Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

South Stream = Eυκαιρία ή Απειλή / Πλεονέκτημα ή Μειονέκτημα


S O U T H S T R E A M P I P E L I N E

Επιταχύνονται οι διεργασίες για την εξασφάλιση της ελληνικής συμμετοχής στο νέο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου South Stream, με στόχο το πρώτο Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Ρωσία να υπογραφεί κατά την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα.

Της Μανταλένας Πίου

Το θέμα, σε συνδυασμό με τις άλλες ενεργειακές διασυνδέσεις της χώρας αλλά και τα προβλήματα στην εγχώρια αγορά ενέργειας εξετάστηκε χθες στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

«Στρατηγική και σταθερή προσήλωσή μας είναι να μετεξελιχθεί η χώρα σε ενεργειακό κόμβο στη ΝΑ Ευρώπη.

Ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίσουμε επάρκεια ενέργειας με όσο το δυνατόν λιγότερους ρύπους και σε καλές τιμές» δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, αμέσως μετά την κυβερνητική επιτροπή, την οποία ενημέρωσε για τις τελευταίες κινήσεις του στο πεδίο της ενεργειακής διπλωματίας αλλά και τα σχέδια για τροποποιήσεις του νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προκειμένου να περιοριστούν οι δυσλειτουργίες που παρουσιάζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε η μεικτή επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τον αγωγό South Stream προσεγγίστηκε θετικά η «ελληνική διαδρομή» του νότιου κλάδου του South Stream και την ερχόμενη εβδομάδα θα συνέλθει στην Αθήνα η τεχνική επιτροπή του έργου για να συζητήσει τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Στη μικτή επιτροπή συμμετείχαν εκπρόσωποι από Ρωσία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία και Σερβία, τις κυριότερες από τις χώρες, από τις οποίες θα διέρχονται οι δύο κλάδοι του νέου ρωσοϊταλικού αγωγού, που προωθούν η Gazprom και η Εni.

Το σχέδιο προβλέπει τη σύνδεση Ρωσίας και Βουλγαρίας, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού από τη Μαύρη Θάλασσα.

Από τη Βουλγαρία ο «βόρειος» κλάδος του South Stream θα κατευθυνθεί προς την Αυστρία, μέσω Σερβίας και ο «νότιος» (όταν οριστικοποιηθεί) στην Ιταλία, μέσω Ελλάδος. To συνολικό μήκος του υπολογίζεται σε 900 χλμ και το κόστος του εκτιμάται στα 11 δισ. ευρώ.

http://www.energytribune.com/live_images/dW_GAS_MAP.gif

Σχέδια
Ο South Stream ήταν η ρωσική απάντηση στα σχέδια της Ουάσινγκτον να περιορίσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, προωθώντας τους προμηθευτές αερίου από τις χώρες της Κασπίας.

Ταυτόχρονα ήταν και μία κίνηση της Μόσχας να παρακάμψει τις παραδοσιακές-τράνζιτ χώρες μεταφοράς αερίου, μετά τα προβλήματα που εκδηλώθηκαν στην κρίση με Ουκρανία.

Η Ευρώπη μπορεί να προωθεί πολιτικές για εναλλακτικές οδούς και πηγές προμήθειας ενεργειακών πρώτων υλών, ταυτόχρονα όμως «βλέπει» τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο να αυξάνονται κατακόρυφα, επιδιώκει να εξασφαλίσει επάρκεια και να διατηρήσει και τη στρατηγική της σχέση με τη Ρωσία, που σήμερα καλύπτει περίπου το 25% της ευρωπαϊκής αγοράς αερίου. Οι Βρυξέλλες πάντως ακολουθούν πολιτική ισορροπιών.


Πύλη
Σημαντικό ρόλο έχει αρχίσει να παίζει η Ελλάδα, που επιχειρεί να αναδειχθεί στη «νότια» ενεργειακή πύλη της Ευρώπης, πρώτα με τον «εναλλακτικό» αγωγό ITGI ο οποίος θα υλοποιείται για την τροφοδοσία της Ευρώπης με αέριο από την Κασπία (κυρίως Αζερμπαϊτζάν) και τώρα με τον South Stream.

Το σκηνικό συμπληρώνει ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς- Αλεξανρούπολης, ενώ σχεδιάζεται ένας ακόμα, ο ΤΑΡ της ελβετικής EGL με στόχο τη μεταφορά αερίου της Κασπίας από Τουρκία, Ελλάδα και Αλβανία στην Ιταλία.

Να σημειωθεί ότι αύριο Πέμπτη έρχεται στην Αθήνα ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα, ο οποίος είναι αρμόδιος και για τα ενεργειακά και επανειλημμένα έχει εκφράσει την αμερικανική ανησυχία για την αυξανόμενη ρωσική επιρροή στην Ευρώπη.

Πηγή: Ημερησία

4 σχόλια:

geokalp είπε...

τα ή στην αρχή ισχύουν όλα, εξαρτάται πως τα κοιτάς...

Ανώνυμος είπε...

είναι πραγματικά ανεξήγητη και τελείως ανισσόροπη η στάση των Αμερικανών - από τη μια να θέλουν να μας έχουν έξω από κάθε σχεδιασμό στη διακίνηση ενέργειας στην Ευρώπη και την άλλη όταν μπαίνουμε σ' αυτή την ιστορία με τους Ρώσους να τρελαίνονται .Δεν βγαίνει νόημα με τις πράξεις τους ,εκτός αν έχουν δεν έχουν συγκροτημένη πολιτική , μόνη εξήγηση για αυτές τις αστοχίες είναι πόλεμος συμφερόντων μέσα στην Αμερική

Τdi είπε...

@geokalp

Αυτό συνειδητοποίησα και με απασχόλησε τόσο πολύ που είπα να το "τιτλοποιήσω"!

Τελικά, αν τα πράγματα μπούνε σε μια μήτρα..μπορούν εύκολα να ομαδοποιηθούν....όσα ξέρουμε......

@αγαπητέ ανώνυμε

Μήπως αυτό δείχνει κάτι για το ποιόν μας;

Ότι δηλαδή είμαστε ένα ποταπό "μη χείρον βέλτιστον..", βλέποντάς μας στρατηγικά από το επίπεδο μιας υπερδύναμης.. Ένα αναγκάιο κακό! Το οποίο περισσότερο να το αποδυναμώσουν συμφέρει παρά να του δώσουν αξία πλάι στα άλλα κομμάτια της βαλκανικής σκακιέρας!

Καλό Σαββατοκύριακο σας εύχομαι, και από Κυριακή βραδάκι θα ξανα είμαι κοντά σας..Φεύγω για Χαλκιδική!

geokalp είπε...

ανώνυμε δεν νομίζω οι αμερικάνοι να μην έχουν συγκροτημένη πολιτική
εμείς είμαστε που συνήθως δεν έχουμε τέτοια
για να μη θέλουν να να μας δώσουν κάτι, πάει να πει ότι κάτι άλλο έχουν σχεδιάσει για εμάς...

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»