Του Γιώργου Παυλόπουλου
Τη γνωστή και δοκιμασμένη τακτική της «ενεργειακής διπλωματίας» χρησιμοποιεί η Τεχεράνη, προκειμένου να κάνει ματ στα σχέδια των ΗΠΑ για πολιτική απομόνωσή της.
Αρωγό σε αυτή της την προσπάθεια έχει τη Μόσχα, η οποία ήδη έχει αποκρούσει τις αμερικανικές μεθοδεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με το Ιράν σε επίπεδο πυρηνικής τεχνολογίας.
Έτσι, με όπλο τα τεράστια κοιτάσματα της χώρας σε πετρέλαιο και, κυρίως, σε φυσικό αέριο -το Ιράν διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα διαπιστωμένα αποθέματα (βλέπε σχετικό γράφημα)- ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση μιας καίριας συμφωνίας.
Πρόκειται για την υπογραφή του οριστικού συμβολαίου για την κατασκευή ενός στρατηγικής σημασίας αγωγού, μήκους 6.700 χιλιομέτρων και αξίας 7,5 δισ. δολαρίων, ο οποίος θα τροφοδοτεί τις «διψασμένες» για ενέργεια αγορές της Ινδίας και του Πακιστάν με 150 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ημερησίως.
Μάλιστα, το έργο έχει κινήσει το ενδιαφέρον τόσο της Κίνας όσο και της Ρωσίας, η οποία έχει εδώ και μήνες εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχει στην κατασκευή του έργου.
Επισκέψεις
Το θέμα κυριάρχησε στις ολιγόωρες επισκέψεις που πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Ιράν στο Πακιστάν και την Ινδία, χθες και προχθές.
Στο Ισλαμαμπάντ, όπου πραγματοποίησε την πρώτη στάση, ο Αχμαντινετζάντ συνάντησε τον δικτάτορα Περβέζ Μουσάραφ και τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Γιουσάφ Ράζα Γκιλάνι, με τους οποίους επαναβεβαίωσε την πλήρη συμφωνία των δύο πλευρών για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, αρχής γενομένης από το 2010.
Στη συνέχεια και έπειτα από μία σύντομη στάση στη Σρι Λάνκα (όπου επίσης συζητήθηκαν ενεργειακά θέματα), ο Ιρανός πρόεδρος προσγειώθηκε στο Νέο Δελχί.
Εκεί, είχε το δυσκολότερο έργο - άλλωστε, τα σχέδια για τον συγκεκριμένο αγωγό χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 90, «κολλούσαν» όμως στις αντιρρήσεις της Ινδίας, η οποία επικαλούνταν λόγους ασφαλείας, καθώς αυτός θα διατρέχει το έδαφος του μεγάλου εχθρού της, του Πακιστάν.
Σήμερα, ωστόσο, οι προοπτικές δείχνουν να είναι πιο ευοίωνες από ποτέ, καθώς την περασμένη Παρασκευή οι υπουργοί Ενέργειας Πακιστάν και Ινδίας δήλωσαν ότι έχουν επιλύσει όλες σχεδόν τις εκκρεμότητες.
Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν έντονη ανησυχία στην Ουάσιγκτον. Πέρα από το ενδεχόμενο να ναυαγήσουν τα σχέδιά τους για απομόνωση του Ιράν, οι Αμερικανοί είναι τώρα υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη πιο επικίνδυνο γι αυτούς σενάριο: να χάσουν την Ινδία από στρατηγικό εταίρο -τον μοναδικό που διαθέτουν στην ευρύτερη περιοχή.
Γι αυτό, είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν όσα όπλα διαθέτουν. Ανάμεσά τους είναι η επιτάχυνση της πυρηνικής συνεργασίας με το Νέο Δελχί, ως αντίβαρο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας.
Εάν όμως η προσπάθειά τους αποτύχει, τότε ο/η διάδοχος του Τζ. Μπους θα κληθεί να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση...
Πηγή: Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου