Συμφωνία για τη δημιουργία κοινοπραξίας με τη Λιβύη υπέγραψε η ρωσική Gazprom και ενημέρωσε ότι διεξάγει προκαταρκτικές συνομιλίες σχετικά με πρόγραμμα αξίας δισ. δολαρίων για την κατασκευή αγωγού που θα τροφοδοτεί την Ευρώπη με φυσικό αέριο από τη Νιγηρία μέσω της Σαχάρας.
Τα νέα βήματα του ρωσικού κρατικού μονοπωλίου στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ελέγχου που ασκεί στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς με φυσικό αέριο έγιναν γνωστά μετά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη
Λιβύη -την πρώτη από το 1985- κατά την οποία το Κρεμλίνο προχώρησε στη διαγραφή χρέους της βορειοαφρικανικής χώρας, ύψους 4,5 δισ. δολαρίων, με αντάλλαγμα την υπογραφή σημαντικών στρατιωτικών και εμπορικών συμβολαίων μεταξύ της Τρίπολης και ρωσικών εταιρειών.
Παράλληλα, όπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Λιβύης, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι και του Ρώσου προέδρου, ο πρώτος υποστήριξε τη δημιουργία οργανισμού χωρών που παράγουν φυσικό αέριο στο πρότυπο του ΟΠΕΚ.
Η Gazprom συμφώνησε να δημιουργήσει κοινοπραξία με τη National Oil Corporation of Libya για την εξερεύνηση νέων κοιτασμάτων, παραγωγή, μεταφορά και εμπορία πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η συμφωνία αυτή ήλθε μετά από την ανακοίνωση, προ δύο εβδομάδων, της Gazprom και της ιταλικής Eni ότι οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να συνεργαστούν σε «τρίτες χώρες». Η Eni είναι η ξένη εταιρεία με το μεγαλύτερο εύρος δραστηριοτήτων στον
ενεργειακό τομέα της Λιβύης και, προσφάτως, συμφώνησε να διπλασιάσει τη δυναμικότητά της με έναν υποθαλάσσιο αγωγό, στον πυθμένα της Μεσογείου, μέσω του οποίου θα μεταφέρονται 8 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ιταλία.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, ο οποίος συνόδευσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο ταξίδι του στη Λιβύη, επανέλαβε, το ενδιαφέρον του ρωσικού κρατικού μονοπωλίου να συμμετάσχει στην κατασκευή του δεύτερου τμήματος του αγωγού που θα συνδέει τη βορειοαφρικανική χώρα με τη Σικελία.
Παράλληλα, ο κ. Μίλερ ενημέρωσε ότι η Gazprom διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση της Νιγηρίας σχετικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής της σε πρόγραμμα ύψους 13 δισ. δολαρίων για την κατασκευή αγωγού μήκους 4.000 χιλιομέτρων, ο οποίος, διασχίζοντας τη Σαχάρα, θα συνδέσει το δέλτα του Νίγηρα με τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην ακτή της Αλγερίας στη Μεσόγειο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου