Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Πάγωματα και εκβιασμοί ... Βαλκανοποίηση της ΕΕ !

Η Σλοβενία παρεμπόδισε το κλείσιμο ενός ακόμη κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ομάδας εργασίας για τη διεύρυνση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετέδωσε το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, τα 26 κράτη - μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να κλείσει το κεφάλαιο για το εταιρικό δίκαιο, αλλά η Σλοβενία ψήφισε κατά, υποστηρίζοντας ότι και στο συγκεκριμένο κεφάλαιο, η Κροατία έχει καταθέσει έγγραφα που προκαθορίζουν τα σύνορα των δύο χωρών. Το συγκεκριμένο διαπραγματευτικό κεφάλαιο άνοιξε τον Ιούνιο του 2007.

Η Σλοβενία, λόγω των συνοριακών διαφορών με την Κροατία, από το Δεκέμβριο του 2008 έχει «παγώσει» το άνοιγμα οκτώ και το κλείσιμο δύο κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας με την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να βοηθήσει στην επίλυση των συνοριακών διαφορών των δύο χωρών και να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο μία επιτροπή ειδικών υπό την προεδρία του πρώην προέδρου της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι. Για να αρχίσει το έργο της η επιτροπή πρέπει να υπάρξει συμφωνία των δύο πλευρών.

Η χθεσινή συνάντηση των πρωθυπουργών της Κροατίας Ίβο Σάναντερ και της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ, στην πόλη Μόκριτσε της Σλοβενίας για το θέμα των συνοριακών διαφορών υπήρξε άκαρπη, ωστόσο οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχιστούν οι διμερείς επαφές.

Η Κροατία επιμένει ότι οι συνοριακές διαφορές είναι διμερές ζήτημα, το οποίο παραμένει άλυτο από την ανεξαρτητοποίηση των δύο χωρών το 1991 και ότι τέτοιου είδους ζητήματα ποτέ στην ιστορία της ΕΕ δεν ήταν αντικείμενο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Το Ζάγκρεμπ ζητά το θέμα να αφαιρεθεί από την ημερήσια διάταξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ, να υπάρξει απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ή άλλου διεθνούς δικαστικού ιδρύματος και οι δύο χώρες να συμφωνήσουν εκ των προτέρων ότι δεσμεύονται να σεβαστούν τη δικαστική απόφαση.

Για τη Σλοβενία η παραπομπή των συνοριακών διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν είναι αποδεκτή, επειδή επιθυμεί να επιλύσει το πρόβλημα με πολιτική απόφαση σε διμερές επίπεδο ή με διαμεσολάβηση. Ζητά επίσης να επιλυθεί το θέμα έως το τέλος του τρέχοντος έτους, πριν από την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μάλλον δεν μάθουμε ποτέ τι έγινε πραγματικά... Νο.2

Απόστρατος στρατηγός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB, πρώην KGB) που δραστηριοποιείτο στις επιχειρήσεις, δολοφονήθηκε στο κέντρο της Μόσχας, γράφει την Τετάρτη ο ρωσικός Τύπος.

Ο 46χρονος Αλεξάντρ Ρογκατσόφ βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Κυριακής μέσα σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο κοντά σε εστιατόριο με αναμμένη τη μηχανή, γράφει η εφημερίδα Βρέμια Νοβοστέι, επικαλούμενη πηγές της δημοτικής αστυνομίας.

Η αστυνομία της Μόσχας δεν σχολίασε το δημοσίευμα.

Ο στρατηγός Ρογκατσόφ που είχε εργαστεί κυρίως στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Επικοινωνιών της κυβέρνησης (FARSI), η οποία ανήκει στην FSB, παραιτήθηκε το 2002 για να αφοσιωθεί στις επιχειρήσεις του.

Οι σχέσεις του με τον κυβερνήτη της περιοχής Οριόλ, στη νότια Ρωσία, Εγκορ Στρογέφ, την κόρη του οποίου παντρεύτηκε, βοήθησαν τον Αλεξάντρ Ρογκατσόφ να λάβει τη θέση του αντιπροέδρου στην ισχυρή ρωσική κοινοπραξία SISTEMA.

Η κοινοπραξία δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες, τον τραπεζικό τομέα, την αγορά ακινήτων και το λιανικό εμπόριο. Αυτή τη θέση κατείχε έως το 2005.

Την περασμένη εβδομάδα ο Στρογέφ αποπέμφθηκε από τη θέση του κυβέρνηση.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Μάλλον δεν μάθουμε ποτέ τι έγινε πραγματικά...

Ερωτηματικά προκαλεί στην Τουρκία η αυτοκτονία του διοικητή των ειδικών δυνάμεων της ασφάλειας Μπεχτσέτ Οκτάι για λόγους οι οποίοι προς το παρόν παραμένουν άγνωστοι.

Ο διοικητής Μπεχτσέτ Οκτάι αυτοκτόνησε τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει ανακρίνεται ένα άτομο που φέρεται να βρισκόταν μαζί με τον διοικητή στον αυτοκίνητο του δεύτερου την ώρα που αυτοκτόνησε.

Τις τελευταίες μέρες, διάφορα μέσα ενημέρωσης πρόβαλαν ισχυρισμούς περί σχέσεων του Οκτάι με τον πρώην διοικητή των ειδικών δυνάμεων Ιμπραχίμ Σαχίν, ο οποίος είναι ένα από τους βασικούς κατηγορούμενους στη δίκη για την υπόθεσης Εργκένεκον.

Το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu» μετέδωσε επικαλούμενο πηγές του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών ότι δεν υπήρχε θέμα αντικατάστασης του Οκτάι, όπως υποστήριζε μέρος των τουρκικών μέσων ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες.

Δεκάδες στρατιωτικοί, πολιτικοί και δημοσιογράφοι έχουν οδηγηθεί σε δίκη στην Τουρκία για συμμετοχή στο παρακρατικό δίκτυο που κατηγορείται ότι σχεδίαζε την ανατροπή της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

We will try to make it as confusing as possible - part 2

Η Gazprom είναι πιθανόν να διακόψει την αποστολή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, εάν το Κίεβο δεν διευθετήσει πριν από τις 8 Μαρτίου το χρέος των 400 εκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο οικονομικός διευθυντής της ρωσικής εταιρείας Αντρέι Κρουγκλόφ έκανε σχετική δήλωση προς αυτήν την κατεύθυνση ενώπιον του συμβουλίου της διοίκησης της Gazprom το οποίο συνεδρίασε χθες κεκλεισμένων των θυρών.

«Εάν δεν καταβληθούν στις 7 Μαρτίου 400 εκατομμύρια δολάρια, τότε θα διακόψουμε για μία ακόμη φορά την παροχή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία στις 8 Μαρτίου», ανέφερε αξιωματούχος, αναφερόμενος στη δήλωση του οικονομικού διευθυντή.

Επισήμως, στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Gazprom αναφέρεται ότι «η διευθυντική επιτροπή επιφορτίσθηκε με την εφαρμογή των ρυθμίσεων του συμβολαίου για την αποστολή του φυσικού αερίου στην Ουκρανία».

Η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία την 1η Ιανουαρίου 2009, προκαλώντας εκτεταμένη κρίση που έπληξε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Έπειτα από συμβιβαστική λύση που επιτεύχθηκε στις 19 Ιανουαρίου, άρχισε εκ νέου η ροή φυσικού αερίου.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Πεφωτισμένη Δεσποτεία της Ρωσίας


Ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας λίστας εκατό ατόμων που θα αποτελέσουν μια νέα, χρυσή «προεδρική φρουρά». Πρόκειται για τους άριστους της χώρας, που περιλαμβάνουν 36 υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχος, 23 τοπικούς υπαλλήλους, 31 επιχειρηματίες και 10 εκπρόσωπους της επιστήμης, της τέχνης και της θρησκείας.

Όλοι αυτοί θα αποτελέσουν τη νέα χρυσή ελίτ, η οποία επελέγη μετά από μία εξάμηνη διαδικασία που κίνησε ο Πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεβ. Από τον Ιούλιο του 2008, ο Πρόεδρος είχε συγκαλέσει μια επιτροπή 172 ειδικών, οι οποίοι είχαν ως στόχο να επιλέξουν εκατό άτομα με εξέχουσα θέση στους τομείς της δραστηριότητάς τους. Τα εκατό αυτά άτομα θα αποτελούσαν την πηγή για τη στελέχωση της «προσωπικής φρουράς», δηλαδή των στενότερων συμβούλων του Ρώσου Προέδρου.

Τα κριτήρια στα οποία βασίστηκε η επιλογή ήταν τα εξής: οι υποψήφιοι έπρεπε να είναι από 25 έως 50 χρονών, να έχουν ανώτατη εκπαίδευση, να έχουν επιτύχει στον τομέα της δραστηριότητάς τους και να απολαμβάνουν εξαιρετικής φήμης στους κύκλους στους οποίους συναλλάσσονται. Οι υποψήφιοι, απ' τους οποίους επελέγησαν οι 100 ανέρχονταν στους 1.211. Ωστόσο, από την τελική ομάδα μόνον οι δέκα είναι κάτω από 30 χρονών, ενώ μόνον δέκα είναι οι γυναίκες. Σύμφωνα, πάντως, με δημοσιεύματα του ρωσικού τύπου, οι θέσεις που αναμένεται να καταλάβουν τα τυχερά «χρυσά παιδιά» κυμαίνονται από υπουργικούς θώκους έως και διοικήση επαρχιών.

Πηγή: TVXS.gr

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Μεσογειακές Ενεργειακές Μανούβρες


Enel: Προς λήψη δανείων 8 δισ. ευρώ για εξαγορά του 25% της Endesa


Συμφωνία για δάνεια ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ θα συνάψει σήμερα η ιταλική εταιρεία κοινής ωφέλειας Enel SpA, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εξαγορά συμμετοχής 25% στην κορυφαία ισπανική ενεργειακή εταιρεία, Endesa, ανέφεραν δύο τραπεζίτες, που γνωρίζουν την υπόθεση.

Το διακανονισμό των δανείων έχουν αναλάβει οι Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, Mediobanca SpA και Banco Santander, σύμφωνα με τους τραπεζίτες.

Δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της El Pais, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, μεταδίδει σήμερα πως η Acciona συμφώνησε να πουλήσει το μερίδιο που κατέχει στην Endesa στην Enel.

Εκπρόσωπος της Enel αρνήθηκε να σχολιάσει.

Πηγή: Capital.gr

Εντοπίστηκε εντάξει. Τις ποινές να δούμε!

ΗΠΑ: Εντοπίστηκε από το FBI o Allen Stanford


Εντοπίστηκε χθες από πράκτορες του FBI ο κατηγορούμενος για απάτη δισεκατομμυριούχος R. Allen Stanford.
O Stanford είχε διαφύγει στην περιοχή της Fredericksburg της Virginia, 50 χιλιόμετρα νότια της Washington.

Στον 58χρονο Αμερικανό δισεκατομμυριούχο, ο οποίος έχει μηνυθεί από την Securities and Exchange Commission, κατηγορείται μαζί με δύο άλλα πρόσωπα για παραπλάνηση επενδυτών σχετικά με τα πιστοποιητικά καταθέσεων 8 δισ. δολαρίων στην Stanford International Bank, επιδόθηκε η μήνυση της SEC.

Πηγή: Capital.gr

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Ministry of Education presents...

Την οργή των ακαδημαϊκών και των πολιτών της Αρμενίας έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι το τουρκικό υπουργείο Παιδείας έχει αποστείλει προς όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ για το Αρμενικό ζήτημα.

Επίσημο έγγραφο του τουρκικού υπουργείου Παιδείας έφερε στη δημοσιότητα το γεγονός ότι στις 25 Ιουνίου 2008 το υπουργείο απέστειλε προς τα δημοτικά σχολεία όλης της χώρας ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο “Σαρί Γκελίν: Το πραγματικό πρόσωπο του Αρμενικού Ζητήματος”.

Ακαδημαϊκοί κατηγορούν το ντοκιμαντέρ ότι αντικατοπτρίζει την επίσημη ιδεολογία του τουρκικού κράτους για τα γεγονότα του 1915 και ότι υπονομεύει τις αξιώσεις για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Κατηγορείται έντονα ως μη επιστημονικό και αδύναμο στους ισχυρισμούς του, καθώς υπερβάλλει στις απώλειες των Τούρκων ενώ υπονομεύει τα θύματα που είχαν οι Αρμένιοι, προκειμένου να απορρίψει τους ισχυρισμούς της Αρμενίας περί «γενοκτονίας».

«Αυτοί οι μαθητές αναγκάζονται να δουν αυτό το ντοκιμαντέρ, το οποίο πραγματικά δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Το μόνο που θα προκαλέσει είναι να αυξήσει το μίσος και τις διακρίσεις εις βάρος των Αρμενιών», αναφέρει σε δήλωσή του το Ινστιτούτο Ιστορίας της Τουρκίας.

Επιπροσθέτως, πεντακόσιοι Αρμένιοι και διανοούμενοι απέστειλαν ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός. Με την επιστολή ζητάνε τουλάχιστον να εξαιρεθούν και να μην δουν το ντοκιμαντέρ τα αρμενικά σχολεία και οι Αρμένιοι μαθητές που φοιτούν σε ίδια σχολεία με Τούρκους, προκειμένου να αποφευχθεί «αίσθηση ενοχής, ντροπής και αποκλεισμού από τα άλλα παιδιά».

Η Ένωση Εκπαιδευτικών της Τουρκίας Eğitim-Sen απαίτησε την άμεση παύση της προβολής της επίμαχης ταινίας στα σχολεία. Η εκπρόσωπος της Ένωσης δήλωσε ότι η αναφορά του σχετικά με το ντοκιμαντέρ θα δημοσιοποιηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα και ότι διατίθενται να φτάσουν μέχρι τα δικαστήρια προκειμένου να απαγορεύσουν περαιτέρω προβολή του ντοκιμαντέρ.

Η εκπρόσωπος της Ένωσης Εκπαιδευτικών, Zübeyde Kılıç, δήλωσε ότι αυτή η ταινία θα διδάξει σε 12 εκατομμύρια μαθητές να μισούν τους Αρμένιους ή οποιονδήποτε είναι διαφορετικός. «Θα δημιουργήσει μια γενιά ποτισμένη στο μίσος», τόνισε η εκπαιδευτικός.

«Θα είναι αδύνατον για όποιο εξάχρονο παιδί δει αυτή την ταινία να μην μισήσει τους Αρμένιους. Και τα παιδιά με αρμενική καταγωγή θα περιθωριοποιηθούν και θα υποστούν διακρίσεις, κάτι που μπορεί να τα αναγκάσει να κρύβουν την εθνική τους ταυτότητα», υπογράμμισε η κ. Kılıç.

Με την αρχική αποστολή της επίμαχης ταινίας στα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας ζήτησε από τους διευθυντές των σχολείων να την προβάλουν προκειμένου να την δουν όλοι οι μαθητές και να στείλουν «συμπερασματική αναφορά» μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2009.

Αρθρογράφος της εφημερίδας Yenişafak σχολίασε σχετικά ότι «αυτό γίνεται για να ταυτιστεί η επίσημη ιδεολογία με την δημόσια άποψη. Είναι παρόμοιο με τις τακτικές των απολυταρχικών καθεστώτων» και προσέθεσε ότι είναι αντιδημοκρατικό να απαιτείται από αρμενικά σχολεία και Αρμένιους μαθητές που είναι στο ίδιο σχολείο με Τούρκους μαθητές να παρακολουθήσουν αυτή την ταινία.

«Σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις Τουρκίας – Αρμενίας βελτιώνονται, είναι σφάλμα να διανέμεται υλικό προπαγάνδας, ειδικότερα σε παιδιά», σχολίασε ο ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Mensur Akgün.

Πηγή: TVXS.gr

Νίκη... με ποσοστό συμμετοχής 51%

Τα οριστικά αποτελέσματα των ιρακινών περιφερειακών εκλογών της 31ης Ιανουαρίου, που ανακοινώθηκαν σήμερα, επιβεβαιώνουν τη νίκη του ψηφοδελτίου που υποστηρίζεται από τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι.

Στην πρωτεύουσα, η Συμμαχία για το κράτος Δικαίου του κ. Μάλικι εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία, με 28 έδρες από τις 55, όπως και στην Βασόρα με 20 έδρες από τις 35.Εκτός από την Βαγδάτη, το ψηφοδέλτιο του βρίσκεται επικεφαλής, στις έδρες στις εννέα σιιτικές επαρχίες.

Η ψηφοφορία έγινε στις 31 Ιανουαρίου στις 14 από τις 18 ιρακινές επαρχίες, με ποσοστό συμμετοχής 51%. Αργότερα θα γίνει ψηφοφορία στις τρεις κουρδικές επαρχίες και στο Κιρκούκ.

Πηγή: TVXS.gr

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Το ένα μετά το άλλο βγαίνουν...τι έγινε, ξεκίνησε να μιλά το 'Βαθύ Λαρύγγι";;


Billionaire financier and cricket entrepreneur Sir Allen Stanford has been charged by US regulators over an alleged multi-billion dollar fraud.

Sir Allen Stanford at Lords

Sir Allen Stanford

Photo Source: Sky News Photogallery

Sir Allen was behind the million-dollar-a-man winner-takes-all Twenty20 cricket contest between England and a team of cricketing all-stars last year.

The Securities and Exchange Commission (SEC) said it was alleging fraud "of a shocking magnitude" with "tentacles throughout the world".

A complaint was filed against Sir Allen and three of his companies for "orchestrating a fraudulent, multi-billion dollar investment scheme" relating to an $8bn CD programme.

To υπόλοιπο άρθρο - Source: Sky News

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Τρικλοποδιές ή έχουν κάτι να μας πούν που δεν το ξέραμε;;

Σκληρή κριτική απέναντι στις ελληνικές αρχές, για παραβίαση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, πρόκειται να ασκήσει ο ΟΗΕ, σε έκθεση που θα δημοσιευθεί το Μάρτιο. Αυτό προέβλεπε με βεβαιότητα πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Vreme, που επικαλούνταν «πηγές της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα». Το tvxs ζήτησε την άποψη του καθηγητή Δημήτρη Χριστόπουλου για τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη βόρεια Ελλάδα.

Την έκθεση εκπονεί η ειδική ερευνήτρια του ΟΗΕ για τα θέματα των μειονοτήτων, Γκέι Μακντούγκαλ. Όπως ανέφερε η εφημερίδα, «από τις διαβουλεύσεις που είχαν εκπρόσωποι της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα με εκπροσώπους αρκετών αρμόδιων διεθνών Οργανισμών, έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι η Έκθεση της ειδικού για τις μειονότητες του ΟΗΕ, κας Μακντούγκαλ, θα αποτελεί ρεαλιστική περιγραφή αυτού που διαπίστωσε η ίδια κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα». Η Vreme υποστηρίζει ότι στην έκθεση «θα αναφέρεται σαφώς η παραβίαση των μειονοτικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στη μακεδονική και τουρκική κοινότητα».

Σε επίσκεψή της στη Βόρεια Ελλάδα τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, η κα Μακντούγκαλ συναντήθηκε με μέλη της σλαβόφωνης και της τουρκόφωνης μειονότητας, καθώς επίσης και με εκπροσώπους των Ρομά. Πάντως, με το ζήτημα της παραβίασης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Ελλάδα δεν ασχολείται μόνον εκείνη. Η Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων (ECRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης επίσης καταπιάνεται με το θέμα, σε σχετική έκθεση που ετοιμάζει.

Με αφορμή την έκθεση Μακντούγκαλ, ανοίγεται ένα επίμαχο ζήτημα που απασχολεί, για χρόνια, την ελληνική πολιτική σκηνή και διπλωματία και προπαντός τους μειονοτικούς. Η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, εδώ και πάρα πολλά χρόνια αντιμετωπίζει αυτούς τους πληθυσμούς σαν να μην υπάρχουν, μη αναγνωρίζοντάς τους ως μειονότητα. Κατά συνέπεια, ο μόνος τρόπος για να υπάρξουν (!) στην Ελλάδα, είναι ως Έλληνες. Από την καταπάτηση αυτού του βασικού δικαιώματος, αυτό της αναγνώρισης, ξεκινάει το πρόβλημα και επεκτείνεται στο ότι δεν επιτρέπεται η επίσημη χρήση της γλώσσας τους, στη ρατσιστική αντιμετώπιση και γενικότερα στην προσπάθεια κατάπνιξης της ταυτότητας τους, καθώς και της αφομοίωσής τους.

Όπως επισημαίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο tvxs ο Δημήτρης Χριστόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, μέλος της γραμματείας του Κέντρου Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: «το θέμα των σλαβόφωνων Μακεδόνων σχετίζεται με την άρνηση της μειονοτικής ταυτότητας. Τους αρνούνται να εκφράσουν την συνείδησή τους». Συμπληρώνοντας, υπενθυμίζει ότι, παλαιότερα, ακόμα και η λεκτική έκφραση της μειονοτικής τους συνείδησης ήταν «ποινικώς κολάσιμη» και οδηγούσε σε διωγμούς. Πλέον, αυτό έχει πάψει να συμβαίνει, αλλά εξακολουθεί να είναι ποινικώς κολάσιμη η δημιουργία συλλόγων. «Όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο μιας σκληρής αφομοιωτικής λογικής και λογοκρισίας», καταλήγει.

Αναφερόμενος στην «“διπλωματία των επιστολών” μεταξύ των πρωθυπουργών σε Αθήνα και Σκόπια», το καλοκαίρι του 2008, ο Δ. Χριστόπουλος αναλύει:

«Στην πρώτη επιστολή, ο πρωθυπουργός της γείτονος ζητά για πρώτη φορά την “αναγνώριση της μακεδονικής μειονότητας” από την Ελλάδα συνοδευόμενη από μια σειρά δικαιώματα (τη “διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων της” με έμφαση στην εισαγωγή της μητρικής γλώσσας στο σχολείο, χρήση της στην τοπική αυτοδιοίκηση κ.λ.π., επιστροφή των περιουσιών των πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου που έγιναν πολίτες της ΠΓΔΜ και χορήγηση διπλής υπηκοότητας σε όποιους απ’ αυτούς το επιθυμούν). Μια βδομάδα αργότερα, στην απαντητική του επιστολή, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν αρκείται στο να υποστηρίξει πως σήμερα πλέον “δεν υπάρχει ‘μακεδονική’ μειονότητα στην Ελλάδα”. Ανατρέχει στο παρελθόν, λέγοντας πως τέτοια μειονότητα “ποτέ δεν υπήρξε” και “κάθε αντίθετος ισχυρισμός είναι απόλυτα αθεμελίωτος και πολιτικά υποκινούμενος, χωρίς σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα της περιοχής”».

«Σε ομιλία του, ο Βρετανός ιστορικός της πολιτικής θεωρίας, Quentin Skinner, είπε: “καμία έννοια που έχει την ιστορία της δεν έχει ορισμό, καμία έννοια που έχει ορισμό δεν έχει ιστορία”».

«Φαίνεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ανήκει στους πιο κυνικούς αναγνώστες της προηγούμενης αποστροφής (ίσως πιο κυνικός από τον προκάτοχό του, Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αρκετά χρόνια πριν εξομολογείται πως το θέμα των Σκοπίων το είδε από την πρώτη στιγμή στις πραγματικές του διαστάσεις. Αυτό που τον απασχόλησε από τη αρχή δεν ήταν το όνομα του κράτους αυτού. Το πρόβλημα για εκείνον ήταν να μη δημιουργηθεί ένα δεύτερο μειονοτικό ζήτημα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό ήταν το κλειδί της ελληνοσκοπιανής διαφοράς για τον ίδιο). Το μειονοτικό ζήτημα στην Ελλάδα, επειδή έχει την ιστορία που έχει, δεν επιδέχεται ορισμούς. Και για να μην δημιουργούνται επιφυλάξεις και ανασφάλειες ως προς την ιστορία του μειονοτικού ζητήματος, κάπως πρέπει να εποικήσουμε το παρελθόν, να το ρετουσάρουμε – ας μου επιτραπεί η λέξη – με όσους ισχυρισμούς είναι αρκετοί για να κοιμόμαστε ήσυχοι σήμερα. Για τα υπόλοιπα, “μπορείτε να πάτε στο Δικαστήριο” κατά την προσφιλή διατύπωση της ελληνικής διοίκησης, όταν φέρεται σαν να αναγνωρίζει το χαμένο δίκαιο των συναλλασόμενων μαζί της, αλλά αρνείται να κάνει κάτι για να επανορθώσει την κατάσταση».

«Αν λοιπόν σήμερα όντως καθίσταται δυσχερές να εντοπιστούν άνθρωποι που δηλώνουν ότι ανήκουν σε μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα – ακόμη κι αν το νιώθουν – ο ισχυρισμός ότι τέτοια μειονότητα “ουδέποτε υπήρξε” από ένα διδάκτορα ελληνικής διπλωματικής ιστορίας, έστω και πρωθυπουργό της Ελλάδας, είναι σοβαρό θέμα. Βέβαια, ο Κ. Καραμανλής κάθε άλλο παρά αδαής περί του θέματος είναι. Ο λόγος του φαίνεται πως κάτι διαπιστώνει – εν προκειμένω τη διαχρονική ανυπαρξία μακεδονικής μειονότητας – ενώ, κατ’ ουσίαν δε διαπιστώνει τίποτε. Απλώς, επιδιώκει να διευθετήσει, να κανονίσει κάτι. Ένα “πρέπει”, όπως ξέρουν οι νομικοί κυρίως, κρύβεται μέσα σε πραγματολογικές προτάσεις οι οποίες επιτελούν ένα εξόχως κανονιστικό ρόλο: “μακεδονική μειονότητα δεν (πρέπει να) υπάρχει, ούτε (θα μπορούσε να) έχει υπάρξει”. Και αν τα πράγματα δεν συμφωνούν με τις δεοντολογικές μας συνταγές, τότε κακώς για κείνα. Η συνταγή ενισχύεται με δραστικά μέτρα. Εφόσον μειονότητες δεν πρέπει να υπάρχουν, τότε τα κράτη οφείλουν να προβούν στα δέοντα προκειμένου η πραγματικότητα να συμμορφωθεί με τον κανόνα μέσω πολιτικών αφομοίωσης και διωγμών που υπέστησαν, η συγκεκριμένη αλλά και πολλές, μειονότητες στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα».

Πηγή: TVXS.gr

Ακόμα ένα βήμα της ανθρωπότητας προς τα πίσω: Εφαρμογή Σαρίας στο βορειο-δυτικό Πακιστάν!



The Tahrik-e-Nafiz Shariat Muhammadi has long demanded sharia in the Swat region [AFP]


Pakistan's government has agreed to restore sharia, or Islamic law, in the Swat Valley and neighbouring areas of the country's northwest as part of a peace deal with local pro-Taliban fighters.

The agreement was reached after talks in Peshawar between members of Tahrik-e-Nafiz Shariat Muhammadi and officials of the North West Frontier Province (NWFP) government on Monday.

Announcing the decision to restore sharia, a spokesman for the NWFP government said Asif Ali Zardari, the Pakistani president, had already agreed in principle to this concession to the region's religious conservatives.

"All un-Islamic laws related to the judicial system, those against the Quran and Sunnah, would be subject to cancellation and considered null and void," a NWFP spokesman said in a statement following the talks.

Officials gave few details of the kind of sharia they were planning to implement in the Malakand region, which includes Swat Valley, but said that laws that fail to comply with Islamic texts would be suspended.

The Pakistani government has also agreed its troops will refrain from launching military operations in Swat as part of the deal.


Religious conservatives

The Tahrik-e-Nafiz Shariat Muhammadi, or the Movement for the Enforcement of Islamic Law, has long demanded the implementation of sharia in the region.

"This is not the first time Sharia law has been imposed in this area," Al Jazeera's Kamal Hyder said, reporting from Pakistan.

"In the mid 90s it was imposed following violent protests by the movement for the implementation of sharia law there.

"The majority of people in that area are very conservative. They have been demanding the implementation of sharia law because they say the other law takes far too long to dispense justice, and the demand is for swift justice.

"However, this will not mean that the groups opposed to the government will be dispensing that justice. The government of Pakistan will appoint the judges."

Shuja Nawaz, a strategic analyst with the South Asia Centre , told Al Jazeera that the agreement could prove problematic for Pakistan in future.

"It will mean that the government is ceding territory to the Taliban, which will be a repeat of what happened when prime minister Benazir Bhutto was in power in 1994 and a number of districts in Swat and Malakand were handed over to essentially the same group so they could impose their rather convoluted view of sharia on those districts.

"The moment you cede space to them, the Taliban will want to extend that control and then the government will have to go through this business of sending in the military yet again to clear and hold the territory."


Necessary negotiations

The agreement is likely to draw criticism from the US, which is battling Taliban and al-Qaeda groups in the area. The US has said that such deals only serve to allow fighters to regroup.

But Pakistan says that force alone cannot defeat all opposition groups and that talks must take place, although several past deals have failed.


Unlike regions under tribal rule in the northwest, where al-Qaeda and Taliban fighters have found safe havens to launch attacks both in Pakistan and Afghanistan, the Pakistani government has typically controlled the Swat Valley.

Conservative groups aiming to introduce sharia have been fighting government troops in the region since 2007.

The groups took control there after a 2008 peace deal collapsed within months of being signed.

Much of the violence, which has left hundreds of thousands of people homeless, has been blamed on the Taliban in Swat, headed by Mullah Fazlullah, the son-in-law of Maulana Sufi Muhammad, the leader of Tahrik-e-Nafiz Shariat Muhammadi.


Government struggle

Regaining control of the Swat Valley - which was formerly a popular tourist destination - is a significant test for Pakistan's civilian leadership.

Separately on Monday, 16 people were killed when a suspected US drone fired two missiles at a target on Pakistan's border region with Afghanistan.

A security official in Pakistan's Kurram tribal region said that a building used by the Taliban was destroyed in the attack.

"Afghan Taliban were holding an important meeting there when the missiles were fired," an intelligence official in the area said.


Source: Al Jazeera and agencies

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Ένα γρήγορο flashback γεγονότων του Μεγάλου Παιχνιδιού.

from Pakistan: Now or Never?:

Afghanistan: the Great Name Game

Posted by: Myra MacDonald

Afghanistan is beginning to accumulate cliches. If it's not "Obama's Vietnam", then it's the "graveyard of empires". (The British press, never one to be bamboozled by the big picture, says it's the end of bully beef for the troops.)

It is perhaps a measure of how little people really know about Afghanistan after more than seven years of war that such a complex conflict has to be simplified into labels. Afghanistan's history of defeating the British in the 19th century and the Soviet Union in the 20th century certainly lends itself to dramatic comparisons. But they are not entirely accurate. Britain's failed Afghan campaign in 1838 was not the graveyard of the British empire -- it went on to defeat the Sikhs and rule India for another 100 years. And the Soviet Union's disastrous occupation of Afghanistan from 1979 to 1989 may simply have accompanied rather than precipitated the collapse of an empire that had been rotting from within years before Soviet troops reached Kabul.

What the 19th century British and the Soviets had in common was in the extent to which Afghans did not want them there. And that's where the comparisons become not only inaccurate, but potentially misleading.

According to this BBC survey of more than 1,500 Afghans carried out in all of the country's 34 provinces, 63 percent support the presence of U.S. forces. That is down from 71 percent in 2007, reflecting uncertainty about where the country is headed and resentment about civilian casualties in U.S. air strikes, but still a sizeable majority. The survey also shows that the public is still very much opposed to the Taliban, with 58 percent judging them to be the biggest threat to the country.

If the survey is accurate (a difficult challenge in a country at war), then you have to wonder where the wishes of the Afghan people fit into the new strategy for Pakistan and Afghanistan ordered up by President Barack Obama. Much of the discussion recently has been on what the war in Afghanistan will mean for the United States. But what will U.S. success or failure mean for the Afghan people?

Source: Global News Blog - Reuters

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Ο Κινέζος Μεσσίας

Το ποσό των 20 δισ. δολαρίων σχεδιάζει να επενδύσει η Aluminum Corp. of China (Chinalco) στη Rio Tinto Group, με σκοπό να ενισχύσει τη θέση και την πρόσβαση της σε πηγές φυσικού αερίου που κατέχει η δεύτερη.

Το περιεχόμενο των συνομιλιών εστιάζεται στην αγορά ομολογιών μετατρέψιμες σε μετοχές της Rio, γεγονός που θα βελτιώσει και τη θέση της τελευταίας έναντι των πιστωτών της. Σημειώνεται ότι η Rio διαθέτει χρέος που αγγίζει τα 38,9 δισ. δολάρια, ενώ η θυγατρική της στο Λονδίνο είχε πρόσφατα ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε πώληση κεφαλαίων και περικοπές θέσεων εργασίας, με σκοπό να μειώσει το λειτουργικό κόστος κατά 10 δισ. δολάρια το 2009.

Πηγή: Reporter.gr

Ο έχων το κασέρι...τρίβει τα χέρια του εν μέσω κρίσης!

