Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

«Ο Πρόεδρος της ενότητας» !

Ο Μισέλ Σουλεϊμάν στην προεδρία του Λιβάνου

Το Κοινοβούλιο του Λιβάνου εξέλεξε την Κυριακή τον αρχηγό του στρατού Μισέλ Σουλεϊμάν στην προεδρία, στη βάση συναινετικής συμφωνίας που επετεύχθη -με τη μεσολάβηση του Αραβικού Συνδέσμου- ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση στον απόηχο της χειρότερης βίας που γνώρισε η χώρα μετά τον εμφύλιο πόλεμο της περιόδου 1975-1990.

Ο ηλικίας 59 ετών Μισέλ Σουλεϊμάν, ο οποίος είναι αρχηγός του στρατού από το 1998, εξελέγη με την ψήφο 118 σε σύνολο 127 βουλευτών στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε παρουσία αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΥΠΕΞ Γαλλίας και Ιταλίας) και αντιπροσωπείας του αμερικανικού Κογκρέσου.

Ακολούθησε άμεσα η ορκωμοσία του νέου προέδρου, ο οποίος ζήτησε την εγκαθίδρυση «αδελφικών» διπλωματικών δεσμών με τη Συρία. «Προσβλέπουμε σε αδελφικούς δεσμούς ανάμεσα στο Λίβανο και τη Συρία υπό την έννοια του αμοιβαίου σεβασμού της κυριαρχίας και των συνόρων της κάθε χώρας» είπε ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Ο Μισέλ Σουλεϊμάν είναι ο 12ος πρόεδρος του Λιβάνου από το 1943, όταν η χώρα ανέκτησε την ανεξαρτησία της και ο τρίτος μετά τη συμφωνία στο Ταίφ, υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας, με την οποία τερματίστηκε ο εμφύλιος πόλεμος (1975-1990). Αποκαλείται από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης «πρόεδρος της ενότητας».

Θεωρείται ως ουδέτερη προσωπικότητα σε μία χώρα όπου σχεδόν όλοι οι πολιτικοί θεωρούνται είτε φιλοσύροι, είτε αντισύροι. Είχε διοριστεί στο στρατιωτικό του αξίωμα με την έγκριση της Συρίας, όταν η Δαμασκός κατηύθυνε την πολιτική ζωή στο Λίβανο.

Χαρακτηρίζεται ως ένθερμος υποστηρικτής του δικαιώματος της Χεζμπολάχ να μάχεται το Ισραήλ, ενώ είχε αρνηθεί να λάβει μέτρα κατά των αντισυριακών διαδηλώσεων

Τα λιβανικά στρατεύματα είχαν εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα, εμποδίζοντας την πρόσβαση στους δρόμους που οδηγούν στο Κοινοβούλιο στο κέντρο της πόλης.

Η υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβερνώσα πλειοψηφία υπό τον πρωθυπουργό Φουάντ Σινιόρα και η καθοδηγούμενη από τη Χεζμπολάχ αντιπολίτευση συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα στο Κατάρ στην εκλογή του Μισέλ Σουλεϊμάν στην προεδρία, κρατικό αξίωμα που παραμένει «κενό» από τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Λίβανος βρίσκεται σε πολιτική κρίση από τα τέλη του 2006 όταν η φιλοσυριακή αντιπολίτευση αποχώρησε από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, απαιτώντας διευρυμένες εξουσίες και δικαίωμα άσκησης βέτο επί κυβερνητικών αποφάσεων.

Συνέπεια της πολιτικής κρίσης ήταν να αναβληθεί 19 φορές από τον περασμένο Νοέμβριο έως σήμερα η εκλογή προέδρου και να βρεθεί τελικά ο Λίβανος ξανά στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, καθώς πριν από δύο εβδομάδες ξέσπασαν αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές των αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων με βαρύτατο απολογισμό που ανήλθε στους 65 νεκρούς.

Οι συμπλοκές πυροδοτήθηκαν από τις κυβερνητικές απόπειρες να τεθεί εκτός νόμου το ιδιωτικό τηλεφωνικό δίκτυο της Χεζμπολάχ και να αντικατασταθεί ο επικεφαλής ασφαλείας του αεροδρομίου της Βηρυτού, ο οποίος πρόσκειται στην αντιπολίτευση.

«Σήμερα είναι μία μεγάλη ημέρα ελπίδας για τον Λίβανο, αρχίζει μία νέα διαδικασία εδραίωσης των δημοκρατικών θεσμών» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, ο οποίος μετέβη στη Βηρυτό για να παραστεί στην ψηφοφορία, όπως και ο Γάλλος ΥΠΕΞ Μπερνάρ Κουσνέρ και αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου.

Στην Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την εκλογή του Μισέλ Σουλεϊμάν στο προεδρικό αξίωμα του Λιβάνο. «Ανοίγει μία νέα σελίδα εθνικής συμφιλίωσης στο Λίβανο, τονίστηκε στο ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου.

Μετά την εκλογή του Μισέλ Σουλεϊμάν θα παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Φουάντ Σινιόρα, αλλά θα παραμείνει ως υπηρεσιακός μέχρι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»