Του Γιώργου Παυλόπουλου
«Οι Μαοϊστές οδεύουν προς μια μεγάλη νίκη», τιτλοφορούνταν χθες, Κυριακή, η αγγλόφωνη εφημερίδα του Νεπάλ, Himalayan Times.
Πράγματι, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το ένα από τα δύο Κομμουνιστικά Κόμματα της χώρας των 28 εκατομμυρίων κατοίκων (το άλλο είναι πολύ πιο μετριοπαθές και αδύναμο), που είναι και ο πολιτικός εκφραστής ενός από τα πιο ισχυρά ανταρτικά κινήματα σε όλο τον κόσμο, κέρδιζε 61 από τις 108 έδρες που είχαν κριθεί, στις πρώτες εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα μετά το 1999.
Ωστόσο, η εικόνα αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί οριστική, καθώς τα τελικά αποτελέσματα δεν αναμένεται να δημοσιοποιηθούν πριν περάσουν τουλάχιστον δέκα ημέρες.
Επιπλέον, το μεικτό εκλογικό σύστημα που ισχύει αφήνει αρκετά περιθώρια ανατροπών: Οι 240 από τους 601 βουλευτές εκλέγονται απευθείας από τις αντίστοιχες μονοεδρικές περιφέρειες, 335 κατανέμονται αναλογικά βάσει της δύναμης των κομμάτων σε πανεθνικό επίπεδο, ενώ οι υπόλοιπες 26 καλύπτονται με ευθύνη της προσωρινής κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, η επικράτηση των πρώην ανταρτών στην πρώτη ειρηνική πολιτική μάχη που δίνουν εδώ και πάνω από μια δεκαετία, θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο.
Η εξέλιξη αυτή αναμφίβολα προκαλεί ικανοποίηση στο Πεκίνο, ενώ αποτελεί ήττα τόσο για την Ινδία, η οποία ήταν ο βασικός υποστηρικτής του λαομίσητου μοναρχικού καθεστώτος που κυριαρχούσε επί 240 χρόνια όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν συμπεριλάβει τους Μαοϊστές στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Πρόκειται, ουσιαστικά, για την επανάληψη του σεναρίου που έχει παιχτεί και στα παλαιστινιακά εδάφη, όπου οι τελευταίες ελεύθερες εκλογές έβγαλαν νικητή την, επίσης τρομοκρατική κατά τις ΗΠΑ, Χαμάς.
Δέσμευση
Ο ηγέτης των ανταρτών, ο οποίος είναι γνωστός με το όνομα Πρατσάντρα και διασφάλισε ήδη τη συμμετοχή του στη νέα Βουλή, εμφανίστηκε ενωτικός στις πρώτες δηλώσεις του.
Τόνισε, χαρακτηριστικά, ότι είναι «απολύτως δεσμευμένος στην ειρηνευτική διαδικασία και την πολυκομματική δημοκρατία, καθώς και στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας», η οποία έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από τον δεκαετή εμφύλιο, που έχει κοστίσει πάνω από 12.000 νεκρούς.
Τόνωση οικονομίας
«Κλειδί» για τις μελλοντικές εξελίξεις θεωρείται η τόνωση της οικονομίας και η ενίσχυση των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος των Νεπαλέζων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικονομία, εκτός από τον τουρισμό, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα εμβάσματα που στέλνουν οι εργαζόμενοι στον Περσικό Κόλπο και οι χιλιάδες που έχουν καταταγεί στους στρατούς της Ινδίας και της Βρετανίας.
Αυτός, άλλωστε, είναι ένας από τους λόγους που αρκετοί αναμένουν με αγωνία τη στάση που θα τηρήσει ο στρατός μετά την επισημοποίηση των αποτελεσμάτων.
«Ο στρατός είναι απρόθυμος να επιτρέψει αλλαγές στον τομέα της ασφάλειας και σε αυτό ενισχύεται από την Ινδία», δήλωσε Δυτικός διπλωμάτης προς τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Πηγή: Ημερησία
1 σχόλιο:
Κάποτε μιλούσες γι' αντιθέσεις..,
ήσουνα αβόλευτος ακόμα..,
τώρα έχεις θέση κι άλλες "θέσεις"
και φανφάρες λες..,
για την 'κονόμα..!
Άλλαξες "στρατόπεδο"...
κι είσαι σε "ισόπεδο"
και γελάς "στην τρίχα" βολεμένος..,
τσου, ρε, παραγκόπαιδο..,
σπούδασες παλιόπαιδο,
"ψίρα σε γιακά" και "μπουρντισμένος"..!
Κάποτε μιλούσες και για τέχνες..,
"Άπονη ζωή!"...και δός του κλάμα..,
τώρα, "κολλητός" με λαομπαίχτες..,
τζερτζελέ τραγούδια...
κι όλα "θάμα"..!
Ξέχασες τα άδικα...
και μες στα σκυλάδικα
σαν ντουντού χορεύεις τσιφτετέλι..,
τσίτα στα ζουγκλάδικα..,
μες στα "Ελληνάδικα"..,...
τσου,ρε, στον "Καιάδα"..,
κουρδουκέλι..!
Αλέξανδρος Ζήβας,
URL : www.siopi.gr
Αποκωδικοποίηση..: ψυχής, σιωπής, θρησκειών, μυθολογιών,...
Σχηματοποίηση λόγου, θεογονία, κοσμογονία,...
Γεια...
Δημοσίευση σχολίου