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Κοινοτικός Σοσιαλισμός λοιπόν!

http://media.charlotteobserver.com/smedia/2008/08/04/20/475-The_Daily_Edit_0003.standalone.prod_affiliate.138.JPG

source: www.charlotteobserver.com

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, έθεσε σε ισχύ το αναθεωρημένο Σύνταγμα στη χώρα του, το οποίο ενισχύει την πλειοψηφία των Ιθαγενών και του επιτρέπει να διεκδικήσει για δεύτερη φορά το αξίωμα του προέδρου. Όπως λέει ο ίδιος, αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει τη μετάβαση της Βολιβίας προς έναν «κοινοτικό σοσιαλισμό».

Το νέο Σύνταγμα, το πρώτο που εγκρίνεται με τη λαϊκή ψήφο, επικυρώθηκε σε επίσημη τελετή στο Ελ Άλτο, μια πόλη κοντά στην πρωτεύουσα της Λα Παζ. Οι συνταγματικές αλλαγές συμπεριλαμβάνουν μέτρα που εξασφαλίζουν σε 36 φυλετικές ομάδες, μέχρι πρότινος περιθωριοποιημένες, το δικαίωμα στη γη, τη γλώσσα και την «κοινοτική δικαιοσύνη» τους. Το –επίσης περιθωριοποιημένο!- φυτό της κόκας, αποτελεί πλέον κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς της Βολιβίας.

Ο Μοράλες έχει δηλώσει ότι οι αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε μια «επανίδρυση της Βολιβίας», της φτωχότερης λατινοαμερικάνικης χώρας και τερματίζουν την πολιτική και κοινωνική τάξη πραγμάτων που είχε ξεμείνει από την εποχή της ισπανικής αποικιοκρατίας. Οι συνταγματικές αλλαγές ψηφίστηκαν από το 61% του βολιβιανού λαού, στο δημοψήφισμα της 25ης Ιανουαρίου.

Παρά τη σημαντική υποστήριξη στο Μοράλες, υπάρχει και ένα κομμάτι της κοινωνίας που βλέπει πολύ αρνητικά τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Στις εύπορες περιοχές Σάντα Κρουζ, Ταρίχα, Μπένι και Πάντο, στις οποίες υπάρχει μεγάλο ποσοστό των φυσικών πόρων, υπήρχε έντονη δυσαρέσκεια. Ο Χόρχε Λαζάρτε, πολιτικός της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι «στο όνομα των ''αποκλεισμένων'', περιθωριοποιείται ένα άλλο κομμάτι της Βολιβίας».

Ο Μοράλες αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και απαντάει στους αντιπάλους του: «Μπορείτε να με καθαιρέσετε από πρόεδρο, μπορείτε να με σκοτώσετε, αλλά η αποστολή για την επανίδρυση της Βολιβίας έχει επιτευχθεί». Παρόλο που ο Μοράλες είναι πολύ δημοφιλής, η άνοδός του στο προεδρικό αξίωμα και οι συνταγματικές αλλαγές του έχουν εντείνει το διχασμό, με αποκορύφωμα τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου 20 υποστηρικτές του σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια.

Πηγή: TVXS.gr

Το Δημοψήφισμα: Bolivian constitutional referendum, 2009

http://www.electoralgeography.com/new/en/wp-content/gallery/bolivia2008r/2008-bolivia-referendum-municipalities.PNG
http://www.electoralgeography.com/new/en/wp-content/gallery/bolivia2008r/2008-bolivia-referendum.PNG

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Μερικές ατάκες που βρήκα αλα Τσόμσκυ ...



Ανίερος πόλεμος

  • Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας παρουσιάζεται να εξαπολύεται στο όνομα της ίδιας της ανθρωπότητας, στην οποία ο (απόλυτα κακός) εχθρός δεν ανήκει. Με παρόμοιο τρόπο, ο Μπιν Λάντεν και άλλοι εξέχοντες ισλαμιστές ηγέτες αντιλαμβάνονται τον κόσμο με τον ίδιο μανιχαϊσμό, υιοθετώντας εξίσου απόλυτους όρους. Όπως οι ισλαμιστές κάνουν τη διάκριση μεταξύ «πιστών» και «απίστων», έτσι και ο Μπους διαίρεσε την υφήλιο σε «καλούς» και «κακούς». Μήπως αυτός ο πόλεμος μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι άλλο από μία «σύγκρουση φονταμενταλισμών»;

Η ίδια ρητορική χρησιμοποιήθηκε από τον Ρέιγκαν όταν εξήγγειλε τον «Πόλεμο Κατά της Τρομοκρατίας» 20 χρόνια νωρίτερα: ισχυριζόταν πως καταπολεμούσε την (κρατικά κατευθυνόμενη) διεθνή τρομοκρατία, την «πανούκλα της σύγχρονης εποχής», την «επιστροφή της βαρβαρότητας», κτλ. Ο πρώτος «Πόλεμος Κατά της Τρομοκρατίας» εξουδετερώθηκε από την ίδια την ιστορία, επειδή μετατράπηκε πολύ γρήγορα σ' έναν άγριο τρομοκρατικό πόλεμο που ρήμαξε την κεντρική Αμερική, τη νότια Αφρική και άλλα μέρη. Η ισλαμική τρομοκρατία είναι πέρα για πέρα αληθινή, και αποτελεί μια σοβαρή απειλή, η οποία ωστόσο διογκώνεται και οξύνεται από την ίδια την αντίδραση της διακυβέρνησης Μπους. Αρκεί να αναφέρουμε πως τα κρούσματα τρομοκρατίας σε παγκόσμια κλίμακα εφταπλασιάστηκαν από την εισβολή στο Ιράκ το 2003. Ας επισημανθεί επίσης πως το κίνημα της Τζιχάντ ήταν ιδιαίτερα επικριτικό απέναντι στον τυχοδιωκτισμό και την εγκληματικότητα του Μπιν Λάντεν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Αντί να αδράξει λοιπόν την ευκαιρία -προκειμένου να διασπάσει το ισλαμιστικό κίνημα και να κινητοποιήσει τις δυνάμεις αντίστασης κατά του Μπιν Λάντεν- ο Μπους αποφάσισε να λειτουργήσει ως πράκτορας στρατολόγησης του Οσάμα. Έτσι, οι ίδιοι οι σεβαστοί κληρικοί που εξέδιδαν φετβάδες (θρησκευτικά διατάγματα) κατά του Λάντεν, σύντομα άρχισαν να εκδίδουν φετβάδες κατά του Μπους. Η τρομοκρατία είναι έγκλημα. Η ορθή αντίδραση στα εγκλήματα είναι να εντοπίζονται οι δράστες, να συλλαμβάνονται και να κρίνονται ενώπιον της δικαιοσύνης. Μια ακόμη σοφότερη αντίδραση -ειδικά στην περίπτωση της τρομοκρατίας- θα ήταν να λαμβάνονταν υπόψη οι αδικίες τις οποίες επικαλούνται οι τρομοκράτες για τις πράξεις τους, κι αν είναι όντως έτσι, οι αδικίες αυτές να θίγονται και να αντιμετωπίζονται ενώπιον της κοινής γνώμης. Έτσι ακριβώς εξαλείφθηκε η τρομοκρατία στη Β. Ιρλανδία. Αλλά, δυστυχώς, τέτοια μέτρα δεν τα διανοούνται καν στις ΗΠΑ. Και οι λόγοι έχουν να κάνουν με τη δεύτερη ερώτηση που μου απευθύνατε: για τον έλεγχο των παγκόσμιων ενεργειακών πηγών, και την παγκόσμια κυριαρχία γενικότερα.

  • Εκφράζεται συχνά η άποψη πως ο -οδηγούμενος από τις ΗΠΑ- «Πόλεμος Κατά της Τρομοκρατίας» δεν έφερε αποτελέσματα σε ό,τι αφορά το στόχο του για την προάσπιση της ασφάλειας και της ελευθερίας. Σπανιότερα, διατυπώνεται η άποψη πως το αληθινό αντίδοτο κατά της τρομοκρατίας θα ήταν η καταπολέμηση των ίδιων των δομών της αδικίας (πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής, ιστορικής) που τροφοδοτεί την τρομοκρατία. Πως σχολιάζετε;

Ο στόχος του Πολέμου Κατά της Τρομοκρατίας ποτέ δεν υπήρξε η διασφάλιση της ελευθερίας. Ακόμα και ο Στάλιν κι ο Χίτλερ έλεγαν πως προασπίζονται την ελευθερία. Τέτοιες διακηρύξεις είναι αναμενόμενες, κατά κανόνα κενολόγες και ανούσιες. Το αληθινό αντίδοτο στην τρομοκρατία θα ήταν ακριβώς αυτό που εισηγείστε. Και θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα μόνο εάν η εξάλειψη της τρομοκρατίας ήταν όντως προτεραιότητα της Δύσης. Όμως έχουμε ουσιαστικές ενδείξεις κι αποδείξεις πως δεν είναι. Εν τω μεταξύ, σημειώστε πως όλη αυτή η ρητορεία περί «τρομοκρατίας» είναι άκρως παραπλανητική, καθώς η ευρύτερη κοινή γνώμη υιοθετεί την προπαγανδιστική προσέγγιση της Δύσης, η οποία περιορίζει την έννοια της τρομοκρατίας στην τρομοκρατία ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ενάντια στις ΗΠΑ, χωρίς να περιλαμβάνουν τη ΔΙΚΗ ΜΑΣ τρομοκρατία ενάντια Σ' ΑΥΤΟΥΣ -η οποία συχνά είναι μαζικότερη και κατά πολύ σκληρότερη. Ο «Πόλεμος Κατά της Τρομοκρατίας» του Ρέιγκαν βρίθει από τέτοια παραδείγματα.

  • Ποιοι, κατά τη γνώμη σας, είναι οι κύριοι παράγοντες που φαίνονται να οδηγούν στην ήττα των ΗΠΑ και του NATO στον πόλεμο του Αφγανιστάν;

Είναι πρόωρο να μιλάμε για οριστική ήττα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που εξηγούν τις αποτυχίες στο Αφγανιστάν, όπως υπήρχαν λόγοι και για την αποτυχία της ρωσικής εισβολής τη δεκαετία του '80. Στο πλαίσιο αυτού του παραλληλισμού, θα ήταν χρήσιμο να αναλογιστούμε την πρόσφατη έκθεση για το Αφγανιστάν που ετοίμασε ο -ειδήμονας για το Αφγανιστάν- Sir Rodric Braithwaite, ο οποίος διετέλεσε πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στη Μόσχα (1988-1992), και μετά πρόεδρος της Βρετανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Στην έκθεση, ο Braithwaite σημειώνει πως «οι περισσότεροι Αφγανοί νιώθουν περιφρόνηση για τον πρόεδρο Καρζάι, τον οποίο μάλιστα συγκρίνουν με τον Σάχη Shujah, το «πιόνι» των Βρετανών στον πρώτο Αφγανικό Πόλεμο (1839-42)». Σύμφωνα με την έρευνα του Braithwaite, «οι περισσότεροι Αφγανοί σήμερα νιώθουν πως τα πράγματα ήταν καλύτερα υπό το καθεστώς των Σοβιετικών. Τότε, η Καμπούλ ήταν ασφαλής, οι γυναίκες συμμετείχαν στην αγορά εργασίας και τα παιδιά μπορούσαν να παίζουν άφοβα στους δρόμους. Οι Σοβιετικοί έκτισαν εργοστάσια, δρόμους, σχολεία και νοσοκομεία. Οι Ρώσοι στρατιώτες πολεμούσαν στο έδαφος με γενναιότητα, όπως οι αληθινοί πολεμιστές. Δεν σκότωναν γυναίκες και παιδιά από τον αέρα όπως συμβαίνει τώρα. Ακόμα και οι Ταλιμπάν δεν ήταν τόσο βάναυσοι, συγκριτικά: ήταν καλοί Μουσουλμάνοι, τηρούσαν την τάξη και σέβονταν τις γυναίκες -έστω με τον δικό τους τρόπο.» Αυτές είναι οι αντιλήψεις και οι μνήμες του αφγανικού λαού σήμερα. Ακόμα κι αν πρόκειται περί μύθου, κι αν δεν αντανακλούν τις ιστορικές πραγματικότητες, αυτές οι συλλογικές απόψεις καταδεικνύουν μια βαθιά και αυξανόμενη απογοήτευση για τα «συμμαχικά» στρατεύματα και τις πολιτικές τους. Η σημαντική αυτή έκθεση του Braithwaite δημοσιεύτηκε στην Financial Times του Λονδίνου, όμως ουδεμία αναφορά έγινε στην αμερικανική έκδοση της εφημερίδας.

