Παρασκευή 2 Μαΐου 2008

Μετα-Κομμουνιστική Εποχή και Το χαρτί της Ορθόδοξης Τακτικής

... από την οπτική γωνία της Αμερικάνικης Πλευράς!

Τα προβλήματα άρχισαν, δεν είναι πολύς καιρός τώρα, από τότε που έκανε την εμφάνισή της στην περιοχή μια εκκλησία μεθοδιστών. Αρχικά την επισκέφτηκαν πράκτορες της FSB, διαδόχου της KGB, οι οποίοι ενδεχομένως διέκριναν μια απειλή σε καμιά δεκαριά ανήσυχες ψυχές, που αρέσκονται να κάνουν συναθροίσεις σε μικρά διαμερίσματα, όπου διαβάζουν τη Βίβλο και πίνουν, ίσως, λίγο τσάι. Τοπικοί αξιωματούχοι, έπειτα, αποκάλεσαν την εκκλησία «αίρεση». Τελικά, πριν από λίγες εβδομάδες την έκλεισαν.

http://gdb.rferl.org/267c3c3e-7d79-4370-92fd-d4452a745cdd_w280.jpg

Υπήρξε μια εποχή μετά την πτώση του κομμουνισμού που ξεφύτρωσαν εδώ στη νοτιοδυτική Ρωσία μικρά εκκλησιάσματα προτεσταντών, όταν το να ιδρύσεις μια εκκλησία ήταν σχεδόν τόσο εύκολο με το να ανοίξεις παντοπωλείο. Σήμερα, αυτή η βιομηχανική περιοχή του Στάρι Οσκολ έχει γίνει σύμβολο της καταστολής της θρησκευτικής ελευθερίας υπό τον πρόεδρο Πούτιν.

Κοινή εθνικιστική ιδεολογία

Οπως έγινε και στο πολιτικό πεδίο, όπου η κυβέρνηση ενέτεινε τον έλεγχό της, έτσι ακριβώς εισέβαλε και στη θρησκευτική ζωή. Σε πολλές περιοχές, οι τοποτηρητές του Κρεμλίνου έχουν μετατρέψει τη ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σε ντε φάκτο επίσημη θρησκεία, απορρίπτοντας άλλα χριστιανικά δόγματα, που φαίνεται να προσελκύουν πολλούς πιστούς. Ο προτεσταντισμός αποθαρρύνεται και η μύηση στο θρήσκευμα επί της ουσίας έχει απαγορευτεί, μέσω διαφόρων κατασταλτικών μέτρων. Αυτή η στενή συμμαχία κυβέρνησης και Ορθόδοξης Εκκλησίας έχει εξελιχθεί σε καθοριστικό στοιχείο της θητείας Πούτιν, μια αμοιβαίως ενισχυόμενη συνεργασία.

http://www.ruvr.ru/files/Image/Editiors/VSR/PravosStran/act_putin.jpg

Η σχέση βασίζεται εν μέρει σε μια κοινή εθνικιστική ιδεολογία, αφοσιωμένη στην αποκατάσταση της ισχύος της Ρωσίας. Η εχθρότητα της Εκκλησίας κατά των προτεσταντικών δογμάτων, πολλά από τα οποία έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ ή έχουν μεγάλη απήχηση εκεί, είναι εμποτισμένη με το ίδιο αντιδυτικό αίσθημα που συχνά διακρίνει τις δηλώσεις του κ. Πούτιν. Εδώ στο Στάρι Οσκολ, 300 μίλια νότια της Μόσχας, η αστυνομία εκτόπισε τα μέλη ενός εκκλησιάσματος Αντβεντιστών της Εβδομης Ημέρας από τον χώρο των συναθροίσεών τους, αναγκάζοντάς τους να κάνουν λειτουργίες σ’ ένα ετοιμόρροπο σπίτι. Στους ευαγγελικούς βαπτιστές απαγορεύτηκε να νοικιάσουν ένα θέατρο για ένα χριστιανικό μουσικό φεστιβάλ και δεν τους επετράπη να μοιράσουν παιχνίδια στα ορφανά. Τον περασμένο μήνα, στην τοπική τηλεόραση, επιφανής ιερέας της πόλης, έμπιστος των πλέον ισχυρών πολιτικών της περιοχής, απηύθυνε ομιλία με θέμα τους «αιρετικούς προτεστάντες».

«Μας έκαναν λεπρούς»

«Θρηνούμε εκείνους που έχουν ξεστρατίσει – εκείνους τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, βαπτιστές, ευαγγελιστές και πολλούς άλλους, που έσκισαν τα ρούχα του Χριστού σαν ληστές, που είναι σαν τους στρατιώτες που σταύρωσαν τον Χριστό», διακήρυξε ο Αλεξέι Ζόριν. Αυτή η γλώσσα είναι οικεία για τους προτεστάντες του Στάρι Οσκολ, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στις 2.000 σε μια πόλη 225.000 κατοίκων.

http://www.russiablog.org/PutinPatriarchAlexei.jpg

Οι περισσότερες προτεσταντικές εκκλησίες είναι υποχρεωμένες από τον νόμο να παίρνουν την άδεια της κυβέρνησης για να κάνουν οτιδήποτε πέραν μιας απλής συνάθροισης σε κάποιο διαμέρισμα. Οι Αρχές απέρριψαν φέτος την αίτηση του κ. Πακόμοφ, ιερέα της Εκκλησίας των Μεθοδιστών, για την ίδρυση εκκλησίας, υποστηρίζοντας αρχικά ότι τα χαρτιά του ήταν ελλιπή και έπειτα ότι η θρησκεία του προσέφερε κάλυψη για αδιευκρίνιστες επιχειρήσεις. Ο κ. Πακόμοφ έκανε έφεση αλλά έχασε τη δίκη. «Μας έκαναν λεπρούς για να προκαλούμε τρόμο στους ανθρώπους», δήλωσε. «Νιώθεις το κλίμα σε κάθε σου κύτταρο: Δεν είναι κάτι δικό μας, λένε, είναι αμερικανικό, είναι ξένο· και από τη στιγμή που είναι ξένο, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε καλό από αυτό». Βέβαια, οι περιορισμοί εις βάρος των προτεσταντών της Ρωσίας –που φθάνουν σχεδόν τα 2 εκατομμύρια άτομα σε συνολικό πληθυσμό 143 εκατομμυρίων– δεν συγκρίνονται με τη θρησκευτική καταστολή της σοβιετικής εποχής. Και σε ορισμένες περιοχές, οι εκκλησίες βεβαιώνουν ότι δεν αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία οι περισσότεροι πιστοί ταυτίζουν τη θρησκεία με την εθνική ταυτότητα. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, οι περισσότεροι Ρώσοι (71%) δηλώνουν ορθόδοξοι, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό, το 2003, ήταν μόλις 59%.

Οπλο η βίζα

Η κυβέρνηση συχνά αρνείται να δώσει βίζα σε ξένους καθολικούς ιερείς, τους οποίους αποστέλλει το ίδιο το Βατικανό, καθώς οι Ρώσοι καθολικοί ιερείς είναι ελάχιστοι. Η Ρωσία έχει πολύ περισσότερους μουσουλμάνους απ’ ό,τι προτεστάντες ή καθολικούς –από 7 εκατομμύρια έως 20 εκατομμύρια– ανάλογα με το πώς θα μετρηθεί η τήρηση των θρησκευτικών κανόνων. Αλλά η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί ότι το Ισλάμ είναι απίθανο να δελεάσει το ποίμνιο.

Ενας βαπτιστής ιερέας, ο Βλαντιμίρ Κοτένιοφ, ομολογεί ότι η Εκκλησία του έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια, έχει πάψει να καταθέτει αιτήσεις, καθώς οτιδήποτε διοργανώνει θεωρείται ύποπτο και απορρίπτεται. «Φυσικά, τα πάντα θεωρούνται προπαγάνδα που στοχεύει κατά του πληθυσμού», λέει ο κ. Κοτένιοφ. «Τι είδους προπαγάνδα διδάσκετε;» θα μας ρωτήσουν. «Μια αμερικανική πίστη;» «Αυτός είναι ο τρόπος που σκέφτονται. Εάν είσαι Ρώσος σημαίνει ότι πρέπει να είσαι Ρώσος ορθόδοξος».

Πηγή: The New York Times

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Today is ethical ill, isn't it?

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»