Κυριακή 6 Απριλίου 2008

Ασυμφωνίες και Συμφωνίες μεταξύ των Μεγάλων...

Συμφωνία - πλαίσιο για τις διμερείς σχέσεις υπέγραψαν Μπους και Πούτιν, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσουν το ζήτημα της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στην Ευρώπη

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζορτζ Μπους απέτυχαν να συγκεράσουν όλες τις διιστάμενες απόψεις τους που αφορούν την προτεινόμενη αμερικανική αντιπυραυλική «ασπίδα» στο ευρωπαϊκό έδαφος, πέτυχαν όμως να μονογράψουν σήμερα τη συμφωνία-πλαίσιο για τις στρατηγικού χαρακτήρα σχέσεις στο μέλλον. Συμφωνία που σημειωτέον «θυμίζει» όλα εκείνα «τα θετικά», που βελτίωσαν τις αμερικανορωσικές σχέσεις τα τελευταία λίγα έτη.

«Δεν μεταβλήθηκαν οι θεμελιώδεις προσεγγίσεις μας για το αμερικανικό σχέδιο» - η Μόσχα κρίνει ότι απειλείται από αυτό η πυρηνική της ασφάλεια - τονίστηκε από τον πρόεδρο Πούτιν, ευθύς εξ' αρχής, στη συνέντευξη Τύπου μετά τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπους.

«Δεν θα το αποκρύψω, ένα από τα πλέον ακανθώδη για μάς ζητήματα ήταν και είναι η αντιπυραυλική άμυνα στο ευρωπαϊκό έδαφος» εξήγησε.

Αλλωστε, τούτο απορρέει και από το κοινό ανακοινωθέν ύστερα από μιάμιση ώρας συνομιλίες νωρίτερα σήμερα:

«Η ρωσική πλευρά διαφωνεί με την αμερικανική πρόταση για Τσεχία και Πολωνία, επανέλαβε την 'εναλλακτική' της πρόταση».

«Ακουσε τις ανησυχίες μας, όμως, η αμερικανική πλευρά» πρόσθεσε πάντως με νόημα ο πρόεδρος Πούτιν. «Με εντιμότητα, προθυμία και ανοικτό μυαλό ακούει τους εταίρους του», ο πρόεδρος Μπους, αναγνώρισε επίσης ο Ρώσος πρόεδρος.

«Μάς απομένει δουλειά, ώστε να πειστούν οι σύμμαχοι, ότι ο στόχος του συστήματος αυτού δεν είναι η Ρωσία» αντέτεινε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος στη νατοϊκή σύνοδο στο Βουκουρέστι συγκέντρωσε υποστήριξη από ικανό αριθμό συμμάχων της Ουάσινγκτον για το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Η Ουάσινγκτον διακηρύσσει πως αυτή η «ασπίδα» θα αποτρέψει την απειλή, που αντιπροσωπεύουν για τους ευρωπαίους συμμάχους της, οι βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν.

Καλό κλίμα επαφών

Και οι δύο ηγέτες, ανέδειξαν τη θερμή διαπροσωπική σχέσή τους κατά την επταετή «κοινή» προεδρική διαδρομή, σημειώνουν οι διπλωματικοί αναλυτές. Παραδείγματος χάρη λαμβάνοντας αποστάσεις, κάπως, από το εθιμικό πρωτόκολλο, ο πρόεδρος Μπους δεν απέκρυψε «τη λίγη...νοσταλγία», που θα τού προκαλέσει σίγουρα αυτή η «αποχαιρετιστήρια» επίσημη συνάντησή του με τον πρόεδρο Πούτιν.

«Αποδεικνύεται, εδώ, ότι...η ζωή συνεχίζεται» ακούστηκε, σχεδόν να μονολογεί, ο Αμερικανός πρόεδρος.