"Ο πόλεμος των Δις"
  • Παρά την ανάπτυξη 150.000 Αμερικανών στρατιωτών και τη δαπάνη εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων (ενός τρισεκατομμυρίου, σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο Τζόσεφ Στίγκλιτς) το Ιράκ παραμένει μια χώρα βυθισμένη στο χάος. Η «εκπολιτιστική αποστολή» των ΗΠΑ, αποδείχτηκε σκανδαλώδες φιάσκο. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεωρείτε πως τα πράγματα είναι καλύτερα σήμερα απ' ό,τι υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν;

Η «εκπολιτιστική αποστολή» έχει παρομοιαστεί με τις επιδρομές των Μογγόλων κατά τον 13° αιώνα. Δεν πρόκειται περί απλού φιάσκου, αλλά αποτελεί περίτρανο παράδειγμα αυτού που το Δικαστήριο της Νυρεμβέργης κατονόμασε «υπέρτατο διεθνές έγκλημα» επιθετικότητας. Ερωτάτε αν είναι χειρότερα τα πράγματα τώρα σε σχέση με το καθεστώς του Χουσεΐν: είναι δύσκολο κι άσκοπο να συγκρίνουμε τα τερατουργήματα της κάθε πλευράς. Εάν οι ΗΠΑ ήθελαν πράγματι να ανατρέψουν το καθεστώς τού -για χρόνια φίλου και συμμάχου τους -Χουσεΐν, δεν θα επέβαλλαν για τόσα χρόνια αλλεπάλληλες κυρώσεις και εμπάργκο κατά του Ιράκ. Ένα εμπάργκο που χαρακτηρίστηκε ως «γενοκτονία» και από τους διακεκριμένους διπλωμάτες που ορίστηκαν από τον ίδιο τον Μπους, και οι οποίοι παραιτήθηκαν διαμαρτυρόμενοι. Οι αμερικανικές κυρώσεις ρήμαξαν και καταρράκωσαν την ιρακινή κοινωνία, ενίσχυσαν το τυραννικό καθεστώς και εξανάγκασαν τον ιρακινό λαό να στραφεί στον Σαντάμ για να επιβιώσει. Βέβαια, όλα αυτά δεν αναφέρονται πουθενά στην «ημερήσια διάταξη» των ΗΠΑ.

  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει επιβάλει αλλεπάλληλες κυρώσεις στο Ιράν, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν απτές αποδείξεις πως η Ισλαμική Δημοκρατία χρησιμοποιεί την πυρηνική της τεχνολογία για τη δημιουργία ενός όπλου μαζικής καταστροφής. Από την άλλη, οι ΗΠΑ έχουν πρόσφατα υπογράψει συμφωνία με την Ινδία για να της πωλήσουν πυρηνική τεχνολογία, τη στιγμή που η Ινδία αρνείται να υπογράψει τις διεθνείς συμβάσεις για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας...

Το ζήτημα είναι ακόμη πιο παράλογο απ' όσο υπαινίσσεστε. Πριν από ένα χρόνο, η Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ παραδέχτηκε πως -τουλάχιστον από το 2003 και μετά- το Ιράν δεν αναπτύσσει πυρηνικό όπλο. Η συμφωνία ΗΠΑ-Ινδίας αποτελεί ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα ενάντια στο καθεστώς της Μη-Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων, και υπογράφηκε για γεωστρατηγικούς και εμπορικούς λόγους. Είναι μία ακόμη απόδειξη για το πόσο χαμηλά βρίσκεται η διασφάλιση της ανθρώπινης επιβίωσης στις προτεραιότητες των ηγετών. Ας προσθέσουμε πως τα πυρηνικά όπλα του Πακιστάν αναπτύχθηκαν χωρίς κανένα εμπόδιο, χάρη στην απόφαση της διακυβέρνησης Ρέιγκαν να υποστηρίξει τον πιο βάναυσο των δικτατόρων του Πακιστάν, Zia ul-Haq, και των προσπαθειών του για ενίσχυση των εξτρεμιστικών ισλαμιστικών δυνάμεων στη χώρα. Και, φυσικά, οι Αμερικανοί δεν εμποδίζουν ούτε το Ισραήλ -τον αγαπημένο πελάτη της Ουάσινγκτον- από το να αναπτύσσει συνεχώς το πυρηνικό του οπλοστάσιο, παρά το γεγονός πως ούτε αυτό υπέγραψε τη Συνθήκη για τα πυρηνικά. Επίσης, η διακυβέρνηση Μπους έχει διαχρονικά προβεί σε ποικίλα διαβήματα προκειμένου να υπονομεύσει τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ενός ολέθριου πυρηνικού πολέμου. Είναι γι' αυτόν ακριβώς το λόγο που αρκετοί κορυφαίοι Αμερικανοί στρατηγικοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι ο επιθετικός μιλιταρισμός του Μπους οδηγεί στην «έσχατη καταδίκη», και κάνουν έκκληση για το σχηματισμό ενός συνασπισμού των ειρηνόφιλων εθνών για να τον αντιμετωπίσει - οδηγούμενος από την Κίνα! (βλ. John Steinbrunner και Nancy Gallagher, στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας των Τεχνών και των Επιστημών).


  • Από την εποχή της Ύφεσης του '29, η τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κρίση είναι η χειρότερη του είδους της. Ο Δυτικός Κόσμος υποσχέθηκε να στηρίξει τις τράπεζές του με περισσότερα από 3 τρις δολάρια, την ώρα που δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι -μόνο στον ανεπτυγμένο κόσμο- υποφέρουν από πείνα και φτώχεια. Μόνο ένα μικρό μέρος αυτού του πραγματικά αμύθητου ποσού θα μπορούσε να διατεθεί για την καταπολέμηση της φτώχειας. Θα συμφωνούσατε πως δεν έχουμε την απαραίτητη πολιτική βούληση για ένα νέο, παγκόσμιο "New Deal";

Αυτό που λέτε είναι σωστό. Και είναι κάτι που δεν περνά απαρατήρητο σε περισσότερο πολιτισμένα μέρη του κόσμου. Στην Μπαγκλαντές η εφημερίδα Nation παρατηρεί ότι «Είναι πολύ χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τρισεκατομμύρια έχουν ξοδευτεί μέχρι στιγμής για το μπάλωμα ηγεμονικών παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, ενώ την ίδια στιγμή από το συγκριτικά μικρό ποσό των 12,3 δισεκατομμυρίων που έχει συμφωνηθεί νωρίτερα αυτό το χρόνο στην Ιταλία να δοθεί για την αντιστάθμιση της κρίσης της πείνας, μόνο 1 εκατομμύριο δολάρια έχουν παραδοθεί». Κατ' ακρίβεια, κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στις ΗΠΑ. Τα ΜΜΕ υποστήριξαν με ενθουσιασμό τη βοήθεια προς τις τράπεζες, αλλά εναντιώνονται ηχηρά στην παραχώρηση βοήθειας στη φθίνουσα αυτοκινητοβιομηχανία. Η πραγματικότητα παρουσιάζεται πολύ καλά από τον οικονομολόγο Dean Baker, ο οποίος εξετάζει τις εκ διαμέτρου διαφορετικές αντιδράσεις: «Στο κάτω-κάτω, ο μέσος εργάτης σε αυτοκινητοβιομηχανία λαμβάνει εισόδημα 56.650 δολαρίων το χρόνο. Αυτό είναι σχεδόν όσα κερδίζει ο Robert Rubin σε μία ημέρα. Ποιοι νομίζουν ότι είναι αυτοί οι εργάτες των αυτοκινητοβιομηχανιών;». Ο Rubin είναι ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Citigroup, και ως ο άνθρωπος που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών του Κλίντον, φέρει σημαντική ευθύνη για τη μανία απορρύθμισης που αποτέλεσε κρίσιμο παράγοντα για την υφιστάμενη καταστροφή. Από αυτή την κρίση επωφελήθηκε τα μέγιστα όταν μεταφέρθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών του Κλίντον στην παρούσα του θέση. Αυτό οδήγησε τον επιφανή οικονομολόγο Tim Canova να θέσει το ερώτημα γιατί δεν έχουν απαγγελθεί καταγγελίες εναντίον του Rubin «για αυτές τις προφανείς παραβιάσεις του νόμου περί Ηθικής στη Διακυβέρνηση;».

  • Πιστεύετε πως η οικονομική κρίση θα επηρεάσει την παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ;

Ίσως να μην την επηρεάσει και πολύ. Η κρίση είναι εξίσου σοβαρή στην Ευρώπη, όσο είναι στις ΗΠΑ, και εξαπλώνεται και στον υπόλοιπο κόσμο, αν και ορισμένες χώρες που απορρίπτουν τη νεοφιλελεύθερη «συναίνεση της Ουάσινγκτον» -όπως η Κίνα- είναι πιο προστατευμένες από την κρίση, που προέρχεται από την απορρυθμισμένη χρηματοοικονομική φιλελευθεροποίηση. Προς το παρόν, οι επενδυτές που αποζητούν ασφάλεια στρέφονται στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας το ηγεμονικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ στο παγκόσμιο σύστημα. Ωστόσο, πολλά θα κριθούν από το κατά πόσον οι χώρες που συσσώρευσαν μεγάλα ξένα αποθέματα -Ιαπωνία, Κίνα, Ντουμπάι και άλλες- θα συνεχίσουν να δέχονται χαμηλές αποδόσεις στις επενδύσεις τους, χρηματοδοτώντας το χρέος των ΗΠΑ, προκειμένου να διατηρήσουν την αγορά των ΗΠΑ στην οποία στηρίζονται. Ένα άλλο στοίχημα που παραμένει ανοιχτό, είναι το κατά πόσο θα επιβιώσει η ισχύουσα παγκόσμια οικονομική τάξη, νοουμένου ότι το χρέος των ΗΠΑ υποστηρίζεται από ξένους δανειστές.

