Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

Ο ΟΗΕ μαλώνει την Σερβία...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι αρχές των Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν χθες από τη Σερβία να σταματήσει να αναμειγνύεται στις σερβικές περιοχές του νέου κράτους, όπου το σερβικό μποϊκοτάζ έχει πυροδοτήσει φόβους ότι το Βελιγράδι επιδιώκει την απόσχιση αυτών των εδαφών. Η αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο κάλεσε τη Σερβία να σεβαστεί την εντολή του διεθνούς Οργανισμού στην πρώην σερβική επαρχία, όπου η αλβανική πλειοψηφία κήρυξε την ανεξαρτησία της, με την υποστήριξη των μεγάλων δυτικών δυνάμεων, αγνοώντας τη σφοδρή αντίθεση του Βελιγραδίου και της Μόσχας.

Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε ο εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ιβάνκο, τόνισε ότι η Σερβία θα έπρεπε να συνεργαστεί για την επαναλειτουργία των τελωνειακών σταθμών, στα βόρεια σύνορα του Κοσόβου, τα οποία πυρπολήθηκαν από εξαγριωμένους Σέρβους, να επιτρέψει στους Σέρβους αστυνομικούς να επιστρέψουν στην εργασία τους και να σταματήσει να ενισχύει τις «παράλληλες δομές» στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης και διοίκησης, που χρηματοδοτούνται από το Βελιγράδι.

Πάντως, η σερβική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα υπονομεύσει την εύθραυστη οικονομία του Κοσόβου με ένα εμπάργκο, παρά τη σθεναρή αντίθεσή της στην κήρυξη της ανεξαρτησίας του. «Αποτελεί ζωτικό μας συμφέρον να ευημερούν όλες οι κοινότητες του Κοσόβου και να ευημερούν μαζί, με ειρήνη και ασφάλεια, όπως οι γείτονες σε μια προοδευτική κοινωνία ελπίδας και συγγνώμης», δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς, σε ομιλία του ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Γι’ αυτό η Σερβία δεν προτίθεται να επιβάλει εμπάργκο και επειδή δεν ακολουθεί πολιτική προσφυγής στη βία», είπε ο ίδιος.

Ωστόσο, πριν ανακηρύξει το Κόσοβο την ανεξαρτησία του, το Βελιγράδι προειδοποιούσε ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα οικονομικά, πολιτικά και διπλωματικά μέσα, που διαθέτει για να αποτρέψει την απόσχιση.

Σε μια άλλη εξέλιξη και ενώ το Βελιγράδι εξακολουθεί να χαρακτηρίζει παράνομη την ευρωπαϊκή δύναμη, η οποία θα αντικαταστήσει την αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο, Γαλλία και Σουηδία υποστήριξαν ότι πρέπει να δοθεί και επισήμως στη Σερβία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε. Αυτό επισημαίνουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Σουηδίας, Μπερνάρ Κουσνέρ και Καρλ Μπιλντ, αντιστοίχως, σε κοινό άρθρο τους, που δημοσιεύτηκε σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες. Το άρθρο γράφτηκε επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης πέντε χρόνων από τη δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς, τον οποίο οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν «δύναμη ελπίδας και ενέργειας».

Οι κ. Κουσνέρ και Μπιλντ αναγνώρισαν ότι η Σερβία διανύει «δύσκολη περίοδο» λόγω της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, αλλά ότι εν τέλει θα τη βοηθήσει να προχωρήσει μπροστά. «Γνωρίζουμε το σοκ της Σερβίας από την απώλεια του Κοσόβου. Οι χώρες μας αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του επειδή είχε καταστεί σαφές ότι δεν υπήρχε άλλη λύση», γράφουν.

Διαγωνισμός για εθνικό ύμνο

Διαγωνισμό για τη σύνθεση του εθνικού ύμνου του νέου κράτους κήρυξε χθες το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου, λιγότερο από ένα μήνα μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία. Σε σχετική αγγελία, η οποία δημοσιεύτηκε σε όλες τις εφημερίδες της Πρίστινα, οι βουλευτές καλούν τους ενδιαφερόμενους να συνθέσουν έναν ύμνο, ο οποίος θα είναι «διακριτός, αυθεντικός και μοναδικός», χωρίς την παραμικρή ομοιότητα με ύμνο άλλης χώρας, κόμματος ή κινήματος. Οι διαγωνιζόμενοι έχουν στη διάθεσή τους 20 ημέρες για να υποβάλουν τη σύνθεσή τους, η διάρκεια της οποίας πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 30 και 60 δευτερολέπτων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Κοσόβου ανακοίνωσε χθες ότι προτίθεται να ανοίξει περίπου 20 πρεσβείες του νέου κράτους, σε διάφορες χώρες του κόσμου, στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Σε σχετική δήλωση προέβη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Χαϊρεντίν Κούτσι, σύμφωνα με τον οποίο «η κυβέρνηση αναμένει ότι περίπου 100 χώρες θα αναγνωρίσουν το Κόσοβο, έως το τέλος του χρόνου». Ο κ. Κούτσι είπε ακόμη ότι η ένταξη στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα ανήκουν στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του νέου κράτους.

Πηγή: Ρόιτερς, Γαλλικό, ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»