Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

ΝΑΤΟ, Βαλκάνια και Διπλωματία

Σε διπλωματικό θρίλερ με καταληκτική ημερομηνία τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι στις αρχές Απριλίου εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, όπως άφησε να εννοηθεί και ο Γ.Γ. της Συμμαχίας Γιάαπ ντε Χουπ Σέφερ, μετά τις επαφές που είχε χθες στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, επανέλαβε την ελληνική θέση ότι μη λύση για το όνομα συνεπάγεται μη πρόσκληση για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ ενώ ο Σέφερ απέστειλε μήνυμα προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ να κάμψει την αδιαλλαξία της, σημειώνοντας ότι «θέμα επιδόσεων είναι και το ζήτημα της ονομασίας».
Εντωμεταξύ αύριο μεταβαίνει στα Σκόπια ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς για νέες συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της FYROM, η οποία συνεχίζει να τηρεί αδιάλλακτη στάση. Μιλώντας σε διάσκεψη του ΟΗΕ στη Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών Α. Μιλοσόσκι τόνισε ότι «το δικαίωμα στο συνταγματικό όνομα και στην εθνική ταυτότητα είναι αναφαίρετο κάθε χώρας» και δείχνοντας να αγνοεί επιδεικτικά τη διαδικασία υπό τον Μ. Νίμιτς «απηύθυνε έκκληση προς την Ελλάδα να αναγνωρίσει το συνταγματικό όνομα και να συμπεριληφθεί στη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών-μελών του ΟΗΕ που το έχει ήδη πράξει».
Αναμενόμενο σύμμαχο βρήκαν τα Σκόπια στο πρόσωπο του προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Κοκσάλ Τοπτάν, ο οποίος, μετά τη συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του Λ. Γκεοργκιέφσκι, δήλωσε ότι «η Μακεδονία είναι μια χώρα στην καρδιά των Βαλκανίων και για αυτό είναι πολύ σημαντική για την Τουρκία» καλώντας την Ελλάδα «να μην εμποδίσει την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ».

Ερωτηματικά προκάλεσε χθες η κίνηση του Αμερικανού πρεσβευτή Ντάνιελ Σπέρκχαρντ να ζητήσει αμέσως μετά την αναχώρηση του γ.γ. του ΝΑΤΟ από το υπουργείο Εξωτερικών συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη. Μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, ο Ντ. Σπέρκχαρντ απέφυγε να απαντήσει εάν μετέφερε κάποιο μήνυμα στην Αθήνα και δήλωσε ότι ζήτησε ενημέρωση για τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης και το πώς διαμορφώνεται πλέον η ελληνική θέση τόσο στο Σκοπιανό όσο και στη διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Η εκτίμηση που έχει αποκομίσει πάντως ο Αμερικανός διπλωμάτης είναι ότι το «βέτο παραμένει στο τραπέζι». Σχεδόν ταυτόχρονα ο Ρώσος πρέσβης Α. Βντόβιν είχε συνάντηση με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη Αριστείδη Αγαθοκλή.

Τα σενάρια
Στα Σκόπια χθες με δημοσίευμα της «Ντνέβνικ» (βασιζόμενο σε δηλώσεις του Σκοπιανού εκπροσώπου στο ΝΑΤΟ) επανήλθαν τα γνωστά αμερικανικής έμπνευσης σενάρια για «πρόσκληση προς ένταξη, η οποία θα τέλει υπό την αίρεση της συμφωνίας για το θέμα της ονομασίας», σενάρια όμως που είχαν απορριφθεί στο παρελθόν από ελληνικής πλευράς. Τα επικρατέστερα σενάρια είναι:
1. Τα Σκόπια «πείθονται» από την αμερικάνικη πίεση και τον αλβανικό κίνδυνο και συμβιβάζονται με μια κοινά αποδεκτή με την Αθήνα ονομασία για όλες τις χρήσεις.
2. Η ελληνική κυβέρνηση, δεχόμενη αφόρητες πιέσεις και εκτιμώντας ότι μπορεί να απορροφήσει το πολιτικό κόστος, αποδέχεται μια λύση διπλής ονομασίας.
3. Τα Σκόπια δεν συμβιβάζονται και η Αθήνα εμποδίζει, τελικά, την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ ασκώντας βέτο.