Πηγή: http://www.politis-news.com

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Προπαγάνδα ή "Μη Κερδοσκοπική" Υπερ-Κερδοσκοπία ;



Το νέο βιβλίο του Γάλλου δημοσιογράφου Πιερ Πεάν κατηγορεί τον ιδρυτή της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, για διαπλοκή συμφερόντων με αφρικανικά καθεστώτα προς όφελος ιδιωτικών εταιριών υγείας.

Στο βιβλίο του, «Ο κόσμος σύμφωνα με τον Κ», ο Πιερ Πεάν ισχυρίζεται πως από το 2002 ως το 2007 ο Κουσνέρ κατείχε τη θέση του εκπροσώπου ιδιωτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας στην Αφρική. Χάρη στις προσωπικές ικανότητες του Κούσνερ, γιατρού και συμβούλου ιατρικών επιχειρήσεων, οι συγκεκριμένες εταιρίες κατάφεραν να συνάψουν με τις κυβερνήσεις της Γκαμπόν και του Κονγκό συμβόλαια αξίας 4,6 εκατομμυρίων ευρώ. Ως αντάλλαγμα οι συμβουλευτικές εταιρίες ανέλαβαν να συντάξουν εξειδικευμένες εκθέσεις για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τις οποίες οι δύο αφρικανικές χώρες θα οργάνωναν εκ νέου το εθνικό τους σύστημα δημόσιας υγείας.

Αν και αυτό το γεγονός δε μπορεί να χαρακτηρισθεί παράνομο, ο Πεάν κατηγορεί τον Κουσνέρ για διαπλοκή, διότι σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, τμήμα αυτού του ποσού κατεβλήθη αργότερα, όταν ο Κουσνέρ είχε ήδη λάβει τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας. Κατά συνέπεια, δημιουργούνται υποψίες για διαπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων με την άσκηση δημόσιας εξουσίας και για ανήθικη διαχείριση της θέσης πολιτικής επιρροής, στοιχείο που έχει ξεσηκώσει αντικρουόμενες αντιδράσεις στα γαλλικά ΜΜΕ. Επιπλέον, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σοβαρά διότι οι κατηγορίες αυτές στρέφονται κατά ενός ανθρώπου που έχει επανειλημμένα καταγραφεί ως ο «πιο δημοφιλής Γάλλος πολιτικός» και είναι διάσημος παγκοσμίως για το φιλανθρωπικό του έργο και ειδικότερα για την ίδρυση των οργανώσεων «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και «Γιατροί του Κόσμου».

Ο Κουσνέρ απευθυνόμενος στο γαλλικό κοινοβούλιο απέρριψε ως παντελώς αναληθείς και αβάσιμες όλες τις κατηγορίες που του αποδίδει ο Πεάν. «Τα τρία χρόνια που δούλεψα ως σύμβουλος εταιριών στην Αφρική, κέρδιζα περίπου 6.000 ευρώ το μήνα, δήλωνα το εισόδημά μου, πλήρωνα τους φόρους που μου αναλογούσαν και ποτέ δεν υπέγραψα ή εξαργύρωσα υψηλής αξίας συμβόλαια για τον εαυτό μου. Λειτούργησα πάντα με νομιμότητα και πλήρη διαφάνεια», δήλωσε και απέδωσε τους ισχυρισμούς του βιβλίου σε προσπάθεια «κύκλων που τον μισούν» να τον εξουδετερώσουν πολιτικά.

Πηγή: TVXS.gr

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Μπρός το Χρεός και πίσω οι Καλοθελητές !

Προκειμένου να καλύψει το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος των 260 δις ευρώ και τα ελλείμματα, η Ελλάδα προσφεύγει στον εξωτερικό δανεισμό. Αυτός, όμως, δεν έρχεται χωρίς αντάλλαγμα...

Και το αντάλλαγμα που η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει είναι η αγορά οπλικών συστημάτων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία προμηθεύεται μέσα από ένα λαβύρινθο διαπραγματεύσεων με τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Η.Π.Α. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, ωστόσο, η θέση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές υποβαθμίζεται διαρκώς. Έτσι, καθώς η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας χάνει έδαφος, καθίσταται όλο και πιο δύσκολη η εξεύρεση χρηματικών πόρων για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας μας, καθώς οι "οικονομικοί κολοσσοί" της διεθνούς σκηνής είναι όλο και πιο απρόθυμοι να παράσχουν δάνεια στην Ελλάδα.

Έτσι, για να πετύχει την παροχή των δανείων που χρειάζεται επειγόντως, η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να μεταδώσει σε "φίλους" και "εταίρους" την καλή της διάθεση να προμηθευτεί μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, φρεγάτες και υποβρύχια αξίας δεκάδων δις ευρώ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα", οι διπλωματικές κινήσεις προς τη Γαλλία κατευθύνονται στην κατασκευή πολεμικών πλοίων και στην προμήθεια επιθετικών ελικοπτέρων. Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία αφορούν την ολοκλήρωση της κατασκευής του γνωστού υποβρυχίου και την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών. Πολεμικά αεροσκάφη, ωστόσο, είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης και με τις Η.Π.Α., αφού ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ομπάμα απαιτεί νέες παραγγελίες για τους μεγάλους παραγωγούς πολεμικών αεροσκαφών της χώρας του.

Αυτή η "πολλαπλή" δέσμευση της χώρας, ωστόσο, με διαφορετικούς παραγωγούς οπλικών συστημάτων - που δεν είναι συμβατά μεταξύ τους - έχει προκαλέσει στο παρελθόν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Ο λόγος είναι πως η κατοχή διαφορετικών οπλικών συστημάτων και τύπων αεροσκαφών, οδήγησε σε διπλές εκπαιδεύσεις πιλότων και διπλές επισκευαστικές βάσεις. Αυτό με τη σειρά του προκάλεσε μείωση της αμυντικής ικανότητας της χώρας μας και αύξηση του επιπλέον κόστους για τη λειτουργία του αμυντικού μηχανισμού.

Ωστόσο, παρά την πικρή εμπειρία από αυτές τις πρακτικές του παρελθόντος, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να οδηγήσει τη χώρα σε ένα κύκλο "πολλαπλών" δεσμεύσεων. Είναι ίσως κάτι σαν "εθνική κατάρα" να μετατρέπονται τα χρέη και τα ελλείμματα της χώρας σε... οπλικά συστήματα μη συμβατά μεταξύ τους!

Πηγή: TVXS.gr

Η "Ελπίδα" ... τους πήγε στο διάστημα!

The United States has voiced "great concern" over Iran launching its first domestically built satellite.

Robert Wood, a US state department spokesman, said that Tuesday's satellite launch by Tehran could "possibly lead to the development of ballistic missiles".

The fears were echoed by Geoff Morrell, the Pentagon press secretary, who said that it raised suspicion that Iran was continuing to develop a missile of "increasingly long range".

The satellite, named Omid (Hope), was launched into orbit by rocket and is the first in a series that Iran plans to put into space by the end of next year.

"With this launch, the Islamic Republic of Iran has officially achieved a presence in space," Mahmoud Ahmadinejad, the Iranian president, said in a broadcast.

Omid will stay in orbit for up to three months as part of a programme Iranian officials say is aimed at improving telecommunications and monitoring natural disasters.

Nuclear fears

Ahmadinejad has made scientific development, which often puts the country at odds with the West, a central theme of his presidency.

The satellite's launch demonstrates the development of technologies that many countries fear could one day be used to launch nuclear weapons. Iran insists it has no plans to do so.

The Iranian Fars state news agency said the satellite "has been designed for gathering information and for testing equipment ... [that] is going to help Iranian experts send an operational satellite into space".

It said the launch was "another achievement for Iranian scientists under sanctions".

Iran is under two rounds of UN sanctions due to its refusal to halt uranium enrichment, which the US and other Western nations fear could lead to the production of nuclear weapons.

Tehran says its nuclear ambitions are limited to generating electricity.

A satellite was put into orbit by Iran in 2005, but was carried by a Russian rocket.

Source: Al Jazeera, Agencies

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Στο τέλος θα πούμε και ευχαριστώ στους Πρεζέμπορες!

Το γραφείο του ΟΗΕ για το έγκλημα και τα ναρκωτικά (UNODC) έχει ενδείξεις ότι για την «επιβίωση» των τραπεζών κατά την οικονομική κρίση χρησιμοποιήθηκαν χρήματα που προέρχονται από παράνομο εμπόριο ναρκωτικών, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του γραφείου την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του UNODC, Αντόνιο Μαρία Κόστα, ανέφερε σε συνέντευξή του στο αυστριακό έντυπο Profil, ότι τα χρήματα απ’ το ναρκεμπόριο συχνά αποτελούσαν το μόνο διαθέσιμο κεφάλαιο, όταν η κρίση ξέφυγε από τον έλεγχο την προηγούμενη χρονιά. «Το δεύτερο εξάμηνο του 2008, η ρευστότητα αποτελούσε το βασικό πρόβλημα του συστήματος, κι έτσι το ρευστό κεφάλι μετατράπηκε σε ζωτικό παράγοντα» σημείωσε.

«Το γραφείο μας βρήκε στοιχεία ότι διατραπεζικά δάνεια χρηματοδοτήθηκαν με κεφάλαια από το εμπόριο ναρκωτικών και άλλες παράνομες δραστηριότητες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιες τράπεζες διασώθηκαν κατ’ αυτό τον τρόπο», πρόσθεσε. Ο Κόστα αρνήθηκε να κατονομάσει χώρες ή τράπεζες που δέχτηκαν χρήματα απ’ το ναρκεμπόριο και δεν αποκάλυψε το ύψος των σχετικών κεφαλαίων. Το μόνο που επιβεβαίωσε είναι πως η Αυστρία δεν είναι στην κορυφή της λίστας των χωρών αυτών.

Πηγή: TVXS.gr

Μια ματιά στην Ελληνική Σκακιέρα των ΜΜΕ

Ένας αδυσώπητος πόλεμος εξελίσσεται στο προσκήνιο, ιδιαίτερα όμως στο παρασκήνιο του γοητευτικού, λαμπερού αλλά και «άγριου» κόσμου των media. Ο φαινομενικά φανταχτερός εκδοτικός χώρος, με τα κέρδη και τις ζημίες του να ανεβοκατεβαίνουν, μπαίνει σε ένα μέτωπο «εχθροπραξιών» αλλά και συμμαχιών, στο οποίο πρωταγωνιστές είναι εκδότες, καναλάρχες και πολιτικοί από τη μία και φιλόδοξοι επιχειρηματίες και εφοπλιστές που έκαναν έφοδο στα media.

Η έκρηξη του «ηφαιστείου» των εκδοτών έχει ήδη αρχίσει και οι ισχυροί των media επιδιώκουν να γίνουν οι πρωταγωνιστές των πολιτικών εξελίξεων. Οι καναλάρχες σέρνουν τον χορό, που βγαίνει σε καλό της κυβέρνησης. Η απόφαση του Καραμανλή να απομακρύνει τον Θόδωρο Ρουσόπουλο, λειτούργησε θετικά για την κυβέρνηση που άρχισε να παίρνει ανάσες. Ο Ρουσόπουλος ήταν το κόκκινο πανί για τους περισσότερους, και ήταν η αιτία της σφοδρής κριτικής που γινόταν στην κυβέρνηση όσο ήταν υπουργός Επικρατείας.



