Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

Φθηνό και άφθονο ρώσικο πετρέλαιο...Γιόκ!

Για την πρώτη μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής της κατά την τελευταία δεκαετία ετοιμάζεται η Ρωσία, τη στιγμή που σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Lukoil, Λεονίντ Φεντούν, η ρωσική παραγωγή του «μαύρου χρυσού» έχει φτάσει ήδη το ανώτατο σημείο της.

Τον Μάρτιο η Ρωσία απέτυχε για τρίτο εν σειρά μήνα να αυξήσει την πετρελαϊκή παραγωγή της σημειώνοντας μάλιστα μείωση 1%, ρίχνοντάς την στα 9,76 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Η πτώση της παραγωγικής ικανότητας της υπ αριθμόν 2 πετρελαιοπαραγωγού χώρας του πλανήτη, προκαλεί έντονη ανησυχία για το αν η Ρωσία θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τη διαρκώς αυξανόμενη ασιατική ζήτηση και κυρίως εκείνη προερχόμενη από την ενεργοβόρο Κίνα.

Η ρωσική κυβέρνηση παραδέχτηκε μεν μια στασιμότητα στην πετρελαϊκή ανάπτυξη, ωστόσο, απέφυγε να σχολιάσει σχετικά με το αν η μετασοβιετική παραγωγή πετρελαίου έχει ήδη αποδώσει το μέγιστο δυνατό.

Η παραγωγή
Σύμφωνα με τον Φεντούν, η Ρωσία θα καταφέρει να διατηρήσει την παραγωγή της μεταξύ 8,5-9 εκατ. βαρέλια ημερησίως για τα επόμενα 20 χρόνια, μονάχα εάν οι πετρελαϊκές εταιρείες επενδύσουν πολλά δισ. δολ. για την ανακάλυψη και εκμετάλλευση νέων πετρελαϊκών αποθεμάτων.

Υπολογίζει μάλιστα πως το ποσό που απαιτείται φτάνει ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Με τα αποθέματα της δυτικής Σιβηρίας να έχουν φτάσει στο μέγιστο της απόδοσής τους, οι επενδύσεις για ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων θα πρέπει πλέον να στραφούν στην ανατολική Σιβηρία, την Κασπία και την Αρκτική.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»