Κατ'ουσίαν, ο πρόεδρος Μπους κατέστησε επίσης σαφές ότι είχε την επιθυμία από αυτήν την καλή διαπροσωπική σχέση --"τον ψυχισμό του προέδρου Πούτιν τον αντιλήφθηκα από την πρώτη μας κιόλας συνάντηση», είπε-- «κάτι να μείνει για τους 'διαδόχους' μας» στην προεδρία των κρατών μας.

Μεντβέντεφ: Επιθυμώ καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Μπους είχε στο θέρετρο του Σότσι την πρώτη επικοινωνία «σε βάθος» με τον «διάδοχο» του Βλαντίμιρ Πούτιν στη ρωσική προεδρία, τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο οποίος αναλαμβάνει τον ερχόμενο μήνα. Από τους αναλυτές αναδεικνύεται η κοινή βούληση να γίνει σωστή διαχείριση των διμερών σχέσεων κατά την κρίσιμη «μεταβατική» περίοδο.

Αυτήν την πρώτη ουσιαστική επικοινωνία στο Σότσι, ο αμερικανός πρόεδρος την χαρακτήρισε «θετική».

Πρόσθεσε ο πρόεδρος Μπους, αποδεικνύοντας άλλη μία φορά την αθυροστομία του, σύμφωνα με παριστάμενους : (για τον συνομιλητή μου) αποκόμισα την αίσθηση ενός «εξυπνου ανθρώπου, που τον διακρίνει η ευθύτητα» και, μπορείτε να το πείτε αυτό, είπε συνοψίζοντας, απευθυνόμενος στους Αμερικανούς δημοσιογράφους, «εντυπωσιάστηκα κιόλας».

Ο ίδιος ο Μεντβέντεφ, υποσχέθηκε σήμερα «να συνεχίσει» μετά από αυτό το καλό «ξεκίνημα», που «διέγραψε» η καλή προσωπική σχέση των προέδρων Μπους και Πούτιν.

Με αστεϊσμούς, όπως ότι «χαίρομαι που η δημοσιογραφική συνοδεία μου δεν μπόρεσε να δει την απόπειρά μου να χορέψω (προφανώς ρωσικό χορό, μετά το δείπνο του Σαββατόβραδου), ο Αμερικανός πρόεδρος χαμογελώντας επιχείρησε να «διασκεδάσει» τις όποιες εντυπώσεις από την «σκληράδα» της διαδικασίας στα σημεία εκείνα, όπου τελικώς διαπιστώθηκε μία αξεπέραστη διαφωνία και έτσι καμία από αυτές δεν κατέστη, τελικά, δυνατόν «να ενταφιαστεί».

«Όταν όλα ειπωθούν και γίνουν, τότε θα σφίξουμε (με τον ρώσο πρόεδρο) τα χέρια», είχε δήλωσε από το πρωϊ ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, προαναγγέλλοντας τη μονογραφή συμφωνίας-πλαισίου με την Ρωσία--έναν «οδικό χάρτη» των μελλοντικών διμερών σχέσεων.

Τέλος, από τον πρόεδρο Μπους υπενθυμίστηκε (μετά τις πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες) ότι «ο τομέας του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη Ρωσική Ομοσπονδία, παραμένει κάτω από το στενό έλεγχο» της Ουάσινγκτον. Σχετικώς, οι διπλωματικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι των Δημοκρατικών, για το ίδιο θέμα έχουν ήδη ασκήσει πολύ αυστηρότερη δημόσια κριτική προς τη Μόσχα.

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από BBC, AΠΕ - ΜΠΕ

3 σχόλια:

geokalp είπε...

"καλές" σχέσεις...
"κουτσό παπί" δε λέγεται ο απερχόμενος προεδρος των ΗΠΑ;

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

"Δώσανε τα χέρια" -))))
Καλημέρα φίλε μου, ενημερώνομαι καθημερινά από σένα.
(και ας μην σχολιάζω)

Τdi είπε...

Καλησπέρα φιλαράκο!

(..με τιμάει δεόντως το τελευταίο σχόλιό σας..)

Έτσι δεν τα δώσανε και οι Γερμανοί με τους Ρώσους με το Molotov-Ribbentrop ;;;

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»