Το κανάλι των εκδοτών


Με το MEGA και τον Σταύρο Ψυχάρη… τα έχουν στη Χαριλάου Τρικούπη. Μόλις έφυγε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος από την κυβέρνηση, ως δια μαγείας, η δυσμενής κριτική όχι απλά μειώθηκε, αλλά έγινε και φιλοκυβερνητική. Στο «Μεγάλο Κανάλι», το οποίο θεωρείται ως το κατ’ εξοχήν αντιπολιτευτικό κανάλι, οι σχολιαστές των ειδήσεων, τοποθετούνται τους τελευταίους τρεις μήνες θετικά απέναντι σε επιλογές του Κώστα Καραμανλή, εκεί όπου στο παρελθόν ήταν αδιανόητη μια καλή κουβέντα. Την «στροφή» αυτή δεν την είδαν με καθόλου καλό μάτι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα λέγεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει φροντίσει να φτάσει…στα αυτιά των υπευθύνων του MEGA η δυσαρέσκειά του. Ειδικά τα σχόλια του Γιάννη Πρετεντέρη στο δελτίο ειδήσεων, αλλά και στην «Ανατροπή» έχουν προκαλέσει τις περισσότερες αντιδράσεις. Ξαφνικά στο ΠΑΣΟΚ «βλέπουν» ότι αν συνεχιστεί το «βιολί» αυτό, τότε… θα χάσουν ένα σημαντικό προπύργιο στη «μάχη» της επικοινωνίας, αφού η κυβέρνηση θα έχει περισσότερους mediaαρχες υποστηρικτές.

Παράλληλα, ενώ οι δημοσκοπήσεις ακόμα και για το ίδιο το κανάλι εμφάνιζαν το ΠΑΣΟΚ να προηγείται σταθερά, οι σχολιασμοί των δημοσιογράφων, «οδηγούσαν» σταθερά προς τη λύση συγκυβέρνησης, με τον Καραμανλή μέσα.

Κάποιοι αποδίδουν την στροφή αυτή του Mega, στο γεγονός ότι ο Καραμανλής έδιωξε τον άνθρωπο που ο Μπόμπολας θεωρούσε υπεύθυνο, όχι για τον βασικό μέτοχο, αλλά γιατί του χρέωνε ότι με δική του παρέμβαση βγήκε εκτός τσάμπιονς λιγκ το Mega το φθινόπωρο του 2004, υπέρ της ΕΡΤ. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι παίζει μεγάλο ρόλο ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ Σταύρος Ψυχάρης. Πιστεύουν ότι δεν είναι συμπαθής ο Γιώργος Παπανδρέου για το κανάλι των εκδοτών, και είχαν δείξει την αντιπάθειά τους, όταν προέβαλαν στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ τον Ευάγγελο Βενιζέλο και χρεώνουν αδυναμία στρατηγικής στον Γ. Παπανδρέου.

Το φιτίλι άναψε πριν από λίγες μέρες, και λέγεται ότι υπήρξε τηλεφώνημα του Γιάννη Ραγκούση στον Γιάννη Πρετεντέρη, για το απαξιωτικό, όπως χαρακτηρίστηκε άρθρο του στο «Βήμα», την περασμένη Τρίτη.

Ο Γιάννης Πρετεντέρης, υποστήριζε πως το ΠΑΣΟΚ έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να καθαρίσει τις επόμενες εκλογές και «ο Καραμανλής και η ΝΔ ξαναμπήκαν στο παιχνίδι», ενώ σε ένα σημείο υπογραμμίζει: «Νομίζω ότι εκείνο που κυρίως στοιχίζει στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι υστερεί στο πεδίο όπου το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει ορθώς αποσαφηνίσει ότι θα κριθούν οι επόμενες εκλογές: το πεδίο της οικονομίας.» Και αποφαίνεται ο αρθρογράφος του «Βήματος» ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν διαμορφώνει προφίλ κοινωνικής ευθύνης».



Προβληματισμός για Αλαφούζο


Εκεί που υπάρχει προβληματισμός τόσο στη Ν.Δ. όσο και στο ΠΑΣΟΚ είναι για το «ποιον θεό πιστεύει ο Αλαφούζος» είτε λέγεται Αριστείδης (ο πατέρας) είτε Γιάννης. Ο όμιλος Αλαφούζου, στηρίζει αναφανδόν τη Ντόρα (ο Μαρινάκης είναι μια σημαντική αιτία γι’ αυτό), έδιωξε όμως από την «Καθημερινή» τον φιλοκυβερνητικό Νίκο Νικολάου. Τελευταία όμως έχει έρθει σε ευθεία σύγκρουση με την ΕΡΤ και κατ’ επέκταση με την κυβέρνηση, για τους αγώνες της Super League. Παράλληλα έχει ανοίξει μέτωπο εναντίον του Γιώργου Σουφλιά, τον οποίο θεωρεί «υπάλληλο» του Μπόμπολα! Κατηγορώντας τον ΥΠΕΧΩΔΕ για έλλειψη περιβαλλοντικής πολιτικής και οικολογικής συνείδησης. Αυτή η στάση του ομίλου Αλαφούζου, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στο Μαξίμου.



Γ. Κουρής: Πιέσεις από παλιούς παπανδρεϊκούς


Ένα άλλα «αγκάθι» για το ΠΑΣΟΚ είναι ο Γιώργος Κουρής. Δημοσιεύματα της «Αυριανής» κατά καιρούς, έχουν κάνει έξαλλο ακόμα και τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πολύ καλά πως ο Γιώργος Κουρής «δεν τον πάει» καθόλου. Θεωρεί πως δεν έχει καμιά τύχη να κυβερνήσει, καθώς δεν έχει την ηγετική φυσιογνωμία του πατέρα του.

Βλέποντας ο Γ. Παπανδρέου πως οι δημοσκοπήσεις τον ωφελούν, αλλά δεν ξέρει πώς θα τον αντιμετωπίσει από τη μια μέρα στην άλλη ο απρόβλεπτος Γιώργος Κουρής, έστειλε παλιά στελέχη του Ανδρέα Παπανδρέου να πιέσουν τον εκδότη της «Αυριανής» και μέτοχο του Alter, ώστε να αλλάξει τακτική.

Ο Γ. Κουρής μίλησε μαζί τους, αλλά δεν τους υποσχέθηκε τίποτε, πέρα από το ότι θα μειώσει την αρνητική κριτική.

Πάντως, η «Αυριανή» ανησυχεί και το Μαξίμου, καθώς γνωρίζουν ότι ο Γιώργος Κουρής κρατάει στα χέρια του το «χαρτί» της Ντόρας Μπακογιάννη, το οποίο θα ρίξει, όταν εκείνος κρίνει κατάλληλη περίοδο. Μια τέτοια στροφή του Γ. Κουρή, θα αποτελέσει ταυτόχρονα και προσφορά στο ΠΑΣΟΚ, καθώς ο μεγάλος αντίπαλος σήμερα θεωρείται ο Κώστας Καραμανλής, περισσότερο και από ό,τι όλο το κόμμα.



Ποιους ενόχλησαν Καραμανλής και Γιάννα


Σαν «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε σε εκδότες και καναλάρχες η είδηση για την επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στα γραφεία του «Ελεύθερου Τύπου». Κάποιοι ενοχλήθηκαν από την επιλογή του πρωθυπουργού, υπονοώντας ότι η Γιάννα Αγγελοπούλου τείνει χείρα φιλίας προς την κυβέρνηση, επικαλούμενοι μάλιστα και την φιλοκυβερνητική στροφή της εφημερίδας το τελευταίο διάστημα, για να εξασφαλίσει η ίδια την κρατική εύνοια.

Η επίσκεψη αυτή ενόχλησε περισσότερο το συγκρότημα Μπόμπολα, το οποίο έγραψε στην «Ημερησία» (δεν ήθελε να προβάλλει το θέμα από το «Έθνος»): «Ο Καραμανλής στον «ΕΤ» με άλλοθι την... τέχνη».

Πιο επιθετικός ήταν ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο οποίος μιλώντας στον Real FM την Πέμπτη το πρωί είπε: «Εμείς δεν χρειαζόμαστε τις επισκέψεις του Καραμανλή, αλλά την ουσία του, μια δήλωση, μια συνέντευξη. Εξάλλου δεν έχουμε τόσο μεγάλα και πολυτελή γραφεία για τον υποδεχτούμε»…

Πολλοί ωστόσο, ήταν εκείνοι που μόλις έμαθαν ότι σκοπός της επίσκεψης Καραμανλή ήταν η εκδήλωση για την έκδοση του «Ελληνομουσείου» που θα διανεμηθεί από την εφημερίδα, «έβαλαν λίγο νερό στο κρασί τους» λέγοντας:

«Τουλάχιστον δεν ήταν επίσκεψη- ινκόγκνιτο, αλλά έγινε στα φανερά». Στα πηγαδάκια πάντως, λένε ότι η Γιάννα Αγγελοπούλου μόλις πληροφορήθηκε την όχληση των ανταγωνιστών της, απαντούσε χαμογελώντας: «ας διοργανώνουν και εκείνοι ανάλογες εκδηλώσεις να παρευρίσκεται ο πρωθυπουργός. Εμείς δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε».



ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ


Συμμαχίες και κόντρες για Κυριακού-Κούβελο


Μια πολυμετωπική σύγκρουση έχει ήδη ξεκινήσει και εξελίσσεται για να κορυφωθεί λίγο πριν από τις εκλογές της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, που θα γίνουν το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Η μεγάλη κόντρα ξεκίνησε με το ποδόσφαιρο για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Super League της 3ετίας 2009 – 2012. Η ΕΡΤ κατέθεσε, με το πλεονέκτημα του ανταποδοτικού τέλους πρόταση 32 εκατ. ευρώ για τα δικαιώματα δύο ποδοσφαιρικών αγώνων κάθε Σαββατοκύριακο. Ο ΣΚΑΪ όμως που θέλει να πάρει κι αυτός μεταδόσεις, ετοιμάζεται να προσφύγει στην Ε.Ε. εναντίον της ΕΡΤ, για τις συμβάσεις με Ολυμπιακό, Ξάνθη. Εδώ και αρκετές μέρες βέβαια ο ΣΚΑΪ καταγγέλλει την κυβέρνηση για την ΕΡΤ, με αποτέλεσμα, το ποδόσφαιρο να αποτελεί την αφορμή και για μια γενική αντιπολιτευτική τακτική από τον όμιλο Αλαφούζου.

Στον ανταγωνισμό όμως μπήκε δυναμικά και ο ΑΝΤ1 από την αρχή της χρονιάς, καθώς πήρε τους αγώνες του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και «άρπαξε» από την ΕΡΤ τους μεγάλους του μπάσκετ της Α1, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, Άρη.

Η πιο μεγάλη μάχη του πολέμου όμως δίνεται για τις εκλογές στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, της οποίας ο σημερινός πρόεδρος Μίνωας Κυριακού είναι υποψήφιος, με αντίπαλό του τον σύζυγο της Ντόρας Μπακογιάννη, Ισίδωρο Κούβελο. Με αφορμή αυτή την εκλογική αναμέτρηση, έχουν γίνει οι πιο ιδιότυπες συμμαχίες.

