Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

Άλλο ένα πιόνι για την Κίνα ... Μείον ένα για την Δύση

Image:LocationNepal.svg

«Ζήτω η Δημοκρατία». Με αυτό το σύνθημα και με κόκκινες (κυρίως) σημαίες στα χέρια, χιλιάδες κάτοικοι του Νεπάλ υποδέχθηκαν την κατάργηση μιας από τις τελευταίες μοναρχίες στην Ασία.

Image:Nepal map.png

Επρόκειτο για μια ειλημμένη απόφαση, την οποία επικύρωσε χθες το νέο κοινοβούλιο (575 μέλη του είχαν ορκιστεί την Τρίτη), δίνοντας παράλληλα στον βασιλιά Γκιανέντρα περιθώριο 15 ημερών για να αποχωρήσει από το παλάτι -έστω και με τη βία.

http://www.abc.net.au/reslib/200710/r187957_702538.jpg

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, οι εκδηλώσεις του κόσμου απέδειξαν τη λαχτάρα των Νεπαλέζων για την ολοκλήρωση της εγκαθίδρυσης των δημοκρατικών θεσμών, μετά από 239 ολόκληρα χρόνια.

Παράλληλα, αποτέλεσαν φόρο τιμής σε εκείνους που πρωτοστάτησαν και αγωνίστηκαν όσο κανείς για την κατάργηση της μοναρχίας: Τους Μαοϊστές αντάρτες οι οποίοι, μέσα σε δέκα χρόνια, κατάφεραν να επιβληθούν -αρχικά στρατιωτικά και στη συνέχεια πολιτικά.

Αλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα 29,5 εκατομμύρια των κατοίκων της χώρας τους ανέδειξαν, με μεγάλη διαφορά, στην πρώτη θέση στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν το 2007.

Αντίο στον βασιλιά, καλημέρα στον Μάο

«Διαρχία»
Βεβαίως, η χθεσινή απόφαση δεν λύνει αυτομάτως τα προβλήματα του Νεπάλ, ούτε ανοίγει αυτομάτως μια περίοδο πολιτικής ηρεμίας. Αλλωστε, παρά την κυριαρχία των Μαοϊστών, μεγάλη μερίδα των Νεπαλέζων και ειδικά της ελίτ της χώρας δεν είναι έτοιμη να τους εκχωρήσει την εξουσία.

Ετσι, πολλοί μιλούν ήδη για μια ιδιότυπη «διαρχία», η οποία έγινε φανερή και χθες, παρά το εορταστικό κλίμα: Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Κατμαντού, δίπλα στις 10.000 αστυνομικούς, υπήρχαν και 20.000 εθελοντές (πρώην αντάρτες), επιφορτισμένοι με την τήρηση της τάξης.

Είναι δε φανερό ότι οι μελλοντικές εξελίξεις θα εξαρτηθούν, σε μεγάλο βαθμό, από τη διάθεση συνεργασίας και συνεννόησης που θα επιδείξουν (ή δεν θα επιδείξουν) η Ινδία και η Κίνα -οι δύο μεγάλες δυνάμεις της περιοχής που έχουν (άμεση ή έμμεση) ανάμειξη στα τεκταινόμενα στο Νεπάλ.

Πηγή: Ημερησία

Επιπλέον Άρθρο: Al Jazeera - Nepal abolishes monarchy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»