Το διακύβευμα
1. Αποτροπή αλυτρωτικών δραστηριοτήτων, εχθρικών ενεργειών κατά της Ελλάδας καθώς και αποφυγή ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς με τη συνταγματική ονομασία.
2. Αποφυγή διπλωματικής ήττας και αφαίρεση τροχοπέδης για περαιτέρω αναβάθμιση ελληνικού ρόλου και επιρροής στην πΓΔΜ και στα Βαλκάνια γενικότερα. Επίδειξη ισχύος σε οποιαδήποτε σχεδιαζόμενη εις βάρος της Ελλάδος εξέλιξη των εθνικών μας θεμάτων.
3. Σεβασμός της Ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελληνισμού.
4. Αποφυγή αποσταθεροποίησης πΓΔΜ και ενδεχόμενης αλλαγής συνόρων στα βόρεια σύνορά μας (διαμελισμός Σκοπίων και δημιουργία "Μεγάλης Αλβανίας"). Παράλληλα αποτροπή διείσδυσης τρίτων χωρών εις βάρος των ελληνικών, οικονομικών και πολιτικών, συμφερόντων στη γειτονική χώρα (βλ. Τουρκία).

Πηγή: Strategy-Geopolitics

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διπλωματία : (η) ουσ. σύνολο κανόνων και συνηθειών που επικρατούν στις μεταξύ κρατών σχέσεις
(από Μείζον ελληνικό λεξικό)

διπλωματία στα Βαλκάνια είναι μόνο αυτή της στρατιώτικο-πολιτικο-οικονομικης εξάρτησης ΕΔΩ σέβονται μόνο τον νόμο του δυνατού .

ποια συνθήκη έγινε ποτέ σεβαστή – εδώ ακόμα πριν ακόμα στεγνώσει τα μελάνι των υπογράφων τους οι Τούρκοι - οι Βούλγαροι ξεκινούσαν γενοκτονίες και συνεχίζουν να γράφουν στα παλιότερα των υποδημάτων τους συνθήκες –διακρατικές συμφωνίες και διεθνείς οργανισμούς , που τέτοιοι που έγιναν καλά τους κάνουν , …. (δυστυχώς με την ανοχή μας αλλά και με την επιβράβευση των ηλίθιων –ξέρετε ποιων -)

Τdi είπε...

"Ένας πρόχειρος, απλουστευτικός ορισμός συνοψίζει τη διπλωματία ως "επιστήμη και πρακτική τέχνη διαχείρισης των εξωτερικών σχέσεων ενός κράτους". Ο όρος χρησιμοποιείται ακόμη για να δηλώσει το σύνολο των υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών που ασχολείται με τις υποθέσεις αυτές.

Σήμερα γίνεται συχνά λόγος για ένα "παγκόσμιο διπλωματικό σύστημα" (universal diplomatic system). ενώ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης εκτιμάται ότι η άσκηση της διπλωματίας παίρνει όλο και περισσότερο σφαιρική διάσταση. Εντούτοις, παρά τη σύγχρονη πολυεθνική τάξη πραγμάτων, σημαντικοί θεωρητικοί αλλά και πρόσωπα που άσκησαν με παγκόσμια επιρροή την τέχνη της διπλωματίας επιμένουν ότι και στον σύγχρονο κόσμο η πρακτική στην άσκηση των διεθνών σχέσεων είναι υποχρεωμένη να βασιστεί στο παραδοσιακό πρότυπο που διαμόρφωσαν οι δυτικές κοινωνίες.."

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.). Επιστήμης Κοινωνία (2005)

Τdi είπε...

Εν ολίγοις, όπως αναφέρουν οι περισσότεροι διεθνολόγοι, το διεθνές σύστημα κανόνων και συμπεριφορών, δρα ως ένα άναρχο (προσοχή,όχι χαοτικό!!)σύνολο συσχετισμών, ενεργειών και στρατηγικών, που ως απώτερο σκοπό, έχει την επικράτηση του πιο αποτελεσματικού και δυναμικού διεθνούς δρώντα!

Το διεθνές σύστημα κανόνων, εν αντιθέση με τα ομοσπονδιακά ή εθνικά συστήματα κανόνων (πχ συντάγματα κτλ) δεν μπορεί να επιβληθεί από κανέναν. Το κάθε κράτος, δρά στα πλαίσια της διπλωματίας, έως το σημείο που το συμφέρει.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»