Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Ρωσία και Εξουσία..



Ευρεία σε έκταση νίκη και εκλογή από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία διασφάλισε, όπως, άλλωστε, αναμενόταν, ο 42χρονος Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο εκλεκτός της ηγετικής ομάδας του Κρεμλίνου και προσωπικά του Βλαντιμίρ Πούτιν θα συγκεντρώσει, όπως έδειχναν τα επίσημα αποτελέσματα τα οποία έδωσε χθες βράδυ στη δημοσιότητα η κεντρική εφορευτική επιτροπή (στο 30% επί του συνόλου), ποσοστό άνω του 65%, για να γίνει ο τρίτος κατά σειρά πρόεδρος της χώρας (μετά τους Γέλτσιν και Πούτιν) από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, πριν από 17 χρόνια.

Οι άλλοι διεκδικητές του χρίσματος ουσιαστικά συμμετείχαν στην αναμέτρηση περισσότερο για την τιμή των όπλων, κατάφεραν, όμως, να βελτιώσουν τα ποσοστά τους. Την καλύτερη επίδοση σημείωσε ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γκενάντι Ζουγκάνοφ, Το ποσοστό του πλησιάζει το 19%, βελτιώνοντας σημαντικά την επίδοση του ΚΚΡΟ τόσο σε σχέση με τις προεδρικές του 2004 (13,6%, χωρίς, ωστόσο, να είναι ο ίδιος υποψήφιος) όσο και σε σχέση με τις βουλευτικές του Δεκεμβρίου (11,5%). Ο Ζουγκάνοφ, σε δηλώσεις που έκανε λίγο μετά το τέλος της ψηφοφορίας, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα του κόμματός του, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ανησυχία του για σοβαρές παρατυπίες σε ορισμένες περιοχές, για τις οποίες δήλωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Ο Ζιρινόφσκι
Από την πλευρά του, ο υπερεθνικιστής Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, κυμάνθηκε στο 11,5%, βελτιώνοντας, επίσης, τα ποσοστά του κόμματος σε σχέση με τις εκλογές του 2004 και του 2007. Τέλος, ο έτερος των υποψηφίων, Αντρέι Μπογκντάνοφ, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα, περιορίστηκε στο 1,5%. Όσο για τη συμμετοχή, αν και επισήμως δεν είχαν δοθεί τελικά στοιχεία, εκτιμάται ότι τελικώς ξεπέρασε την αντίστοιχη στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, η οποία ήταν 64,5%.

Στα αξιοσημείωτα των εκλογών ανήκει και η συμβολική συμμετοχή στην ψηφοφορία των ηγετών των φιλορωσικών αυτόνομων δημοκρατιών της Αμπχαζίας (Γεωργία) και της Υπεδνειστερίας (Μολδαβία). Με την κίνησή τους αυτή, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, θέλησαν να υπογραμμίσουν με τον πλέον αναμφισβήτητο τρόπο την πρόθεσή τους να προσχωρήσουν και τυπικά στην ηγεμονία της Μόσχας, όταν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»