωγός είναι ευθέως ανταγωνιστικός, αν δεν εκτροχιάζει τον TGI, τον οποίο η Ελλάδα είχε δεσμευθεί να υλοποιήσει κατά προτεραιότητα. «Μπορείτε να έχετε και τους δύο, τόσο τον TGI όσο και τον South Stream εάν κατασκευάσετε πρώτα τον TGI. Αλλά εάν κάνετε πρώτα τον South Stream, φοβάμαι ότι θα έχετε μόνο αυτόν», ήταν το σχόλιο του κ. Μπράιζα.
Τέλος, σχολίασε ότι ο ρωσικός αγωγός θα είναι πολύ ακριβός, ύψους 20 δισ. δολαρίων, και συνεπώς η Ελλάδα και οι λοιπές χώρες θα πληρώσουν δυσανάλογα την τιμή του αερίου.

Πηγή: Strategy-Geopolitics

10 σχόλια:

έλλην φορολογούμενος είπε...

Αν υπερισχύσει το δόγμα Μπους δηλαδή « οποίος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας » τότε υπάρχει πρόβλημα .

Από το 1999 και μετά στην Αμερική το πολίτευμα έχει μεταμορφωθεί από δημοκρατία (και είχαν όντως μια πολύ καλή δημοκρατία ) σε πλουτοκρατία , όταν αποφάσισε το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο ότι είναι θεμιτή η χρηματοδότηση των υποψηφίων και των κομμάτων από εταιρίες . Τότε σχηματισθήκαν 2 μπλοκ ένα που εκπροσωπεί της πετρελαϊκές εταιρίες και ένα που εκπροσωπεί το τραπεζοασφαλιστικό σύστημα . Τα συμφέροντα αυτά συνήθως αντικρούονται , όπως συμβαίνει και σήμερα . Οι Μπους εξυπηρέτησαν με τον καλύτερο τρόπο τους χρηματοδότες τους .
Η Ελλάδα είναι μια περιφερειακή χώρα η οποία ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα σ΄ αυτά τα συμφέροντα πολύ μεγαλύτερα από το μέγεθος της . Αν οι αμερικανικές εκλογές δώσουν νίκη στον άλλο υποψήφιο (όχι τον πετρελαϊκά συμφέροντα ..και όπως φαίνεται αυτό θα γίνει ) τότε όλα καλά . Αν όχι τότε τα προβλήματα ακόμα δεν ξεκίνησαν ..

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Παιχνίδι μεγάλο και πολύπλοκο με πολλά κέντρα εξουσίας και κράτη να αντιμάχονται.

1.Το Ιράν είναι η δεύτερη χώρα, μετά τη Ρωσία, σε αποθέματα φυσικού αερίου.
47,7τρισ.κυβικ.μετρ η Ρωσία
28,1τρισ.κυβ.μετρ το Ιράν.

2.Γερμανία , Γαλλία, Ιταλία, Ιαπανία με τη Ρωσία στην ενεργειακή πολιτική.
Αλλά η.. Κομισιόν και η Αγλία ..Αμερική.

3. Ευρωπαική πολυεθνική,(ελβετική!)
..συζητά συνεργασία με Ιράν.

4.Ελλάδα, Βουλγαρία, δέχονται πιέσεις για τους αγωγούς φυσικού αερίου, περιφέρεια, γαρ...και χώρες διέλευσεις, αφετέρου..

Παλεύουν οι ελέφαντες.. θα πατήσουν και μυρμήγκια. Δύσκολοι καιροί...

Καλό μήνα, φίλε μου !!

Τdi είπε...

@ έλληνα φορολογούμενε

Στα δύο μπλόκ και την μεταβαση από την Δημοκρατία σε "κάτι" (δεν θα το ονόμαζα πλουτοκρατία (η έννοια ολιγαρχία είναι τελικά πιο επίκαιρη από ποτέ..το ίδιο δεν κάνανε στην Ρώμη μετά την κατάλυση ή "εγκαθίδρυση" των θεσμών της Συγκλήτου?) θα συμφωνήσω.

Και ακόμα περισσότερο θα συμφωνήσω στο τι θα γίνει αν βγεί ξανά Ρεπουμπλικάνος.

3ος Παγκόσμιος
...και μην γελάτε ΚΑΘΟΛΟΥ!

Ενεργειακές, ΦαρμακοΒιομηχανίες,Οπλοβιομηχανίες και γενικότερες Δημοσιοπρομηθευτοκαταστάσεις είναι ΟΛΕΣ διατεθημένες και ξέρουν ότι ξεκινόντας μια μεγάλη παγκόσμια σύρραξη θα τζιράρουν πιο πολύ από ποτέ!

Ο οικονομικός 'κύκλος' κλείνει στην πτώση του ξεκινά τις πολιτικές-κοινωνικές 'ζυμώσεις' που πρέπει να γίνουν για να "πιάσουμε" πάτο ... και φτού ξανά και απ'την αρχή! Ποιοί θα υποδέχονται τον κόσμο στην νέα αρχή ε.. Αυτοί που τον κατέληξαν εξ αρχής.. Βλέπε Ιράκ, βλέπε Αφγανιστάν, βλέπε Τσετσενία, βλέπε Γιουγκοσλαβία(πχ-Κόσοβο,Βοσνία,Μαυροβούνιο, βλέπε Θιβέτ, Ταϊβάν, Κασμίρ, Νεπάλ, Σουδάν, Σομαλία, Κένυα, Ζιμπάμπουε , Αμπχαζία, Ν.Οσσετία, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Βορειοδυτικές επαρχίες τουρκομάνων στην Κίνα και πόσες άλλες ενεργές καταστάστεις έτοιμες να ξεσπάσουν με το θρόισμα μια πιθανά νέας 9/11..!

Καταστροφολογία? Ουτοπικός Ρεαλισμός θα το έλεγα!

Τdi είπε...

* Δεν θα ονόμαζα την Ελλάδα περιφεριακή δύναμη ακόμα-εκκόλαπτόμενη ναι, αλλά όχι περιφεριακή δύναμη όπως είναι η Τουρκία ή η Αυστρία ή το Ιράν ή η Σαουδική Αραβία.

Τdi είπε...

@Σπίθα φιλαράκο κατ'αρχάς Καλό μήνα και σε σένα..

Έτσι είναι, οι ελέφαντες θα πατήσουν και μερικά μερμήγκια. Ακριβώς έτσι είναι. Και το κόστος δυστυχώς θα είναι βαρύ..αλλά μετά υποτίθεται θα βγέι ο "λυτρωμός"!

Έτσι δεν έγινε και στην Ελλάδα μετά τους Βαλκανικούς αλλά και μετά το '22..έτσι δεν έγινε και μετά το 41 και το '45...και μετά το '49...και μετά το '67 αλλά και το '74..

Τdi είπε...

Τα πτώματα θα μετονομαστούν με θαρραλέους ήρωες και ηρωίδες, οι ήττες καταστροφές και οι νίκες δικαιοσύνη!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Αλλάζουν οι συσχετισμοί δυνάμεων και βρισκόμαστε σε τεντωμένο σχοινί..
Να δούμε που θα κάτσει η μπίλια και πώς.
Όπως τα λές..

geokalp είπε...

είμαστε μάλλον τυχεροί που η κατάσταση στην Αμερική δε σηκώνει άλλο πόλεμο...
και θα περιμένουμε με αγωνία το συνέδριο των Δημ...

σε εξέλιξη είναι όλα αλλά νομίζω ότι υπάρχει παράταση(!) λόγω της εσωτερικής οικονομικής κατάστασης που δείχνει χειρότερη από ότι γράφεται

αν κάποιος μου εξηγούσε το ρόλο του Σίλβιο(Ιταλίας) θα είχα πιο ξεκάθαρη άποψη

Τdi είπε...

@geokalp

Αυτός είναι από άλλο παραμύθι...Κλασσικός πλουτοκράτης-θέλω να γίνω Καίσαρας με δημοκρατικές διαδικασίες-.

Αλλά όσον αφορά τα εσωτερικά των ΗΠΑ που λές..Δηλαδή οι φαρμακο-οπλο-πετρελαιο-βιομηχανίες θα χάσουν τιποτα από ένα 3ο πόλεμο..μάλλον θα βγάλουν λεφτά πρά θα χάσουν..

Τdi είπε...

*παρά θα χάσουν

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»