Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

Το Καυκάσιο Μεγάλο Παιχνίδι

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η αντιπαράθεση Ρωσίας-Γεωργίας, με τη Μόσχα να ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία σε Αμπχαζία και Νότια Οσετία, καταγγέλλοντας την πρώην σοβιετική δημοκρατία ότι προετοιμάζεται για πόλεμο.

Η Τιφλίδα αρνείται κατηγορηματικά ότι σχεδιάζει επίθεση εναντίον των αποσχισθέντων επαρχιών, η Μόσχα όμως υποστηρίζει ότι η αναδίπλωση των γεωργιανών στρατευμάτων στα σύνορα της Αμπχαζίας αποδεικνύει ότι η Γεωργία σχεδιάζει επίθεση.

Προειδοποίηση
Λίγες ημέρες νωρίτερα άλλωστε η Ρωσία προειδοποίησε ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει βία για να προστατεύσει τους Αμπχάζιους...

«Οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν επιτακτική την ανάγκη αύξησης των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στις ζώνες των συγκρούσεων», ανακοίνωσε χθες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Η κρίση στις ήδη εύθραυστες σχέσεις των δύο χωρών ξέσπασε όταν ο Ρώσος απερχόμενος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή σε στρατιωτικούς αξιωματούχους να συσφίξουν τις σχέσεις τους με τους αυτονομιστές σε Αμπχαζία και Νότια Οσετία.

Απόφαση που η Μόσχα αιτιολόγησε, εκφράζοντας φόβους για το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών στις περιοχές αυτές, που η Γεωργία εκλαμβάνει όμως ως απάντηση στην προσπάθειά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Οι τελευταίες «πολεμικές» ιαχές αναμένεται πάντως να προκαλέσουν την αντίδραση της Δύσης. Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που έσπευσε να λάβει θέση, με το υπουργείο Αμυνας να συστήνει και στις δύο πλευρές αυτοσυγκράτηση, παράλληλα όμως να επαναλαμβάνει την υποστήριξη του Παρισιού στην εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας.

Πηγή: Hμερησία

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή πάμε για καυκάσιο πόλεμο στεγνα μας λένε?

Ανώνυμος είπε...

Αν ξεκινήσουν οι Αζέροι τα δικά τους αλητρωτικά τι γίνεται?

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»