Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Φίλοι και Εχθροί...

Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία ήλθαν σε συμφωνία σχετικά με τη διέλευση δια χερσαίας οδού υλικού που προορίζεται για τη διεθνή στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν και θα την υπογράψουν εντός της ημέρας στο Βουκουρέστι, δήλωσε εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Η συμφωνία θα υπογραφεί από τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ -Ρωσίας το μεσημέρι στο οποίο θα παραστεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε η εκπρόσωπος. Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η συμφωνία αφορά μη στρατιωτικό υλικό, είδη διατροφής, ανταλλακτικά, καύσιμα και μεταγωγικά οχήματα.

Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις εδώ και χρόνια με τη Μόσχα για τη μεταφορά μέσω του ρωσικού εναερίου χώρου και του εδάφους εξοπλισμού για τους στρατιώτες της διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν (Isaf).

Ωστόσο, μόνο η συμφωνία για τη σιδηροδρομική μεταφορά μέσω του ρωσικού εδάφους ήταν έτοιμη για τη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου. «Δεν αναμένεται καμία συγκεκριμένη απόφαση» για την αεροπορική μεταφορά, ούτε καμία άλλη συμφωνία συνεργασίας με την ευκαιρία της συνόδου ΝΑΤΟ-Ρωσίας», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της συμφωνίας για το ΝΑΤΟ είναι η μείωση του κόστους μεταφοράς υλικού προς τη διεθνή δύναμη στο Αφγανιστάν, για την οποία χρησιμοποιείται συχνά η αεροπορική οδός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»