Ο Μίνωας Κυριακού, έδωσε τα χέρια με τον ΔΟΛ, ο οποίος, με αιχμή του δόρατος το «Βήμα», υποστηρίζει ανοιχτά την υποψηφιότητα του ισχυρού άνδρα του ΑΝΤ1 στην ΕΟΕ. Στην ίδια συμμαχία μετέχει και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης με το Star, που προωθεί αναφανδόν την υποψηφιότητά του. Σύμμαχος του κ. Κυριακού είναι και ο Δημήτρης Κοντομηνάς με τον Alpha και τις εφημερίδες επιρροής του, και ο Μάκης Κουρής με το «Παρόν».

Κυριακού και Κοντομηνάς εξάλλου έχουν ανοίξει πόλεμο με το Alter και τους Γιώργο Κουρή, Κώστα Γιαννίκο, για την υποστήριξη της υποψηφιότητας Κούβελου, αλλά και την αποσιώπηση όσων κατήγγειλε, μέσω ΑΝΤ1, ο Μ. Κυριακού για τον Ι. Κούβελο, ως «σκάνδαλο» στο χώρο διεξαγωγής των Μεσογειακών Αγώνων.

Το Alter έχει συμμαχήσει με τον ΣΚΑΪ στο θέμα των εκλογών της ΕΟΕ, καθώς τάσσονται αναφανδόν υπέρ της υποψηφιότητας του Ισίδωρου Κούβελου, λόγω υποστήριξης στην Ντόρα Μπακογιάννη.

Από την άλλη πλευρά, ο Φώτης Μπόμπολας με το «Έθνος», το «Θέμα», το “Goal» και τον “Sentra FM», κρατούν ουδέτερη στάση, όπως κάνει και το Mega, λόγω των καλών σχέσεων με την Ντόρα, ενώ η Γιάννα Αγγελοπούλου, θα υποστηρίξει, όποιον υποψήφιο «δείξει» το Μαξίμου.



Η είσοδος των 40άρηδων κροίσων


Ο χώρος των media δέχτηκε την «χρυσοφόρα» επίθεση επιχειρηματικών, βασικά εφοπλιστών, που προχώρησαν σε εξαγορές σημαντικών ποσοστών σε εκδοτικούς κολοσσούς αλλά και μικρότερης εμβέλειας έντυπα, με στόχο να επενδύσουν σε ένα χώρο που έχει μεγάλη ισχύ και να βοηθήσουν τα μεγάλα αφεντικά των media να ξεπεράσουν με τους λιγότερους, πιθανόν, κλυδωνισμούς, τις συμπληγάδες της οικονομικής κρίσης.



Οι στρατηγικές κινήσεις Ρέστη


Με τη δημιουργία του MTV TV, του ελληνικού μουσικού καναλιού, ο Βίκτορας Ρέστης μπήκε δυναμικά στο χώρο των media, αφού βέβαια είχε περάσει πριν από μια αποτυχημένη συνεργασία με τον Πέτρο Κωστόπουλο στην ΙΜΑΚΟ. Η πιο εντυπωσιακή ωστόσο κίνηση του Βίκτορα Ρέστη ήταν η είσοδός του στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, όπου ο εφοπλιστής εξαγόρασε το 19,2% και οδεύει ολοταχώς προς το 20%, όπως λένε οι πληροφορίες, με αποτέλεσμα να καθίσταται στρατηγικός επενδυτής σε έναν πανίσχυρο όμιλο. Παράλληλα, έχει τον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό Arrena, ενώ εξαγόρασε το Teletime στην Πάτρα.



Η «επίθεση» Λαυρεντιάδη


Η καταιγιστική εξαγορά ΜΜΕ από τον μετρ των «χρυσών deals» Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, έφερε τα πάνω κάτω στον εκδοτικό χώρο και αναστάτωσε τα συγκροτήματα. Η συμμετοχή του επιχειρηματία στον «Πήγασο», την εκδοτική – εταιρεία κολοσσό του Γ. Μπόμπολα, έχει φθάσει το 12,22%. Λίγο πριν, ο Λ. Λαυρεντιάδης είχε αγοράσει, μαζί με τον συνεργάτη του Πέτρο Κυριακίδη την Espresso και στη συνέχεια εξαγόρασε το περιοδικό Free και την αγγλόφωνη εφημερίδα “Athnes News», από τον ΔΟΛ. Παράλληλα το δίδυμο Λαυρεντιάδη – Κυριακίδη έχει την εφημερίδα «Σφήνα», και το 26,66% της free press εφημερίδας του Γιώργου Κύρτσου «City Press».

Κάποιες φήμες θέλουν τον κ. Λαυρεντιάδη να ενδιαφέρεται για την εξαγορά μικρού τηλεοπτικού σταθμού.



Ο Βαγγ. Μαρινάκης


Στο γκρουπ των εφοπλιστών – mediaρχών προστίθεται και ο μεγαλοεφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος ταυτοποίησε το 25% των μετοχών που είχε στα ραδιοφωνική εταιρεία του ΣΚΑΪ από την offshore
Santaphon Limit και το ποσοστό αυτό, ανήκει πια σε όλο τον όμιλο ιδιοκτησίας Αλαφούζου.


Πηγή: Εφημερίδα Press Time
http://www.press-time.com/index/mediaisxiroi-gr.html

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Να γιατί ήταν τόσο "ήσυχη" η Δυτική Όχθη κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών της Γάζας!

Κανένας διάλογος δεν θα πραγματοποιηθεί με τη Χαμάς εάν δεν αναγνωρίσει την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ως μοναδικό εκπρόσωπο των Παλαιστινίων, δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

Κατηγόρησε, επιπλέον, τη Χαμάς ότι «έθεσε σε κίνδυνο» τη ζωή και τις τύχες των Παλαιστινίων και πρόσθεσε ότι ο διάλογος με τη Χαμάς είναι αδύνατος εκτός αν η οργάνωση αναγνωρίσει την ανωτερότητα της ΟΑΠ.

Πηγή: TVXS.gr

Όπου βλέπουν παπαρούνα...στο ψαχνό !!

Αρχιστράτηγος του NATO εξέδωσε παράνομη εντολή για δολοφονίες



Διαμάχη έχει ξεσπάσει στους κόλπους της ανώτατης διοίκησης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, με αφορμή παράνομη εντολή του Αμερικάνου αρχιστράτηγου Τζον Κράντοκ. Ο ανώτατος αξιωματικός των συμμαχικών δυνάμεων φέρεται να εξέδωσε εντολή, με την οποία ζητά το θάνατο όλων των εμπόρων οπίου, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο στο οποίο απέκτησε πρόσβαση το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο αξιωματικός δίνει εντολή για χρήση θανατηφόρας βίας ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν αποδείξεις για τη συμμετοχή των υπόπτων στην ένοπλη αντίσταση κατά της κυβέρνησης του Αφγανιστάν ή κατά των στρατευμάτων της Δύσης. “Δεν είναι πλέον απαραίτητο να προσκομίζονται πληροφορίες ή άλλες αποδείξεις που να καθιστούν στρατιωτικό στόχο τον τάδε έμπορο ή εγκατάσταση ναρκωτικών”, γράφει ο Κράντοκ.

Ο αρχιστράτηγος του ΝΑΤΟ φέρεται να είναι από καιρό απογοητευμένος με την απροθυμία κάποιων κρατών μελών – συγκεκριμένα της Γερμανίας – να υιοθετήσουν επιθετική στάση προς όσους εμπλέκονται στo εμπόριο ναρκωτικών. Ο Κράντοκ αιτιολογεί την εντολή του σημειώνοντας ότι η συμμαχία “έχει αποφασίσει ότι (οι έμποροι ναρκωτικών και οι εγκαταστάσεις παραγωγής των ουσιών) είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένα με τις αντιστασιακές στρατιωτικές δυνάμεις κι έτσι μπορούν να γίνουν στόχος επίθεσης”. Στο έγγραφο αυτό ο Κράντοκ αναφέρει ότι η εντολή αυτή είναι αποτέλεσμα μιας συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που έγινε τον Οκτώβριο του 2008, κατά την οποία συμφωνήθηκε ότι οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν μπορούν να επιτίθενται σε εμπόρους οπίου.

Η εντολή εστάλη στις 5 Ιανουαρίου στον Έγκον Ραμς, το Γερμανό αρχηγό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Μπρουνσούμ της Ολλανδίας, ο οποίος είναι και επικεφαλής της αποστολής των Διεθνών Δυνάμεων Αρωγής Ασφάλειας (ISAF), καθώς και στον Ντέιβιντ ΜακΚίερναν, διοικητή των ειρηνευτικών δυνάμεων της ISAF στο Αφγανιστάν. Κανείς από τους δύο δεν επιθυμεί να ακολουθήσει την εντολή, την οποία θεωρούν παράνομη και πιστεύουν ότι παραβιάζει τόσο τους κανονισμούς της ISAF όσο και τη διεθνή νομοθεσία για τις ένοπλες διαμάχες.

Απόρρητο έγγραφο που εξέδωσε σε απάντηση το γραφείο του ΜακΚίερναν στην Καμπούλ, υποστηρίζει ότι ο Κράντοκ επιχειρεί να δημιουργήσει μια «νέα κατηγορία» στους κανονισμούς των συμπλοκών για την αντιμετώπιση των αντιστασιακών δυνάμεων που θα «υπονομεύσει τη δέσμευση της ISAF με τον λαό του Αφγανιστάν και τη διεθνή κοινότητα [...] για περιορισμό της χρήσης βίας και για την αποφυγή της απώλειας ζωής πολιτών στο μέγιστο δυνατό βαθμό».

Ο Γερμανός στρατηγός Ραμς έκανε απόλυτα ξεκάθαρο στην απάντησή του προς τον στρατηγό Κράντοκ ότι δεν διατίθεται να παρεκκλίνει από τους τρέχοντες κανονισμούς σχετικά με τις επιθέσεις, κάτι που προκάλεσε την οργή του Αμερικάνου στρατηγού. Ο Τζον Κράντοκ, ο οποίος θεωρείται πιστός οπαδός του Μπους και φοβάται την αντικατάστασή του από τη νέα ηγεσία του Λευκού Οίκου, έκανε γνωστό ότι διατίθεται να απαλλάξει από τα καθήκοντά του όποιον στρατηγό δεν επιθυμεί να ακολουθήσει τις διαταγές του. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν την άδεια να βομβαρδίζουν εργαστήρια ναρκωτικών, αν έχουν στοιχεία ότι κατά την επιχείρηση δεν θα σκοτωθούν «πάνω από 10 πολίτες».

Οι Αφγανοί κάτοικοι της υπαίθρου διαμαρτύρονται για την αύξηση των θανάτων συγγενών τους που σκοτώθηκαν κατά λάθος από στρατιωτικές επιχειρήσεις των Αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων, ενώ στα μάτια πολλών Αφγανών, οι πρώην απελευθερωτικές δυνάμεις της Δύσης έχουν προ πολλού μετατραπεί σε σκληρούς κατακτητές.

Πηγή: TVXS.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»