Παρασκευή 25 Απριλίου 2008

Η ενεργειακή σκακιέρα και τα αντικρουόμενα στρατηγικά συμφέροντα.

Διατροφική κρίση: «Πόλεμος» για τη χρήση των βιοκαυσίμων

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Μέχρι πριν από λίγους μήνες, αρκετοί αντιμετώπιζαν τα βιοκαύσιμα περίπου ως... μάννα εκ γης για τον περιορισμό των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη. Ανάμεσά τους ήταν εκατομμύρια άνθρωποι στις φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίοι έβλεπαν στην καλλιέργεια της πρώτης ύλης για την παραγωγή βιοκαυσίμων μια ευκαιρία για να ξεφύγουν οριστικά από την ένδεια και τη μιζέρια τους.

Δεν έδιναν μάλιστα σχεδόν καμία σημασία στις προειδοποιήσεις των ειδικών, ότι η αλόγιστη χρήση αυτής της -αναμφίβολα πιο «καθαρής»- πηγής ενέργειας ενδέχεται να αποδειχθεί ακόμη πιο καταστροφική και από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Όλα αυτά, όμως, φαίνεται ότι δεν ισχύουν πια.

Η ραγδαία αύξηση της τιμής πολλών τροφίμων, όπως είναι το σιτάρι, η τιμή του οποίου έχει αυξηθεί κατά 50% από τις αρχές του έτους, απειλεί με λιμό δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και αναγκάζει τους πάντες να αναζητήσουν τις αιτίες που κρύβονται πίσω από αυτό το φαινόμενο.

Αίφνης, λοιπόν, ανακαλύπτουν με έκπληξή τους ότι ένας από τους βασικούς υπεύθυνους είναι τα βιοκαύσιμα, καθώς για την παραγωγή τους απαιτούνται ολοένα μεγαλύτερες εκτάσεις εύφορης γης - οι οποίες «αφαιρούνται» από άλλες, ζωτικής σημασίας καλλιέργειες, εκτοξεύοντας τις τιμές στα ύψη (με τη βοήθεια, φυσικά, και των κερδοσκόπων).

Αναταράξεις
Η υπόθεση, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές αναταράξεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα, έσπευσε πριν από μία εβδομάδα να ανακοινώσει το «πάγωμα» των επιδοτήσεων στις καλλιέργειες που απαιτούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων, φοβούμενη τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η επέκτασή τους. Ο δε Γάλλος γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, δήλωσε ότι η παραγωγή βιοκαυσίμων από προϊόντα που προορίζονται για τη διατροφή «συνιστά ένα πραγματικό ηθικό πρόβλημα». Προχθές, ωστόσο, υποτασσόμενη στις πιέσεις που της ασκήθηκαν, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να αναθεωρήσει τον στόχο της για αντικατάσταση, μέχρι το 2020, κατά 30% των ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιούνται στις μεταφορές από βιοκαύσιμα.

Ανάλογη είναι και η κατάσταση που επικρατεί στη Λατινική Αμερική - μια περιοχή, όπου οι σχετικές καλλιέργειες είναι εξαιρετικά διαδεδομένες, παράλληλα όμως πλήττεται ολοένα περισσότερο από την αύξηση της τιμής των τροφίμων. Χαρακτηριστικά, ο Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα, πρόεδρος της Βραζιλίας, μιας από τις κορυφαίες χώρες-παραγωγούς βιοαιθανόλης παγκοσμίως, ισχυρίστηκε τη Δευτέρα ότι αποκλειστικός υπεύθυνος για τη διαφαινόμενη διατροφική κρίση είναι η έκρηξη στις τιμές του πετρελαίου και όχι τα βιοκαύσιμα.

Προτεραιότητα
Η απάντηση ήρθε δια στόματος των ηγετών δύο άλλων χωρών της περιοχής, της Βολιβίας και του Περού. «Είναι πολύ σοβαρό το γεγονός ότι δίνεται μεγαλύτερη σημασία στα αυτοκίνητα από τους ανθρώπους. Για εμάς, όμως, πόσο σημαντική είναι η ζωή και πόσο τα αυτοκίνητα; Σας λέω, λοιπόν, ότι η ζωή είναι πρώτη και τα αυτοκίνητα δεύτερα», είπε ο Βολιβιανός πρόεδρος Έβο Μοράλες, ζητώντας από τους διεθνείς οργανισμούς να λάβουν κατεπείγοντα μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης βιοκαυσίμων και των σχετικών καλλιεργειών.

Ο «πόλεμος», πάντως, θα συνεχιστεί.

Η Ε.Ε.
Η Ε.Ε. έσπευσε πριν από μία εβδομάδα να ανακοινώσει το «πάγωμα» των επιδοτήσεων στις καλλιέργειες που απαιτούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων, φοβούμενη τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η επέκτασή τους.

Η Βραζιλία
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα, μιας από τις κορυφαίες χώρες-παραγωγούς βιοαιθανόλης παγκοσμίως, ισχυρίστηκε ότι αποκλειστικός υπεύθυνος για τη διαφαινόμενη διατροφική κρίση είναι η έκρηξη στις τιμές του πετρελαίου και όχι τα βιοκαύσιμα.

Πηγή: Ημερησία

2 σχόλια:

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Η μάχη για την ενέργεια!

Με όλη μου την αγάπη, σου εύχομαι..
Καλό Πάσχα και καλή Ανάστση !

Τdi είπε...

Φιλαράκο..σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις ευχές σου και ανταποδίδω στο μέγιστο!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»