Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

Επιβεβαιώνεται ο θάνατος του ηγέτη των FARC ...


ΑΠΕ
Ο Μανουέλ Μαρουλάντα σε φωτογραφία αρχείου από το 2001

Εκπρόσωπος των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) επιβεβαίωσε την είδηση ότι ο ιδρυτής και αρχηγός της οργάνωσης Μανουέλ Μαρουλάντα πέθανε το Μάρτιο από καρδιακή προσβολή.

Η πληροφορία ήταν γνωστή για ημέρες αλλά δεν υπήρχε επίσημη επιβεβαίωση από τις FARC. Στο παρελθόν είχαν κυκλοφορήσει πολλές φορές φήμες για τον θάνατο του ηλικίας 77 ετών Μαρουλάντα.

Η ανακοίνωση των FARC ανέφερε ακόμη ότι διάδοχος του Μαρουλάντα θα είναι ο Αλφόνσο Κάνο, ο θεωρούμενος και ιδεολογικός ηγέτης των FARC.

Την 1η Μαρτίου μετά από επιδρομή στο έδαφος του Ισημερινού είχε σκοτωθεί από τις κολομβιανές δυνάμεις ο υπαρχηγός των FARC Ραούλ Ρέγιες. Το περιστατικό είχε προκαλέσει οξύ, αλλά σύντομης διάρκειας, διπλωματικό επεισόδια ανάμεσα στην Κολομβία, από την μία πλευρά, και τον Ισημερινό και τη Βενεζουέλα από την άλλη, φέρνοντας τις χώρες στα πρόθυρα του πολέμου.

Σε μία παράλληλh εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ χαρακτήρισε «πολύ καλό νέο» την ανακοίνωση από τον πρόεδρο της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε ότι οι FARC θα απελευθερώσουν τους ομήρους που κρατούν για χρόνια, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Γαλλο-κολομβιανή πολιτικός Ινγκρίντ Μπετανκούρ.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας τόνισε ακόμη ότι σε περίπτωση που ο στρατός της Κολομβίας πραγματοποιήσει επίθεση στην περιοχή στην οποία θα γίνει η παράδοση θα κινδυνεύσει η ζωή των ομήρων.

Η Γαλλία και ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προσωπικά έχουν ζητήσει την απελευθέρωση των ομήρων και της Μπετανκούρ που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε κακή κατάσταση και χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

* Ο Μανουέλ Μαρουλάντα -το πραγματικό του όνομα ήταν Πέδρο Αντόνιο Μαρίν- γεννήθηκε τον Μάιο 1928 στη πόλη Γένοβα, που βρίσκεται δυτικά της πρωτεύουσας της Κολομβίας Μπογκοτά. Υπήρξε ένας από τους ιδρυτές των FARC στη δεκαετία του 1960.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ


Profile: Manuel Marulanda

Manuel Marulanda founded Farc, Latin America’s oldest guerrilla movement, in 1964 and spent all his adult life waging war against successive governments from camps in remote areas of rural Colombia.

Born Pedro Antonio Marín into a poor peasant family in Génova, western Colombia, he left home at 13 and scraped a living as a builder, sweet seller and baker. He became a guerrilla fighter in the early 1950s, fleeing to the mountains in order to “survive” a bloody civil war known as La Violencia.

In the 1960s Marulanda acquired a legendary status on the left by leading the resistance of a group of 48 rural fighters against military operations in southern Colombia.

Surviving a military ambush in Marquetalia won him an aura of invincibility. Under his leadership Farc grew into a powerful organisation with some 18,000 fighters, funded by drug trafficking, extortion and kidnapping.

He is believed to have fathered seven children, though he never married.

Source: Financial Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»