Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε χθες Πέμπτη την άμεση εθνικοποίηση του τομέα των βιομηχανιών τσιμέντου, στον οποίο μετέχουν οι όμιλοι Lafarge (Γαλλία), Holcim (Ελβετία) και Cemex (Μεξικό).
«Θα εθνικοποιήσουμε τη βιομηχανία του τσιμένου (...) απ' αυτή τη στιγμή, λαμβάνοντας όλα τα νομικά και οικονομικά μέτρα», δήλωσε ο Ούγκο Τσάβες σε ραδιοτηλεοπτικό μήνυμά του. Ο Τσάβες εξήγησε πως πρόκειται για μια «στρατηγική» απόφαση και διευκρίνισε πως οι ξένες εταιρείες θα αποζημιωθούν.
Ο όμιλος Lafarge δεν θέλησε να αντιδράσει άμεσα, αλλά διευκρίνισε σήμερα στο Παρίσι πως δεν βρίσκεται παρά στην τρίτη θέση του τομέα στη Βενεζουέλα, πίσω από τους ομίλους Cemex και Holcim. Η παραγωγή του Lafarge στη χώρα αυτή φτάνει το 1,6 εκατομμύριο τόνους τσιμέντο.
«Το αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά», δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ο Πέτερ Γκίζελ, εκπρόσωπος του ελβετικού ομίλου Holcim. «Παραμένουμε ήρεμοι, επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνει πως ο τομέας θα εθνικοποιηθεί», πρόσθεσε. Διευκρίνισε πως ο Holcim έχει δύο εργοστάσια στη Βενεζουέλα δυναμικότητας 3 εκατομμυρίων τόνων τσιμέντου ετησίως.
Το Μεξικό ζήτησε εξηγήσεις από τη Βενεζουέλα. «Ο υπουργός Εξωτερικών ήρθε σε επαφή με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας για να πληροφορηθεί σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου Ούκγο Τσάβες», ανακοινώθηκε από το υπουργείο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
3 σχόλια:
Η αλήθεια είναι ότι η Βενεζουέλα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια αλματώδη οικονομική ανάπτυξη . Η οποία σαφώς είναι απόρροια των τιμών του πετρελαίου .
Με την σκέψη ότι τα αποθέματα του πετρελαίου , όχι μόνο στη Βενεζουέλα άλλα και στον υπόλοιπο κόσμο είναι πεπερασμένα , μένει με αγωνία να περιμένουμε να δούμε τι θα προκύψει με αυτές τις εθνικοποιήσεις και τις κρατικοποιήσεις που κάνει ο Τσάβες ., ο Μοράλες και οι παρ’ αυτώ .
Εγώ πάντως προσωπικά έχω πειστεί ότι το μοντέλο της «ελεύθερης» οικονομίας , με το λιγότερο κρατικό παρεμβατισμό , και τις ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων τμημάτων του δημόσιου τομέα ( βλ. κοινωνική ασφάλεια – φυλακές – στρατός – τηλεπικοινωνίες έχει χρεοκοπήσει )
ανώνυμε (συμφωνουμε) εσύ το λες αφού το κατάλαβες, οι άλλοι που έχουν τα χτένια και τα γένια τι κάνουν;
Όλα τελικά δείχνουν να αποκτούν ένα νόημα ακόμα και εκ του παρώντος.
Η περίοδος του "μεσοπολέμου" τελείωσε.Αυτό που ξεκίνησε το στο τέλος της δεκαετίας του 1980 και εξελίχθηκε έως τις μέρες μας, κλείνει με την δυνητικη οικονομική εδραίωση των 2 άλλων Υπερδυνάμεων: Ρωσίας και Κίνας.
Η ισορροπία μεταξύ του δυτικού ανοιχτού συστήματος και άλλων συστημάτων με ισχυρότερο κρατικό παρεμβατισμό
(κυρίως των χωρών της Μέσης Ανατολής, Κίνας , Ρωσίας και ορισμένων Λατινοαμερικάνικων χωρών-την σημαντικότητα της Αφρικάνικης Ηπείρου θα την παραμερίσω προς το παρών-)
έχει αλλάξει και -κυρίως- συνεχίζει αλλάζει. Ο όγκος των συναλλαγών και των εμπορευόμενων προϊόντων και υπηρεσιών των χωρών αυτών είναι πια, σχεδόν στο μέγεθος (μπορεί και παραπάνω) που βρίσκονταν οι αντίστοιχες συναλλαγές της ΕΣΣΔ και των συμμάχων της.
Εν ολίγοις, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι το ψυχροπολεμικό σενάριο επαναλαμβάνεται, με την διαφορά ότι, τα 2 διαφορετικού τύπου συστήματα, συνυπάρχουν ΑΛΛΑ ΚΑΙ αλληλεπιδρούν σε ένα ενιαίο διεθνές επίπεδο. Όχι εξ'αρχης σε 2 διαφορετικά διεθνή επίπεδα όπως στον 1ο Ψυχρό Πόλεμο.
Η Υψηλή Στρατηγική του κάθε Συνασπισμού Υπερδυνάμεων και των αντίστοιχων Υπερδυνάμεων που τους απαρτίζουν, έχει πια ένα διευρυμένο ταμπλώ πάνω στο οποίο μπορεί να παίξει με πιο "πλάγιες" τακτικές.
Πχ.Η επίδραση των μη Δυτικών κεφαλαίων (και των αντίστοιχων τοποθετήσεών τους) στις Δυτικές Χρηματαγορές και Κεφαλαιαγορές, έχει πολλαπλασιαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό σε σχέση με την επίδραση που είχε πριν την δεκαετία του '80.
Τώρα,
@geokalp
Οι ΗΠΑ, έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα επικράτησης, αλλά δεν σημαίνει ότι ο κάθε Τσέινι και Γούλφοβιτς κτλ κτλ δεν "φορτώνονται" από παντού!
Όπως και στη Ρώμη και στα Μακεδονικα Βασίλεια ή στη Κινέζικη Αυτοκρατορία του 3-4ου αιώνα, η προκλητικότητα με την οποία συσσωρεύτηκε ο πλούτος σε πολύ περιορισμένο αριθμό ατόμων, έτσι και σήμερα στις ΗΠΑ υπάρχει μια πανίσχυρη ελίτ, η οποία ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΟΣΤΟΣ (ακόμα και ολόκληρης της χώρας της) θέλει να κρατήσει την ΑΤΟΜΙΚΗ ΤΗΣ ισχύ στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα, έτσι ώστε, ακόμα και στην περίπτωση που η "αυτοκρατορία" συρρικνωθεί, αυτοί να συνεχίζουν να είναι άρχοντες του "εναπομειναντος" κράτους.
Δημοσίευση σχολίου