ΑΝΑΝΕΩΣΗ --30/04/08--
Σας παραθέτω ένα πολύ καλό άρθρο από τους Financial Times το οποίο προσδίδει και μια ακόμα πιο διευρυμένη διάσταση στο θέμα..Τα διαγράμματα είναι επίσης πολύ ενδιαφέροντα!
Food crisis is a chance to reform global agriculture
-----------------------------------------------------------------
Της Ντίας Ζάβρα
Κοινό μέτωπο απέναντι στη νέα παγκόσμια απειλή -την επισιτιστική κρίση- επιχειρούν να συστήσουν ΟΗΕ, Παγκόσμια Τράπεζα και Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, προκειμένου να ανακόψουν την ξέφρενη κούρσα στις τιμές τροφίμων και να αποτρέψουν μια ανθρωπιστική αλλά και οικονομική κρίση.
Οι επικεφαλής 20 υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ και ο επικεφαλής του ΠΟΕ Πασκάλ Λαμί έδωσαν το «παρών» στη διήμερη συνεδρίαση που ξεκίνησε χθες στη Βέρνη και θα ολοκληρωθεί σήμερα -πιθανότατα- με ένα κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο θα παρουσιάζονται οι προτάσεις των διεθνών οργανισμών για την καταπολέμηση του «αγροπληθωρισμού».
Με την έναρξη της συνόδου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν ζήτησε τη λήψη έκτακτων μέτρων, ώστε οι φτωχότεροι πολίτες να αποκτήσουν πρόσβαση στα βασικά αγαθά εντός των επομένων μηνών.
«Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε η κρίση θα κλιμακωθεί και θα απειλήσει την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική πρόοδο, ακόμα και την πολιτική σταθερότητα», προειδοποίησε ο Κι-μουν.
Διεθνείς οργανισμοί και αξιωματούχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γι αυτό το «σιωπηρό τσουνάμι» που καταπνίγει τη μία μετά την άλλη τις χώρες (κυρίως τις φτωχότερες), σκορπώντας στο πέρασμά του λαϊκές εξεγέρσεις και διαλυμένες κυβερνήσεις.
Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να οδηγηθούν στα όρια του λιμού, τουλάχιστον 37 χώρες βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τίποτα (αυτή τη στιγμή τουλάχιστον) δεν μοιάζει ικανό να αναστρέψει την ανοδική πορεία των τιμών των τροφίμων.
Μόνο τον τελευταίο χρόνο, η τιμή του σίτου αυξήθηκε κατά 130%, της σόγιας κατά 87%, του ρυζιού κατά 74% και του καλαμποκιού κατά 31%.
Εξελίξεις που καθιστούν επιτακτική την κινητοποίηση των διεθνών φορέων... Ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα στη σίτιση, Ζαν Ζιγκλέρ χαρακτήρισε τη σύνοδο της Βέρνης «σημαντική για τους ανθρώπους που πεινούν στον πλανήτη» και επανέλαβε την έκκλησή του για «μορατόριουμ» στην παραγωγή καυσίμων, την οποία έχει χαρακτηρίσει «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Μέτρα
«Ο ΟΗΕ πρέπει να αντιμετωπίσει επειγόντως την κατάσταση και να βοηθήσει τους πληθυσμούς», τόνισε από την πλευρά του ο Κι-μουν, προαναγγέλλοντας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης.
Ηδη πάντως, πολλές χώρες στην Ασία αναλαμβάνουν από μόνες τους δράση...
Οι Φιλιππίνες προανήγγειλαν την έκδοση «δελτίων ρυζιού»για τις φτωχότερες οικογένειες, η Μαλαισία -η οποία παράγει το 70% του ρυζιού που καταναλώνει- ανακοίνωσε ότι θα επιδοτήσει τους παραγωγούς, ενώ οι αρχές στο Βιετνάμ προειδοποίησαν ότι οι κερδοσκόποι εφεξής θα «τιμωρούνται σκληρά».
Πηγή: Ημερησία
Global food crisis |
In Pakistan and Thailand, army troops have been deployed to avoid food being seized from fields and warehouses
Prices in these countries for foodstuffs such as rice, wheat, sorghum and maize have doubled
Causes of crisis range from financial speculation on food commodities, desertification, population increases, China and India's economic growth and use of grains to make biofuels
Cost of funding projects enabling governments to tackle food crisis could be up to $1.7bn
However world cereal production in 2008 is projected to increase by 2.6 per cent to a record 2,164 million tonnes
Source: United Nations Food and Agricultural Organisation (FAO) SOURCE: Al Jazeera |
8 σχόλια:
η απειλή δεν είναι για όλους...
Τους λαούς ή τους ανθρώπους εννοείς;
τους λαούς το ίδιο...
καθώς, αυτοί που πεινούν, θα πεινάσουν ακόμα περισσότερο
"developing"
δες και Food crisis is a chance to reform global agriculture
προτού το διαβάσω...χρόνια πολλά φίλε μου!
Πολύ δυνατό το άρθρο.. όντως δίνει μια ακόμα πιο διευρυμένη και ολοκληρωμένη διάσταση στο θέμα!
..μάλλον τα κουπόνια δεν τα αποφεύγουμε..
Και τέλος, αυτή η κρίση, πιστέυω θα ξανα-ανοίξει την συζήτηση που σταμάτησε στις προηγούμενες δεκαετίες και αφορούσε τον κρατικό παρεμβατισμό και τον εγχώριο προστατευτισμό.
Αναπόφευκτα, η πολιτική συζήτηση θα επανέλθει στο δίλλημα, σοσιαλισμός ή καπιταλισμός;
Εφόσον τα προσφερόμενα και τα παραγόμενα αγαθά του πλανήτη είναι πεπερασμένα είναι νομοτέλεια …ο σοσιαλισμός – εφόσον θέλουμε να συνυπάρξουμε- μόνο με κεντρική πολιτική που θα εφαρμόσει ένα σύστημα –όσο είναι αυτό δυνατό- δίκαιης κατανομής αγαθών ( καύσιμων –τροφίμων – παιδείας – υγείας ) .
ελλην φορολογουμενος
Τη νομοτέλεια αυτή όμως δεν είναι σε θέση να κατανοήσει η απανταχού αριστερά και ουσιαστικά περιφέρεται μεταξύ κάποιων δογματικών αγκυλώσεων του παρελθόντος και σε νέα ιδεολογήματα περί μεταναστών και περιβαλλοντικών ανησυχιών .Με αυτές τις αντιλήψεις και τις ιδεοληψίες το πιο πιθανόν είναι να βιώσουμε στο μέλλον μια επανάσταση που θα γίνει χωρίς …λόγο.
ψέματα με λόγο χωρίς στόχο
συνεχεια
ελλην φορολογουμενος
Ξέρεις ότι δεν μπορώ να διαφωνήσω σε τίποτα απ'όσα είπες..
Πάντως σκέφτομαι να αναρτήσω ένα άρθρο ακριβώς για αυτό το θέμα. Να αναπτυχθεί διάλογος καθαθαρά πάνω σε αυτό το ζήτημα. Πιστεύω θα έχει ενδιαφέρον.
Και η άποψή σου θα είναι παραπάνω από καλοδεχούμενη φίλε μου!
ΥΓ Χρόνια πολλά και καλή πρωτομαγιά!
Δημοσίευση σχολίου