Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΝΚΤΟΝ ... Μαζί δεν κάνουν...και χώρια δεν μπορούνε!

Του ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ

Με τις καλύτερες των προθέσεων ξεκίνησαν χθες οι αμερικανο-ρωσικές διαβουλεύσεις, καθώς Κοντολίζα Ράις και Ρόμπερτ Γκέιτς απ' τη μία και Ντμίτρι Μεντβιέντεφ και Βλαντίμιρ Πούτιν απ' την άλλη συναγωνίστηκαν σε χαμόγελα και στη διατύπωση αμοιβαίων επιθυμιών να υπερβούν τις πολλές και σοβαρές διαφορές, που χωρίζουν ΗΠΑ και Ρωσία, κυρίως ως προς την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα σε Τσεχία - Πολωνία και τις Συνθήκες ελέγχου των πυρηνικών όπλων διεθνώς και των συμβατικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Κρεμλίνο. Μια «ωραία ατμόσφαιρα» από τους Κοντολίζα Ράις, Γουίλιαμ Μπερνς (Αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα), Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρι Μεντβιέντεφ (φωτ. Ass. Press)
Υποδεχόμενος τους δύο Αμερικανούς απεσταλμένους στο Κρεμλίνο διαδοχικά μετά τον διάδοχό του από τις 7 Μαΐου, ο Β. Πούτιν έκανε λόγο για ένα σοβαρό και ενθαρρυντικό μήνυμα, που έλαβε πρόσφατα από τον Τζορτζ Μπους και «αναλύθηκε προσεκτικά». Πούτιν και Μπους συνομίλησαν και τηλεφωνικά, γεγονός που οδήγησε τον Ρώσο ηγέτη στην εκτίμηση ότι «ο διάλογός μας αναπτύσσεται παραγωγικά», αλλά και ότι το τελευταίο εξάμηνο οι δύο πλευρές κατόρθωσαν να πετύχουν επίλυση ορισμένων διμερών προβλημάτων.

Στο ίδιο κλίμα και ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, που διαπίστωσε ότι, παρά τις διαφορές, «έχουμε θέληση να προχωρήσουμε εμπρός και όλες τις δυνατότητες για να δημιουργήσουμε τη βάση της συνέχειας στις σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ». Δεν παρέλειψε, βέβαια, να χαρακτηρίσει την ημερήσια διάταξη των εκκρεμοτήτων «αρκετά σοβαρή και διευρυμένη» και να προσθέσει ότι «σας περιμένουν έντονες διαβουλεύσεις με τους ομολόγους σας Σεργκέι Λαβρόφ και Ανατόλι Σερντιουκόφ, δεν θα τις προκαταλάβουμε».

Οι αμερικανο-ρωσικές διαπραγματεύσεις κατά το σχήμα «2+2» μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα στη ρωσική πρωτεύουσα και λίγοι πιστεύουν ότι θα τερματίσουν με θεαματικά αποτελέσματα, αν και έχει καταστεί σαφές ότι κάποιες αμερικανικές προτάσεις, που βρίσκονται στο τραπέζι, ενδεχομένως δεν είναι ευρέως γνωστές, άρα δεν μπορεί ακόμη να υπάρξει ασφαλές συμπέρασμα.

Προαναγγέλλοντας ίσως την προοπτική μιας συνέχισης των διαπραγματεύσεων για τις οξύτερες των διαφορών, η Κοντολίζα Ράις είπε ότι η Ουάσιγκτον ευελπιστεί στη συνέχιση της συνεργασίας και μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Ντ. Μεντβιέντεφ και επιθυμεί «να ξεπεραστούν οι διαφωνίες και να διυρυνθεί η συνεργασία».

Αρκετοί σχολιαστές θεώρησαν σημάδι της αμερικανικής διάθεσης να επιταχυνθεί -ενδεχομένως εν όψει των αμερικανικών εκλογών- μια εξομάλυνση των διμερών σχέσεων ακόμη και το αστείο του υπουργού Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος δήλωσε στον Ντ. Μεντβιέντεφ ότι «έχω σπάσει το δεξί μου χέρι και είναι πιο εύκολο τώρα να διαπραγματευτείτε μαζί μου». «Θα δούμε», απάντησε χαμογελαστός ο Ντ. Μεντβιέντεφ, ο οποίος κατά πρόβλεψη του Β. Πούτιν προ ημερών «θα αποδειχθεί σκληρός συνομιλητής για τη Δύση, χωρίς μάλιστα την "ταμπέλα" του στελέχους των μυστικών υπηρεσιών».


avgerino@online.ru


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»