Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Και να φανταστούμε, διπλωματικά, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη...ΔΕΝ βρίσκονται σε πόλεμο...

Rubble of Atallah family's house in Gaza City - 2 March

Κατευθείαν στην καρδιά της ειρηνευτικής διαδικασίας σημαδεύουν οι ισραηλινές δυνάμεις που εδώ και μέρες σφυροκοπούν από ξηράς και αέρος τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και οι Παλαιστίνιοι που συνεχίζουν να εκτοξεύουν ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ. «Χειρότερη από ολοκαύτωμα» χαρακτήρισε την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ανέστειλε τις συνομιλίες, αλλά και οποιαδήποτε επαφή με το Ισραήλ «έως ότου η ισραηλινή επιθετικότητα σταματήσει».

Και μολονότι απέφυγε να κηρύξει «νεκρό» τον ειρηνευτικό διάλογο, ο ανώτερος Παλαιστίνιος διαμεσολαβητής Σαέμπ Ερεκάτ προειδοποίησε ότι «εάν το Ισραήλ συνεχίσει τις επιθέσεις θα θάψει την ειρηνευτική διαδικασία».

A string of Israeli air raids across Gaza caused enormous devastation [EPA]

Εκατόμβη
Τουλάχιστον 100 Παλαιστίνιοι νεκροί -μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι- είναι ο απολογισμός πέντε ημερών ισραηλινών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Περισσότεροι από 60 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μόνο το Σάββατο από ισραηλινές επιδρομές -στην πλέον αιματηρή μέρα για τους Παλαιστίνιους από τη δεκαετία του 80-, ένα 21χρονο κορίτσι και τρεις παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών χτυπημάτων του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ ένα 14χρονο αγόρι έπεσε νεκρό από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων κατά τη διάρκεια αντι-ισραηλινών διαδηλώσεων στη Δυτική Οχθη.

Stone-thrower in Hebron - photo 2 March

Από το 2005
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας από το 2005, όταν το Ισραήλ απέσυρε στρατιώτες και εποίκους, μετά από 38 χρόνια. Και αυτή φαίνεται να είναι μόνο η αρχή ενός νέου φαύλου κύκλου άκρατης βίας στα παλαιστινιακά εδάφη... Διότι την ώρα που οι ισραηλινές δυνάμεις χτυπούν τη Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνιοι εξαπολύουν επιθέσεις με ρουκέτες στην Ασκελόν, σκοτώνοντας δύο Ισραηλινούς.

Palestinian militant during Israeli operation in Jabaliya refugee camp - photo 2 March

«Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τη μάχη κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, ούτε για ένα λεπτό», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ, προσθέτοντας ότι «το χτύπημα εναντίον της Χαμάς απλώς προωθεί τον σκοπό της ειρήνης. Η παλαιστινιακή ηγεσία -αυτή με την οποία επιθυμούμε να κάνουμε ειρήνη, το κατανοεί αυτό».

As Israel makes up its mind it will continue pounding Gaza [AFP]

Μάλλον, όμως, δεν το κατανοούν οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι της Γάζας που βρίσκονται παγιδευμένοι ανάμεσα στην ανθρωπιστική καταστροφή και τη μήνιν του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς. Δεν το κατανοούν οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Οχθης που διαδήλωσαν χθες, διαμαρτυρόμενοι για τις ισραηλινές επιδρομές. Δεν το κατανοεί καν ο μετριοπαθής Παλαιστίνιος πρόεδρος, ένας από τις λιγοστούς ίσως συνομιλητές της κυβέρνησης Ολμερτ.

Και οι φωνές αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας -από τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν που επέκρινε το Ισραήλ για χρησιμοποίηση «υπερβολής βίας» έως τη σλοβένικη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έκανε λόγο για «δυσανάλογη» χρήση στρατιωτικής βίας που αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο- πληθαίνουν... Με μοναδική ίσως παραφωνία τις ΗΠΑ που έσπευσαν να επαναλάβουν το δικαίωμα του σύμμαχου Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αν και δήλωσαν ανήσυχες για τις ανθρώπινες απώλειες. Φωνές, ωστόσο, στις οποίες το Ισραήλ κωφεύει... «Με όλο τον σεβασμό... κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διδάξει ηθική στο Ισραήλ, επειδή απλώς χρησιμοποιεί το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα», διαμήνυσε ο Ολμερτ.

Israeli troops fire tear gas at Palestinians in Hebron - 2 March

Διεθνείς αντιδράσεις
Ε.Ε: Η σλοβένικη προεδρία καταδικάζει τη «δυσανάλογη» χρήση στρατιωτικής βίας από τον ισραηλινό στρατό εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Γάζας, επισημαίνοντας ότι «οι ενέργειες αυτές είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο».

ΗΠΑ: «Υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ των τρομοκρατικών επιθέσεων με ρουκέτες που στόχο έχουν πολίτες και ενεργειών σε αυτοάμυνα».

Σαουδική Αραβία: «Το Ισραήλ μιμείται, μέσω αυτών των πράξεων, τα εγκλήματα πολέμου των Ναζί», αναφέρει το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει την ισραηλινή στρατιωτική μηχανή να διεξάγει μαζικούς φόνους.

ΟΗΕ: «Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί και τις δύο πλευρές να τερματίσουν κάθε πράξη βίας», αναφέρεται στο ανακοινωθέν που έδωσε στη δημοσιότητα ο προεδρεύων του Σ.Α., πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη Βιτάλι Τσούρκιν.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

«Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !»