Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

Να ποιοί κινούν τα πιόνια στη Σκακιέρα!

Ιδού η Πλουτοκρατία ... Ή όπως έλεγαν οι προγόνοι μας ... Ολιγαρχία.

Δεξαμενές πλούτου Κίνα και Ινδία

Της Ελενας Μπέλλη

Ραγδαία αύξηση του αριθμού των εκατομμυριούχων ανά τον κόσμο καταγράφει η ετήσια Εκθεση Πλούτου 2008 που εκπόνησαν η Citi Private Bank και η κτηματομεσιτική Knight Frank. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2007, οι εκατομμυριούχοι (σε δολάρια) όχι μόνον δεν αντιμετώπισαν δυσκολίες εξαιτίας της κρίσης που προκάλεσαν τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια αλλά κατάφεραν να πολλαπλασιάσουν τα κεφάλαιά τους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των ανθρώπων που διαθέτουν κεφάλαια άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων αυξήθηκε κατά 4,5% από το 2006 για να φθάσει τα οκτώ εκατομμύρια. Μακράν το υψηλότερο ποσοστό αύξησης (14%) καταγράφει η Κίνα όπου οι εκατομμυριούχοι ήταν πέρυσι 373.000, αριθμός που πλησιάζει τους 375.000 εκατομμυριούχους που διαθέτει η Γερμανία. Τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση (9%) παρουσιάζει η Ινδία, ενώ το Καζακστάν, η Σιγκαπούρη, η Αργεντινή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 8%.

Σε απόλυτους αριθμούς, τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφουν φυσικά οι ΗΠΑ, όπου ο αριθμός των εκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 120.000 για να φθάσει τα 3,1 εκατομμύρια, μακράν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου στην υφήλιο. Τη δεύτερη θέση, όσον αφορά τον αριθμό των εκατομμυριούχων, κατέχει η Βρετανία με 765.000 ανθρώπους σε αυτή την κατηγορία ενώ τρίτη έρχεται η Ιαπωνία με 557.000 εκατομμυριούχους. Στις χώρες που αποκομίζουν οφέλη από την άνοδο των διεθνών τιμών προϊόντων -κυρίως, προϊόντων ενέργειας- υπάρχουν επίσης σημαντικές αυξήσεις στον αριθμό των πλουσίων τους. Για παράδειγμα, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ρωσία απέκτησαν το 2007 από 8.500 νέους εκατομμυριούχους.

460 δισεκατομμυριούχοι
Οσον αφορά τους δισεκατομμυριούχους (σε δολάρια), και πάλι οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό αφού διαθέτουν 460 ανθρώπους σε αυτή την κατηγορία. Ακολουθούν η Ρωσία με 82 δισεκατομμυριούχους και η Βρετανία με 49, αν και μόνον οι 35 από αυτούς έχουν βρετανική υπηκοότητα. Η Ελβετία είναι μακράν η μεγαλύτερη «εισαγωγέας» δισεκατομμυριούχων αφού από τους 25 ανθρώπους με τέτοια περιουσία που φιλοξενεί, οι 16 είναι ξένοι υπήκοοι. Ο Λίαμ Μπέιλι, επικεφαλής του τμήματος έρευνας κατοικίας της Knight Frank και συντάκτης της έκθεσης, παρατηρεί μία κοινή παράμετρο σε κάθε χώρα: Ο ρυθμός αύξησης των εκατομμυριούχων είναι ταχύτερος από τον ρυθμό αύξησης τόσο του ΑΕΠ όσο και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Αυτή την παράμετρο ο συντάκτης της έκθεσης την ονομάζει «πλουτονομία»: Κοινώς το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού κάθε χώρας πλουτίζει γρηγορότερα από τον γενικό πληθυσμό. Σύμφωνα με τον Μπέιλι, αυτή η τάση «διατήρησε την ισχύ της σε όλη τη διάρκεια του 2007 και...χαίρει άκρας υγείας».

Σύμφωνα με την έκθεση, στο μέλλον, ο πλούτος θα συγκεντρωθεί σε περιοχές που διαθέτουν ήδη τεράστια αποθέματα πλούτου (ΗΠΑ), περιοχές που διαθέτουν οικονομικές και άλλες υπηρεσίες υψηλής αξίας (Βρετανία, Χονγκ Κονγκ), σε οικονομίες που είναι πλούσιες σε προϊόντα ενέργειας (Βραζιλία, Ρωσία, Καναδάς), στις αναδυόμενες οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας αλλά και στις χώρες με ευνοϊκά φορολογικά συστήματα (Ελβετία, Μονακό).

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»